ODAJU JOJ POČAST

Bliži se sprovod kraljice Elizabete II., stižu svjetski čelnici, Britanci tuguju: ‘Bila je baka nacije‘

Charles ugostit će desetke dostojanstvenika na prijemu u Buckinghamskoj palači u nedjelju navečer

Kralj Charles III već se susreo s novozelandskom premijerkom Jacindom Ardern

 Stefan Rousseau/POOL/AFP

Velika Britanija u nedjelju se priprema za sprovod kraljice Elizabete II., uz ožalošćene koji čekaju u redu posljednja 24 sata kako bi odali počast pred njezinim lijesom, dok se kralj Charles III. priprema ugostiti svjetske čelnike.

Neki već kampiraju kako bi vidjeli veliki ispraćaj u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji, za koji se očekuje da će zaustaviti London i da će ga gledati milijarde gledatelja diljem svijeta.

Američki predsjednik Joe Biden, jedan od desetaka državnih čelnika koji dolaze na sprovod, doletio je kasno u subotu.

Smrt kraljice Elizabete (96) 8. rujna nakon sedam desetljeća na prijestolju izazvala je izljev emocija zbog kojeg su stotine tisuća ljudi pohrlile vidjeti njezin lijes u britanskom parlamentu.

Oni koji žele vidjeti kovčeg ogrnut zastavom mogu do ponedjeljka u 6:30 ući u Westminster.

Ožalošćeni su čekali i do 25 sati u kilometarskim redovima uz Temzu. Čini se da će pristup toj koloni biti onemogućen u nekom trenutku u nedjelju.

Shaun Mayo (27), radnik u IT sektoru, jedan je od onih koji su odahnuli nakon što su stigli do odredišta nakon 14 sati čekanja u redu kako bi odali počast kraljici.

"Bilo je nevjerojatno emotivno. Bila je poput bake nacije", rekao je za AFP. "Svima će nam nedostajati", dodao je.

Muškarac koji je uhićen nakon što je u petak izašao iz reda i prišao lijesu, optužen je za prekršaj protiv javnog reda i mira, objavila je policija kasno u subotu. Muhammad Khan (28) iz istočnog Londona optužen je za ponašanje s namjerom izazivanja uzbune i uznemiravanje, a pojavit će se pred londonskim sudom u ponedjeljak.

Unuci održali bdijenje

Princ William i njegov mlađi brat princ Harry predvodili su 12-minutno bdijenje oko lijesa s drugih osmero unučadi.

Harry, koji je bio britanski vojnik u Afganistanu, nosio je uniformu Blues and Royals konjičke pukovnije u kojoj je služio.

Čini se da je ovaj potez posljednja maslinova grančica koju je Charles ponudio svom najmlađem sinu nakon što su Harry i njegova supruga Meghan, koji sada žive u Kaliforniji, optužili kraljevsku obitelj za rasizam.

Harryju (38), koji više nije viši član kraljevske obitelji, oduzete su njegove počasne vojne titule.

Kralj i njegov najstariji sin William, novi prijestolonasljednik, ranije su iznenadili one koji su stajali u redu uz obalu rijeke Temze neplaniranom šetnjom kako bi se s njima rukovali i zahvalili na dolasku.

Državni sprovod kraljice Elizabete, prvi u Britaniji nakon smrti njenog prvog premijera Winstona Churchilla 1965., održat će se u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji u Londonu u 11 sati.

Dok će čelnici Europske unije, Francuske, Japana i mnogih drugih zemalja prisustvovati, državni poglavari Rusije, Afganistana, Mjanmara, Sirije i Sjeverne Koreje nisu pozvani.

Charles - sa 73 godine najstariji monarh koji je ikada stupio na prijestolje - ugostit će desetke dostojanstvenika, uključujući Bidena, na prijemu u Buckinghamskoj palači u nedjelju navečer.

Državni čelnici, uključujući Jacindu Ardern s Novog Zelanda, australskog republikanca Anthonyja Albanesea i kanadskog Justina Trudeaua - premijeri zemalja kojima je kraljica bila državni poglavar - odali su počast Elizabeti II.

"U ovom trenutku velike tuge, zahvalni smo što smo ovdje odajući poštovanje kraljici za za njeno služenje odanosti, vjeri, obitelji i Commonwealthu", napisao je Albanese na Twitteru.

Trudeau je rekao da je kraljica Elizabeta "služila cijeli život i nosila težinu svojih dužnosti s besprijekornom ljupkošću".

Priljev uglednika - zajedno sa stotinama tisuća ožalošćenih iz cijele Britanije i cijelog svijeta - predstavlja izniman izazov za britansku policiju.

Više od 2 tisuće policajaca iz cijele zemlje pomaže Scotland Yardu.

Nakon sprovoda, kraljičin lijes bit će prebačen kraljevskim mrtvačkim kolima u dvorac Windsor, zapadno od London.

Uslijedit će pokop samo za obitelj na kojem će kraljica biti položena uz svog pokojnog supruga Filipa, roditelje i sestru.

‘Dobro mjesto‘

Britanija će održati minutu šutnje u 20 sati u nedjelju, no neki su dugo čekali u redu kako bi imali dobro mjesto.

"Htjeli smo imati dobro mjesto da vidimo povorku", rekao je Bill Parry (59) veteran Kraljevske mornarice dok je čekao u stolicama za kampiranje s još dvojicom bivših vojnika.

"Nije puno tražiti spavanje vani s obzirom na sve što je kraljica učinila za nas u 70 godina", dodao je.

Pogreb će okončati 11 dana nacionalne žalosti diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Camilla, nova kraljica, bila je posljednja koja je odala počast, prisjećajući se "divnih plavih očiju" svoje svekrve.

"Sigurno joj je bilo tako teško biti usamljena žena" u svijetu kojim dominiraju muškarci.

"Nije bilo žena premijera ili predsjednica. Ona je bila jedina tako da mislim da je sama isklesala svoju ulogu", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17