PROPALA INVESTICIJA

Bogataši u dine koje su njihove kuće trebale štiti od valova ulupali pola milijuna dolara: Nestale u svega tri dana

Dok se oceani griju, razine mora rastu i vremenske prilike postaju ekstremnije, što dovodi do erozije obala

Ilustrativna fotografija

 Mark Nassal/Alamy/Alamy/Profimedia

Dina čija je izgradnja grupu imućnih vlasnika domova nedaleko od plaže u gradu Salisburyju u američkoj saveznoj državi Massachusetts koštala više od pola milijuna dolara nestala je nakon svega tri dana, piše The Guardian.

Dina, koja je sagrađena od 15 tisuća tona pijeska, trebala je zaustavljati opasne valove i štititi kuće. Dina je dovršena u veljači, ali je nestala unutar 72 sata.

Volonterska organizacija Salisbury Beach Citizens for Change objavila je na društvenoj mreži Facebook da su "žrtvene dine odradile svoj posao" iako su uništene za nekoliko dana. Dodala je da je puno više toga moglo stradati da dina nije sagrađena.

Dok se oceani griju, razine mora rastu i vremenske prilike postaju ekstremnije, što dovodi do erozije obala. Salisbury se unazad nekoliko mjesec suočava s visokim razinama mora, jakim vjetrovima i snažnim olujama.

"Od sjeveroistočnjaka do uragana, Salisbury svake godine pogodi nekoliko velikih oluja", rekao je digitalni meteorolog Jonathan Belles. "Atlantski mu ocean daje izvor vlage, a veći se dio godine nalazi ispod moćnih mlaznih struja. Grad pogode i obalne poplave koje prema njemu guraju oluje koje se kreću Atlantskim oceanom", dodao je meteorolog.

Vlasnici kuća iz Salisburyja sad od Massachusettsa traže da im pomogne.

Lokalni su mediji izvijestili da zastupnik u Senatu savezne države Massachusetts Bruce Tarr radi na prikupljanju 1,5 milijuna dolara kako bi se dina obnovila.

Tarr je dodao da se tamo čvršća barijera ne može izgraditi jer se takve strukture na plažama u Massachusettsu ne smiju graditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:02