SIR ANDREW WOOD

Bivši britanski veleposlanik u Jugoslaviji i Rusiji: ‘Putin je 21. rujna napravio fatalnu pogrešku‘

Sir Andrew Wood dao je intervju za Sky News u kojem je govorio o svom viđenju situacije u Ukrajini

Vladimir Putin

 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia

Sir Andrew Wood, bivši britanski veleposlanik u Jugoslaviji (1985.-1989.) i Rusiji (1995.-2000.) te suradnik programa za Rusiju i Euroaziju u Chatham Houseu, dao je intervju za Sky News u kojem je govorio o svom viđenju situacije u Ukrajini, prenosi Guardian.

Rekao je kako vjeruje da je Vladimir Putin napravio "fatalnu pogrešku" s djelomičnom mobilizacijom, jer je doveo rat bliže kući. Također, ocijenio je kako će se uskoro dogoditi eskalacija krize u samoj Rusiji.

- U Rusiji se događaju velike podjele, no one su većinom skrivene jer je represija režima ogromna. Međutim, vode se rasprave o tome što se događa, a Putinova odluka o mobilizaciji je fatalna pogreška. Novačenje se odvija na pogrešan i kaotičan način. Mislim da Rusi neće tako skoro imati na raspolaganju dodatne snage - rekao je Wood.

Poručio je kako očekuje da će se borbe nastaviti i iduće godine, no izrazio je sumnju da će Rusija eskalirati sukob na nuklearnu razinu.

- Nitko na Zapadu ne želi se uključiti u nuklearnu razmjenu. Ne mislim da bi itko u Ruskoj Federaciji želio biti uključen u nuklearnu razmjenu, osim možda predsjednika Putina. Cijela nevolja s Rusijom je što o svemu odlučuje jedan čovjek koji se skriva od rasprave, skriva se od drugih mogućih pogleda, miješa se u vojne odluke izdajući izravne zapovijedi zapovjednicima na terenu, te je cijelu situaciju temeljito zamrsio - smatra Wood.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:36