ZATRAŽILA POMOĆ

Blinken se u Washingtonu susreo s bjeloruskom oporbenom čelnicom Svetlanom Tihanovskom

Razgovarali su o represiji koju je nametnuo predsjednik Aleksandar Lukašenko, rekao je glasnogovornik State Departmenta
Svetlana Tihanovska
 AXEL SCHMIDT/POOL/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak se u Washingtonu susreo sa Svetlanom Tihanovskom, šeficom bjeloruske oporbe koja se nalazi u egzilu, koja je zatražila od Washingtona da ojača pritisak na režim za koji tvrdi da je lažirao predsjedničke izbore 2020.

"Zahvalila sam mu za potporu bjeloruskim demokratskim težnjama", tvitala je Tihanovska nakon razgovora sa šefom američke diplomacije.

"Zatražila sam od (SAD) da ojačaju pomoć našem civilnom društvu, naglase ekonomski i politički pritisak na režim i pozovu Rusiju da odigra konstruktivnu ulogu kako bi se riješila kriza", dodala je.

Antony Blinken, u znak potpore bjeloruskoj oporbenoj čelnici, priključio se sastanku Svetlane Tihanovske i treće osobe američke diplomacije Victorije Nuland, poznate po kritičnim stavovima prema Moskvi.

Blinken i Tihanovska "razgovarali su o represiji koju je nametnuo predsjednik Aleksandar Lukašenko", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Sjedinjene Države "nastavit će s naporima kako bi bile uz bjeloruski narod i njegove težnje glede ljudskih prava, demokracije i šire euroatlantske aspiracije", rekao je novinarima.

Svetlana Tihanovska, koja tvrdi da je pobijedila na izborima 2020., doputovala je u nedjelju u SAD.

U utorak bi se trebala susresti i s dužnosnicima Bijele kuće.

SAD, EU, Velika Britanija i Kanada uveli su zajedničke sankcije Bjelorusiji prošli mjesec nakon što je prisilno prizemljila avion kompanije Ryanair te uhitila blogera i aktivista koji je bio u njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:46