NAJKRVAVIJA BITKA

Boj za autoput smrti: Ukrajinci su prešli golemu rijeku, ali sada je pred njima najteži izazov

Vojni analitičari vjeruju da bi najkrvavija bitka na istočnoj obali Dnjepra mogla biti ona oko kontrole jedne ceste

Ukrajinska vojska

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Autocesta Oleški - Nova Kakhovka služi kao glavna trasa za opskrbu ruske vojske na jugu Ukrajine. Rusi ne smiju i ne mogu samo tako napustiti svoje logističke planove, dok je Volodimir Zelenski itekako svjestan da bi kontrola ovog puta mogla uvelike okrenuti tok rata u korist Ukrajine.

Ukrajinske trupe prvi put su pokušale prijeći Dnjepar i stići na lijevu obalu Dnjepra u regiji Herson još 2022. godine, kada su u protuofenzivi oslobodile cijelu desnu obalu Dnjepra i natjerale Ruse na povlačenje. Međutim, ofenzivne operacije koje su započele u proljeće 2023. bile su usporene ruskim napadom na branu Kahovka, što je rezultiralo potopom sela u regiji.

U ljeto 2023. ukrajinske oružane snage stigle su do lijeve obale i uspjele se učvrstiti uz rijeku. Ove nedjelje Ukrajinci su, pak, objavili kako su potisnuli Ruse "3 do 8 kilometara" duboko na lijevoj obali Dnjepra. "Prvi podaci govore o napretku od 3 do 8 km, ovisno o specifičnostima geografije i topografije lijeve obale", rekla je glasnogovornica ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk za ukrajinsku televiziju.

Ako se taj podatak pokaže točnim, bit će to prvo veće napredovanje ukrajinske vojske ostvareno u nekoliko zadnjih mjeseci. Ono što nije poznato jest kontroliraju li ukrajinske snage potpuno zonu u regiji Herson ili su se ruski vojnici samo povukli pred napadima Kijeva.

Kostiantin Mašovets, ukrajinski vojni analitičar, kazao je ranije kako je primarni cilj ukrajinske vojske na ovoj fronti presjeći rute opskrbe Ruske federacije. Konkretno, to žele učiniti kontrolom autoceste Oleški - Nova Kahovka. Informacije, koje nisu provjerene, pristigle su još prije desetak dana, iz redova proruskih snaga i ukazuju da ukrajinske oružane snage već kontroliraju određeni dio te autoceste.

- Dostava oružja i hrane između Oleškija i Nove Kahovke postala nam je problematična. Prisiljeni smo putovati zaobilaznim putevima kako bismo doveli opremu do vojske i ostalog osoblja - priznao je Vladimir Rogov, član ruske uprave u okupiranom dijelu ukrajinske regije Zaporižje.

Dakle, uništenje ruske logistike moglo bi natjerati Putinove snage da se povuku istočno do Radenska, napuštajući Kinburn Spit, što bi se za Ukrajinu moglo otvoriti put ka povratku teritorija, nadaju se Ukrajinci. Takav scenarij doveo bi vjerojatno do deblokade luka Mikolajiv i Herson. Nadalje, Ukrajina bi potpunom kontrolom spomenute autoceste bila u mogućnosti blokirati logističke rute prema Krimu i tako prekinuti značajan dio opskrbe ruske vojske.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:49