BIZNISMEN BJEGUNAC

Bivši šef Nissana i Renaulta u kovčegu za gitaru pobjegao iz zemlje: ‘Dobio je uputu da diše sporo‘

Carlos Ghosn živi u Libanonu kao bjegunac, u vili koju je za njega kupio Nissan. Tamo piše knjige, snima filmove i predaje na fakultetu

Carlos Ghosn

 Karine Pierre/Afp/Profimedia/Karine Pierre/Afp/Profimedia

Poznat i nekad uspješan biznismen u francuskom Renaultu i japanskom Nissanu Carlos Ghosn, koji sad već dvije godine živi kao bjegunac u Libanonu, još uvijek okupira pažnju medija i istražitelja, pa daje i intervjue, a dvojica reportera Wall Street Journala ovih dana izdaju knjigu o njegovu životu, uhićenju i spektakularnom bijegu iz Japana uoči početka suđenja za ozbiljne financijske makinacije za koje je optužen. Iz Japana je klisnuo 2019. godine privatnim avionom sklupčan u golemom kovčegu za gitaru.

Taj 65-godišnji biznismen podrijetlom iz Brazila je zaključio da u Tokyju neće imati pošteno suđenje, a ako ga osude bit će suočen s dugotrajnom kaznom zatvora, te je odlučio pobjeći. Cilj je bio zemlja u kojoj je odrastao i koja ne izručuje svoje građane, Libanon.

image
Karine Pierre/Afp/Profimedia/Karine Pierre/Afp/Profimedia

Bijeg preko međunarodnog aerodrom Kansai International su organizirali i proveli Amerikanci, bivši pripadnik Zelenih beretki Michael Taylor i njegov prijatelj George Zayek, a u Japan su stigli privatnim avionom s neobično velikim kovčegom za gitaru i dvije goleme crne kutije za pojačala, glumeći da su violinisti koji stižu s opremom za koncert. Zašto su violinisti nosili sa sobom kovčeg za gitaru, a ne za violine, to nikome nije bilo posebno sumnjivo jer je dvojac objasnio da ne dolaze nastupati nego kao gosti na koncertu poznatog violinista Taroa Hakasea. Na dijelu aerodroma u Osaki rezerviranom za privatne zrakoplove, oni su pak na vrijeme osigurali da kovčege u povratku nitko ne pregledava niti skenira, za što su službenicima dali i napojnicu od oko 10 tisuća dolara.

Ghosn je bio poslovni moćnik, titan automobilske industrije koji je stvorio poslovni savez Renaulta, Nissana i Mitsubishija, a bio je godinama izvršni direktor Renaulta, pa i Nissana koje je praktički spasio iz financijskih i poslovnih poteškoća. Živio je, kažu, stilom kao da je neki državnik, a ne visokorangirani biznismen, a kompanijske zabave, pri čemu je jedna bila baš na njegov 60. rođendan, organizirao je u velikom stilu u nekadašnjoj kraljevskoj palači u Vesaillesu. Htio je ići i dalje, spojiti te dvije automobilske kompanije, ali je u tome spriječen nakon što je optužen da je orkestrirao kompleksno curenje novca između Nissana, Bliskog istoka i njegovih vlastitih džepova. On, naravno, sve niječe, optužujući da je njegov pad dio urote Nissanovih menadžera.

image
Abd Rabbo Ammar/abaca/Abaca Press/Profimedia/Abd Rabbo Ammar/abaca/Abaca Press/Profimedia

Kako god bilo, Ghosn je krajem 2019. godine u pratnji unajmljenog dvojca specijalaca napustio Tokyo vlakom do Osake, a onda je iz Star Gate Hotela, skriven u kovčegu za gitaru, transportiran u avion koji je prijavio let za Istanbul. Dobio je uputu da unutra diše sporo, kao da roni s bocama, a prema njegovom kasnijem intervjuu za BBC, proveo je u toj kutiji sat i pol. U Istanbulu je promijenio avion i odletio u Beirut.

On i dalje živi u Libanonu, u vili koju je za njega, kao poklon za mirovinu, kupio Nissan. Pokušavaju ga iz nje izbaciti, ali zasad bezuspješno, a Ghosn tamo piše knjige, snima filmove i predaje na fakultetu. U Francuskoj, međutim, također traje istraga protiv njega zbog isplata koje je obavljao u Renaultu i tamo su mu, za to vrijeme, zaplijenili imovinu.

Za razliku od njega, jednog od "violinista" - organizatora bijega je SAD izručio Japanu i osuđen je na zatvorsku kaznu, a drugi je još na Interpolovoj tjeralici kao i Ghosn jer se također skriva u Libanonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:35