UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Bivši poljski premijer bijesan na vlast u Varšavi: ‘Zabili ste nož u leđa Ukrajini. A imamo takvu priliku...‘

Najvažnije događaje na bojištima diljem Ukrajine i drugdje u svijetu pratimo iz minute i minutu

Vojna parada u Poljskoj

 Newspix/abaca/Abaca Press/Profimedia/Newspix/abaca/abaca Press/profimedia

KLJUČNI DOGAĐAJI DANA:

- Razgovori Ukrajine i Poljske idućih dana

- Ukrajina i Slovačka postigle dogovor, traju razgovori s Poljskom

- Glasnogovornik poljske vlade: Ranije dogovorene isporuke oružja nastavljaju

- Poljski ministar: Zasad ne šaljemo oružje, u budućnosti ćemo vidjeti

- Zelenski i Lula razgovarali više od sat vremena, obvezali se na održavanje otvorenog dijaloga

- Gradonačelnik Kijeva: Sedam je osoba ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu

- Zelenski se založio za reformu UN-a

- Poljski premijer: Poljska prestaje slati ​​oružje Ukrajini

16:48

Rusija privremeno zabranila izvoz benzina i dizela

Rusija je privremeno zabranila izvoz benzina i dizela kako bi stabilizirala domaće tržište, objavila je vlada u četvrtak, istaknuvši da su iznimka isporuke u Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan.

Zabrana ne vrijedi za gorivo koje se prema međuvladinim sporazumima isporučuje članicama Euroazijske ekonomske unije, objašnjava Moskva izuzetke.

„Privremeno ograničenje (izvoza) rezultirat će zasićenim tržištem goriva, pa će se cijene za potrošače smanjiti", stoji u priopćenju ruske vlade.

Ministarstvo energetike napominje da će zabrana spriječiti "sivi" izvoz motornih goriva.

Rusija je proteklih mjeseci povremeno bilježila nestašicu benzina i dizela. Veleprodajne cijene goriva naglo su porasle, ali maloprodajne su cijene ograničene i usklađene sa službenom inflacijom.

Nestašica izaziva posebno velike probleme na jugu, u ruskoj žitnici, gdje je gorivo iznimno važno za žetvu.

Trgovci objašnjavaju da ponudu goriva ograničavaju radovi na održavanju rafinerija, zastoji u željezničkom transportu i slaba rublja, koja potiče izvoz.

Rusija je već u prvih 20 dana rujna smanjila izvoz brodskog dizela i plinskog ulja, za 30 posto u odnosu na kolovoz, na oko 1,7 milijuna metričkih tona, prema podacima trgovaca i LSEG-a.

„Kako bi stabilizirala situaciju na tržištu goriva, vlada je već povećala obvezne zalihe benzina i dizela na robnoj burzi...”, stoji u priopćenju.

„Uspostavljen je i (sustav) dnevnog praćenja nabave goriva za potrebe poljoprivrednih proizvođača, uz trenutno prilagođavanje količina”, priopćili su.

Rusija je prošle godine izvezla 4,817 milijuna tona benzina i gotovo 35 milijuna tona dizela, navodi Reuters.

15:20

'Poljska zabija nož u leđa Ukrajini'

Bivši poljski premijer i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk optužio je vladu stranke Pravo i pravda (PiS) da "zabija politički nož u leđa Ukrajini" jer im to pogoduje u kampanji pred parlamentarne izbore 15. listopada.

Tusk, čelnik poljske Građanske koalicije, obratio se na konferenciji za novinare u Kaliszu, gdje se osvrnuo na izjavu premijera Mateusza Morawieckog, koji je sinoć rekao da Poljska trenutačno ne šalje nikakvo oružje Ukrajini jer će se sada "naoružati najmodernijim oružjem".

