BRAZIL

Bivši brazilski predsjedik Lula kritizirao ‘imbecilno‘ vladanje Bolsonara

‘Htio bi da brazilski narod ne slijedi nijednu od imbecilnih odluka predsjednika republike i njegovog ministra zdravlja‘
Luiz Inacio Lula da Silva
 Miguel Schincariol/AFP

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva kritizirao je vladu sadašnjeg čelnika Jaira Bolsonara zbog lošeg upravljanja pandemijom i gospodarstvom, u govoru u srijedu kojim se vratio na političku scenu nakon što su odbačene optužbe zbog kojih je bio pritvoren.

Lula, kojeg je vrhovni sud u ponedjeljak oslobodio optužbi za korupciju i time mu omogućio povratak u politiku, rekao je da još nije odlučio hoće li se kandidirati za predsjednika iduće godine, no njegov je nastup djelovao kao politički skup.

"Zdravlje, poslovi i pravda za Brazil“, pisalo je na transparentu iznad pozornice na posjedu sindikata radnika željezare u Sao Bernardo do Campou gdje je osamdesetih godina započela Lulina politička karijera.

"Ova država je neorganizirana i raspada se jer nema vlasti“, rekao je Lula kojeg je bivši američki predsjednik Barack Obama svojedobno prozvao "najpopularnijim političarem na Zemlji“.

Bivši brazilski čelnik izravno je napao Bolsonara zbog njegovog lošeg upravljanja pandemijom koronavirusa i gospodarstvom.

"Htio bi da brazilski narod ne slijedi nijednu od imbecilnih odluka predsjednika republike i njegovog ministra zdravlja“, kazao je Lula na konferenciji za medije. Koronavirus je u Brazilu odnio više od 268 tisuća života.

"Ljudima ne treba oružje. Trebaju im poslovi“, dodao je, kritizirajući Bolsonarovu politiku sklonu olakšavanju nabave oružja.

Anketa tvrtke Real Time Big Data koju je CNN Brasil objavio u srijedu pokazuje da bi se u drugom krugu izbora iduće godine mogli suprotstaviti upravo Lula, predsjednik od 2003. do 2011., te Bolsonaro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:03