‘ZAMRZNUTI‘ SUKOB

Bivši zapovjednik NATO-a: ‘Rat će završiti prisilnim primirjem, reći ću vam i kada će sve biti gotovo‘

Vidim da ovaj rat ide prema prisilnom primirju, s militariziranim zonama između dviju strana, kaže bivši europski zapovjednik NATO-a

ruševine u Ukrajini

 Maciek Musialek/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Sukob Rusije i Ukrajine vjerojatno će završiti za četiri do šest mjeseci. Bit će to finale bez pobjednika, na dulji rok "zamrznuti sukob", nalik na onaj u svojedobnom Korejskom ratu. Na rusko-ukrajinskoj granici takvo će stanje vladati dugo vremena, imat ćemo zapravo novu Sjevernu i Južnu Koreju u Europi.

Izjavio je to James Stavridis, bivši vrhovni zapovjednik snaga NATO-a za Europu, rijekom rasprave o budućnosti rata u Ukrajini s biznismenom i milijunašem Johnom Catsimatidisom na njujorškom radiju WABC 770 AM. Stavridis, admiral američke mornarice i aktivni sudionik u Zaljevskom, Iračkom i Afganistanskom ratu, čovjek je golemog vojnog znanja i iznimno dobar poznavatelj strateških odnosa u Europi.

Časnik grčkog porijekla je nastupajući na njujorškom radiju najprije konstatirao kako je evidentno da je ukrajinski sukob "zaglavio na obje strane", piše Slobodna Dalmacija. Ukrajinci pružaju neočekivano jak otpor, a Putinovi ratni planovi nisu se pokazali jako učinkovitima: dobio je malo teritorija u odnosu na ambicije s kojima je ušao u sukob.

image

James Stavridis

Yasin Ozturk/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

"Vidim da ovaj rat ide prema prisilnom primirju, nečemu što je nalik kraju Korejskog rata, s militariziranim zonama između dviju strana te stalnom neprijateljstvu u nekoj vrsti zamrznutog sukoba. Zamrzavanje rata u Ukrajini prognoziram za četiri do šest mjeseci. Nijedna strana ne može izdržati puno dulje od toga", zaključio je Stavridis.

Korejski rat vodio se između Sjeverne i Južne Koreje između 1950. i 1953. godine. Situacija je prilično analogna aktualnom sukobu: Sovjetski Savez tad je podržavao Sjevernu Koreju, dok je Južna Koreja bila potpomognuta iz Sjedinjenih Država. Žestok sukob između dviju zemalja, rat koji je čitave obitelji presijecao napola, prestao je primirjem u srpnju 1953. kojim je stvorena demilitarizirana zona.

Kako ni u godinama koje su uslijedile između Sjeverne i Južne Koreje nije potpisan službeni mirovni ugovor, dvije zemlje tehnički su i dalje u ratu. I režimi im se i danas gotovo jednako mrze kao dok se na bojištima prolijevala krv.

Bivši europski zapovjednik NATO-a komentirao je i još neke aktualne aspekte s ukrajinskih bojišnica, pa i činjenicu da američki topnički raketni sustavi visoke mobilnosti, tipa HIMARS, imaju "značajan utjecaj" u pomaganju Ukrajini protiv ruskih vojnih snaga. Njihov utjecaj na prvim crtama ogleda se u efikasnom gađanju neprijateljskih ciljeva poput streljiva, logističkih zaliha, centara zapovijedanja i kontrole. A sve te stvari imaju jako izravan utjecaj na sposobnost vođenja operacija na prvoj crti bojišnice.

U svom ranijem medijskom nastupu otprije nekoliko mjeseci admiral Stavridis referirao se na neke posve neočekivane momente u ukrajinskom ratu, kao što je neviđen broj žrtava koje je Rusija pretrpjela među svojim visokim časnicima, piše Slobodna Dalmacija.

"U modernoj povijesti ne postoji situacija koja se može usporediti s ovom u smislu masovne smrti generala. Na ruskoj strani, u samo prva dva mjeseca, vidjeli smo barem desetak, ako ne i više ubijenih ruskih generala. To je nezamislivo iz aspekta modernog načina ratovanja, jer niti jedan general nije izgubljen u stvarnoj borbi dok su SAD bile uključene u ratove u Afganistanu i Iraku”, napomenuo je Stavridis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:25