"Oni (PiS-ova vlada) su ugrozili naše interese, dali gotovo svo oružje koje bi moglo biti korisno na fronti i na kraju uništavaju to ulaganje u (poljsko-ukrajinske) odnose. To je potpuno neprihvatljivo", rekao je Tusk.

"Najgore je što je danas ova eskalacija, ako se nastavi, obje strane su - Kijev i Varšava - blizu da protraće ono što je bila velika prilika za cijelu regiju, za Poljsku i Ukrajinu, poljsko-ukrajinsku solidarnost protiv ruske agresije, pomoć za ukrajinsku za pobjedu u ratu s Rusijom, poljsko-ukrajinsko prijateljstvo i racionalnu, asertivnu politiku kada su u pitanju tereti koje nosimo".

14:29

Razgovori Kijeva i Varšave idućih dana

Kijev je priopćio da će idućih dana razgovarati s Varšavom o eskalirajućem sporu oko ukrajinskog izvoza žitarica, a susjedne zemlje su ponovno istaknule svoje "bliske" veze.

Poljska - u kojoj se idućeg mjeseca održavaju parlamentarni izbori - produžila je embargo na ukrajinsko žito, protiveći se odluci Europske komisije o ukidanju ograničenja.

To je pitanje dovelo do diplomatskog sukoba između saveznika tijekom ruske invazije, a poljski premijer je u srijedu rekao da njegova zemlja više neće slati oružje Ukrajini kako bi se usredotočila na vlastitu obranu.

"Idući pregovori bit že održani sljedećih dana, tijekom kojih će se razgovarati o pitanjima koja su obje strane pripremile", objavilo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Navodi se da je ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski telefonski razgovarao sa svojim poljskim kolegom Robertom Telusom.

"Ministri su razgovarali o situaciji, kao i o prijedlogu Ukrajine za njezino rješenje te su se složili da pronađu rješenje koje će uzeti u obzir interese obiju zemalja", stoji u izjavi. Dodaje se da su dvije "strane potvrdile bliske i konstruktivne odnose".

Ukrajina je podnijela tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji protiv svoja tri susjeda iz EU - Poljske, Slovačke i Mađarske - zbog zabrane ukrajinskog žita, no u međuvremenu je postignula dogovor sa Slovačkom.

11:54

Ukrajina: Tražimo rješenje u interesu obiju zemalja

Ukrajinski ministar poljoprivrede, u telefonskom razgovoru sa svojim poljskim kolegom, pristao je pronaći rješenje trgovinskog spora koje je u interesu obiju zemalja, priopćilo je u četvrtak ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Reuters izvještava da je ministarstvo u priopćenju navelo da su dvije strane potvrdile svoje "bliske i konstruktivne veze i složile se razraditi opciju suradnje na izvoznim pitanjima u bliskoj budućnosti".

Poljska je u petak najavila ograničenja uvoza ukrajinskog žita nakon što je Europska komisija odlučila ne produljiti zabranu uvoza u pet susjednih zemalja Ukrajine u EU.

11:52

Ukrajina i Slovačka postigle dogovor o žitu

Ministri poljoprivrede Slovačke i Ukrajine složili su se uspostaviti sustav licenciranja za trgovinu žitaricama, što bi omogućilo ukidanje zabrane uvoza četiri ukrajinske robe u Slovačku nakon što se sustav uspostavi, javlja agencija Reuters pozivajući se na slovačko ministarstvo poljoprivrede.

Ukrajina je također pristala ukinuti žalbu zbog zabrane uvoza koju je protiv Slovačke podnijela Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

11:42

Ukrajinci: Napali smo zračnu bazu na Krimu, šteta je ozbiljna

Ukrajinski obavještajni izvor kaže da su ukrajinska sigurnosna služba SBU i mornarica tijekom noći napali zračnu bazu Saki na Krimu nanijevši "ozbiljnu štetu".

Ruska vojska priopćila je, pak, da je uništila 19 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Krima i Crnog mora, ne navodeći pojedinosti o žrtvama ili šteti.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te navode.

