ŠTO SE DOGODILO?

Bomba iz Bruxellesa: Šokirao je europsku javnost, razbjesnio državne članice, a onda se odjedanput predomislio!

Odustao je od kandidature za mjesto zastupnika u Europskom parlamentu

Charles Michel

 Dts Nachrichtenagentur/Imago Stock&people/Profimedia/Dts Nachrichtenagentur/imago Stock&people/profimedia

Nakon što je šokirao europsku javnost i razljutio mnoge države članice najavom da će se kandidirati na izborima za Europski parlament, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je napravio novi preokret. Odustao je od kandidature za mjesto zastupnika u Europskom parlamentu i potvrdio da će na čelu Europskog vijeća ostati do kraja mandata.

Michel je promijenio mišljenje nakon burnih reakcija da je stavio osobne interese i ambicije ispred interesa Europske unije i najviše funkcije koju obnaša u EU. Michelova odluka da ostane do kraja mandata je objavljena samo pet dana prije izvanrednog summita EU-a, kojim će on predsjedati, i na kojem će se razgovarati o rebalansu višegodišnjeg proračuna Europske unije i pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura.

Prije par tjedana Michel je šokirao najavom da će biti nositelj liste Liberala u Belgiji na izborima za Europski parlament 9. lipnja ove godine. To je značilo da bi on do tada morao odstupiti s pozicije šefa Europskog vijeća. Na taj način bi to mjesto ostalo ispražnjeno pola godine prije isteka mandata. Bila bi to krajnje neugodna situacija jer bi morali ili izabrati njegovog nasljednika, ili imenovati privremenog šefa Europskog vijeća. Njegovu ulogu preuzeo bi šef vlade koja će imati rotirajuće predsjedavanje Vijećem. U drugoj polovici ove godine bi to bio mađarski premijer Viktor Orban.

Michelova odluka o odlasku prije mandata je predstavljalo poniženje za funkciju koju obnaša i koja je formalno najviša funkcija u Europskoj uniji. On je kritike nazvao neopravdanima ali je sadašnjom odlukom o odustajanju od europskih izbora i ostanku na čelu Europskog Vijeća do kraja mandata podlegao pritisku.

Objava Michela o ranijem odlasku sa sadašnje funkcije otvorilo je prostor za razne špekulacije da će EU brzo naći zamjenu, a kao moguća opcija se u javnosti u Hrvatskoj spominjao i premijer Andrej Plenković.

Ostanak Michela do kraja mandata znači da će se o svim čelnim funkcijama u EU institucijama odlučivati u paketu nakon što budu poznati i rezultati Europskih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:03