‘NOVI HIBRIDNI RAT‘

Bivši njemački veleposlanik: ‘Putin pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi‘

Rusija onemogućava Ukrajini da izveze 20 milijuna tona žita, uglavnom iz lučkog grada Odese u Sjevernu Afriku i Aziju

Ruski predsjednik Vladimir Putin

 Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački veleposlanik u Rusiji Rüdiger von Fritsch, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

Cilj Kremlja je destabilizirati Europu masovnim priljevom izbjeglica, rekao je Rüdiger von Fritsch za nedjeljno izdanje njemačkih novina Tagesspiegel.

„Putinova je zamisao da će nakon kolapsa izvoza žitarica iz Ukrajine, gladni ljudi bježati iz svojih domova i krenuti put Europe poput milijuna Sirijaca koji su bježali od užasa rata”, rekao je von Fritsch.

Zbog toga Rusija priječi izvoz žita iz Ukrajne i granatira njezina skladišta žita, dodao je von Fritsch.

"S novim priljevom izbjeglica (Rusija) želi destabilizirati Europu i povećati politički pritisak tako da zapadne države odustanu od svog čvrstog stava prema Rusiji", objasnio je von Fritsch.

Riječ o Putinovom "novom hibridnom ratovanju", dodaje Fritsch.

Taj novi način ratovanja uključuje neborbena sredstva poput kibernetičkih napada i kampanja dezinformacija.

Ukrajina je jedan od najvećih proizvođača žita u svijetu. Međutim, zbog ruske invazije i nametnute blokade ukrajinskih luka žito se ne može izvesti.

Rusija onemogućava Ukrajini da izveze 20 milijuna tona žita, uglavnom iz lučkog grada Odese u Sjevernu Afriku i Aziju, prema njemačkoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 23:30