"Udari SBU-a i mornarice pogodili su metu i uzrokovali ozbiljnu štetu opremi okupatora", rekao je izvor, opisujući operaciju u kojoj su prvo korištene bespilotne letjelice, a zatim krstareći projektili Neptun.

Izvor je rekao da se najmanje 12 borbenih zrakoplova i prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava nalazi u bazi na zapadnom Krimu te da se baza također koristi za obuku operatera bespilotnih letjelica.

Ukrajina je pojačala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014., dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom.

Kijev je rekao da su u seriji napada na Krim prošlog tjedna oštećena dva ruska patrolna broda i uništen sofisticirani sustav protuzračne obrane.

Kijev je u srijedu priopćio da su ukrajinske snage napale zapovjedno mjesto ruske crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.

U međuvremenu je u jutrošnjim ruskim raketnim napadima oštetećena energetska infrastruktura u središnjem i zapadnom dijelu Ukrajine, objavile su tamošnje vlasti.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo izvijestio je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su napadi uzrokovali isključenja električne energije u pet regija - Kijevu, Žitomiru, Dnjipropetrovsku, Rivneu i Harkivu.

11:37

Poljska: Prethodno dogovorene isporuke oružja nastavljaju

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller osvrnuo se na objavu da njegova zemlja prestaje isporučivati oružje Kijevu. U komentarima za koje se čini da su u suprotnosti sa sugestijama da je dotok oružja u potpunosti zaustavljen, on je rekao da Poljska trenutačno isporučuje samo oružje i streljivo koje je prethodno dogovoreno u ugovorima potpisanim s Kijevom.

To uključuje veliku narudžbu za AHS Krabs, samohodnu gusjeničnu top-haubicu.

No, popratio je to primjedbama koje će malo pomoći u smanjenju napetosti između zemlje. "Nedavno je došlo do niza neprihvatljivih izjava i diplomatskih gesta od strane Ukrajine", rekao je Muller, kako prenosi Sky News.

09:35

Poljska se ponovno oglasila o neisporuci oružja Ukrajini: 'Za sada je tako, u budućnosti ćemo vidjeti'

Sky news je jutros prenio procjenu kako postoji nada da će odluka Poljske da zaustavi isporuku oružja Ukrajini biti poništena i da dvije zemlje mogu riješiti svoj spor, za koji neki vjeruju da bi mogao biti rezultat domaćih političkih pritisaka u Varšavi.

Iako su daleko od konačnih, novi jutrošnji komentari člana poljske vlade mogu se smatrati dokazom da se nagodba može postići, piše Sky news.

Ministar državne imovine Jacek Sasin potvrdio je da Poljska trenutačno ne isporučuje oružje Ukrajini, ali je naznačio da promjena stava nije isključena.

"Trenutačno je tako kako je premijer rekao, u budućnosti ćemo vidjeti", rekao je on za privatni radio Plus.

Stručnjaci se, kako je ranije javio Sky News, nadaju da će Poljska i Ukrajina moći riješiti spor s obzirom na prijetnju Rusije, nakon što je Varšava proglasila kraj svoje vojne potpore Ukrajini uslijed eskalacije spora oko ukrajinskog žita.

Iako bi ovakav razvoj događaja predstavljao velike probleme za Kijev, neki promatrači se nadaju da se neslaganje može riješiti. Sergej Radčenko, stručnjak za 'Hladni rat' na Henry Kissinger Centru za globalna pitanja i Johns Hopkins School of Advanced International Studies, rekao je da je u interesu obiju nacija riješiti spor .

"Mislim (nadam se) da će se ovaj spor uskoro riješiti (Varšava nedvojbeno shvaća da je to što je Rusija napala Ukrajinu druga najgora stvar u odnosu na to da bi Poljska bila napadnuta od strane Rusije)", naveo je on u objavi na X-u.

"Ipak, ovo je na neki način pokazatelj budućnosti Istočne Europe. Obje zemlje (Ukrajina i Poljska) su neliberalne demokracije i, poput nekih svojih susjeda, vrlo su osjetljive na toksični nacionalizam i politiku zamjeranja", navodi Radčenko. "Ovo što ovdje vidimo zanimljiv je primjer, iako s obzirom na prijetnju Rusije, siguran sam da će oni to riješiti".

Drugi analitičari sugeriraju da su izjave poljskog premijera Mateusza Morawieckog rezultat izazova s kojima se suočava njegova vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) uoči izbora 15. listopada. Prema ovim procjenama, našli su se pod pritiskom krajnje desne Konfederacije zbog potpore Ukrajini i navodno strahuju da bi im protivnici mogli umanjiti izglede za osvajanje funkcionalne većine cijepanjem desnice.

07:50

Rusi osim Kijeva napali i druge ukrajinske gradove: Dvije su osobe poginule u udaru na Herson

Dvije su osobe poginule, a najmanje pet ih je ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu na Herson, rekao je četvrtak guverner Hersonske oblasti Oleksand Prokudin.

Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da je najmanje šest projektila pogodilo harkivsku gradsku četvrt Slobidski te da nakon ruskog napada dvije osobe hospitalizirane.

Ministar obrane Ukrajine Ihor Klimenko rekao je da je sedam osoba ozlijeđeno u napadu na Čerkasi, grad u središnjoj Ukrajini. Klimenko je dodao da je najmanje jedna osoba nakon napada izvučena iz ruševina. Ministar je dodao da je napadnuta i industrijska zona u Lavovu te da je nakon napada izbio požar. Za sada nema dodatnih informacija o tom napadu.

Guverner Rivanjske oblasti Vitalij Koval rekao je da je grad Rivne također napadnut.

Doda li se ovim napadima i udar na Kijev u kojem je ozlijeđeno sedam osoba, riječ je o najvećem koordiniranom ruskom zračnom udaru na Ukrajinu od sredine kolovoza, navodi The Associated Press.

07:07

Gradonačelnik Kijeva: Sedam je osoba ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je u četvrtak u jutarnjim satima da su Rusi raketama napali glavni grad Ukrajine te da u njemu ozlijeđeno sedam osoba.

Dvije djevojke - 18-godišnjakinja i 9-godišnjakinja - odvedene su u bolnicu, a pet je osoba ozlijeđeno kada su ostaci raketa pali na benzinsku crpku u gradskoj četvrti Darnicki i izazvali požar. Pad dijelova raketa na crpku doveo je i do pucanja prozora na obližnjoj dvokatnici. Eksplozije su se čule i u drugim gradskim četvrtima. Hitne su službe poslane u četvrti Holosivski, Svjetaošinski i Ševčenkivski.

S druge strane, Rusija je ustvrdila da je srušila 19 dronova koji su letjeli prema Krimu. Ministarstvo obrane Ruske Federacije tvrdi da je Ukrajina pokrenula veliki napad dronovima na Krim. Eksplozije su se u četvrtak ujutro mogle čuti u Novofedorivki, Sakiju, Jevpatoriji, Džankoju i Balaklavi.

06:10

Zelenski se založio za reformu UN-a

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti mir u Ukrajinu i onemogućiti buduće napade sličnog tipa, piše The Guardian.

Zelenski je ustvrdio da je rat u Ukrajini pokazao da pravo veta ne može biti neograničeno te da Općoj skupštini UN-a treba omogućiti da ga poništi. Dodao je i da treba povećati broj stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Ukrajinski je predsjednik rekao da je činjenica da Rusija, zemlja koja je napala njegovu, može blokirati bilo kakav pokušaj Vijeća sigurnost da okonča rat u Ukrajini od UN-a napravila lakrdiju. Kada je riječ o zaštiti granica nacija, čovječanstvo se više ne može pouzdati u UN, rekao je Zelenski.

"Potragu za pravim rješenjima zamijenile su težnje da se postigne kompromis s ubojicama", dodao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je podržao prijedlog Francuske da se svaka stalna članica Vijeća - Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska - samovoljno odrekne prava na ulaganje veta kada se radi o "masovnim zločinima protiv ljudskih prava".

Anticipirajući vrlo izglednu mogućnost da se Rusija nikada neće odreći prava na veto, Zelenski je rekao da bi Opća skupština dvotrećinskom većinom glasova morala moći poništiti uloženi veto.

Ukrajinski je predsjednik rekao i da bi se Vijeće sigurnosti trebalo povećati. Što se njega tiče, Azija bi trebala biti bolje zastupljena, a mjesta u Vijeću trebali bi dobiti predstavnici Afričke unije i islamskog svijeta te Njemačka.

05:23

Brazilski predsjednik Lula sastao se s Zelenskim

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva sastao se u srijedu više od sat vremena sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i razgovarao o načinima za postizanje mirnog okončanja rata u Ukrajini.

"Imali smo dobar razgovor o važnosti staza za izgradnju", objavio je Lula na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, nakon njihovog sastanka u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

Dodao je kako su se obvezali na održavanje otvorenog dijaloga između svojih zemalja.

Ranije je ministar vanjskih poslova Mauro Vieira rekao da je sastanak između Lule i Zelenskog bio u "duhu suradnje" te da će nastaviti razgovore za jačanje bilateralnih veza.

Ovo prvo druženje između Zelenskog i Lule, koji se također susreo s Bidenom u srijedu, dogovaralo se mjesecima. Ukrajinska vlada zatražila je sastanak nakon što se njih dvoje nisu sastali na summitu G7 u japanskom gradu Hirošimi ranije ove godine.

Lula je zagovarao stvaranje skupine nacija koje će posredovati u okončanju rata između Rusije i Ukrajine, ali je u svibnju izjavio da su i Moskva i Kijev krivi za sukob, razbjesnivši Sjedinjene Države i europske države koje podupiru ukrajinski otpor nakon ruske invazije.

Prošlog mjeseca brazilski ljevičarski vođa rekao je novinarima da ni Zelenski ni ruski predsjednik Vladimir Putin nisu spremni za mir.

05:22

Poljski premijer: Poljska prestaje slati ​​oružje Ukrajini

Poljska više ne šalje ​​oružje Ukrajini, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na privatnom televizijskom kanalu Polsat News, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave zbog zabrinutosti da će velike količine naštetiti poljskim poljoprivrednicima.

"Poljska podržava pobjedu nad "ruskim barbarom", ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita," rekao je Morawiecki.

Poljska je prethodno pozvala ukrajinskog veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova u Varšavi kako bi prosvjedovala protiv izjava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini UN-a. Ukrajinski predsjednik rekao je da "politički teatar" oko uvoza žitarica iz Ukrajine samo koristi Rusiji.

Ukrajina je podnijela pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine.

Tri države EU-a izjavile su da moraju zaštititi vlastita gospodarstva i lokalne poljoprivrednike. Poljoprivredna dobra jedan su od najvažnijih izvora prihoda Ukrajine. Zbog rata protiv Rusije, Ukrajina pokušava izvoziti više proizvoda kopnom umjesto preko spornog Crnog mora.

Umjesto slanja oružja u Ukrajinu, Morawiecki je rekao da se Poljska sada "brani najmodernijim oružjem".

"Ako se želite braniti, morate imati čime se braniti. Mi se držimo tog principa, zato smo povećali narudžbe," kazao je Morawiecki dodavši kako Poljska sigurno neće riskirati sigurnost Ukrajine.

"Naše vojno središte u Rzeszowu u dogovoru s Amerikancima i NATO-om, cijelo vrijeme ispunjava istu ulogu koju je ispunjavalo i ispunjavat će," dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 00:05