PODJELA PLIJENA

Bitka za Berlusconijevo bogatstvo: O svemu će odlučivati Marina, a najveća gubitnica je njegova velika ljubav!

Tvrtke u vlasništvu nedavno preminulog Silvija imaju godišnje prihode od nekoliko milijardi eura

Silvio Berlusconi i posljednja partnerica Marta Fascina

 Nicola Marfisi/AGF/Sipa Press/Profimedia

Bivši talijanski premijer i medijski tajkun Silvio Berlusconi preminuo je u ponedjeljak u 87. godini života bez da je jasno rekao tko će od njegovo petero djece preuzeti kontrolu nad njegovim poslovnim carstvom, piše Reuters.

Budućnost tvrtke Fininvest d. d. koju je osnovao 1978. godine, a koja je kalendarske 2021. ostvarila prihod od 3,8 milijardi eura, uvelike će ovisiti o distribuciji njegovog vlasničkog udjela koji iznosi 61 posto. Berlusconijeva najstarija kći Maria Elvira "Marina" Berlusconi (56) predsjednica je uprave Fininvesta i Reuters navodi da se očekuje da će ona odigrati važnu ulogu u nadolazećoj tranziciji.

Marina Berlusconi i Pier Silvio Berlusconi (54), njegova djeca iz braka s Carlom Elvirom Lucijom Dall’Oglio koji je trajao od 1965. do 1985. godine, već sudjeluju u vođenju očevih tvrtki. U obiteljski su se biznis uključili netom nakon što je Silvio Berlusconi početkom 1990-ih ušao u talijansku politiku. Marina je predsjednica uprave izdavačke kuće Arnoldo Mondadori Editore, najvećeg talijanskog izdavača, a Pier Silvio je glavni izvršni direktor medijske kuće MFE - MediaForEurope N.V., bivše Mediaset grupe. Reuters navodi da je upravo MFE najvrjednija tvrtka koju posjeduje Fininvest, sama je tvrtka objavila da je 2022. godine ostvarila neto prihod od 2,8 milijardi eura te operativnu dobit od 322,5 milijuna eura.

image

Marina Berlusconi

Piero CRUCIATTI/AFP

Nakon što ju je vidio u toplesu u jednom milanskom kazalištu, Silvio Berlusconi se 1990. oženio glumicom Veronicom Lario (66) i njihov je brak trajao do 2014. godine, kada ga je ona ostavila zbog njegove opčinjenosti tinejdžericama. Njih dvoje imaju troje djece - kćeri Barbaru (38) i Eleonoru (37) te sina Luigija (34). Za razliku od djece iz njegova prvog braka, njih troje nikad nisu bili na tako visokim i uglednim pozicijama u obiteljskom biznisu. Luigi, stručnjak za financije, primio se zastupanja obiteljskih interesa u Fininvestu te je član njegove uprave.

Osobe koje su bliske s obitelji Berlusconi kažu da ju je Silvio držao na okupu te da je vodio računa o tome da među njegovom djecom nema svađa, barem ne onih javnih koje bi narušile obiteljsku idilu. S obzirom na to da su Marina i Pier Silvio u 50-ima, a Barbara, Eleonora i Luigi u 30-ima, te da su karakterno različiti, pitanje je hoće li obitelj ostati jedinstvena nakon odlaska Silvija, "ljepila" koje ju je povezivalo. Naime, sve će oči biti uprte u MFE, dragulj u Fininvestovoj kruni i tvrtku na kojoj je Berlusconi izgradio svoje uspješno poslovno carstvo.

The Times navodi da će vođenje obiteljskog biznisa preuzeti Marina. Ona je navodno bila najbliža Silviju, a slovi i kao najumješnija poslovnjakinja od sve njegove djece. Marina je udana za Maurizija Vanadiju, bivšeg primabaletana La Scale, poznate operne kuće u Milanu. Marina je navodno 2022. godine blokirala očev pokušaj da se oženi za svoju djevojku Martu Fascinu, koja je od njega bila mlađa čak 53 godine.

Ako Marina ne bude htjela ili mogla preuzeti vođenje obiteljskog biznisa, tog će se posla gotovo sigurno primiti Berlusconijev najstariji sin Pier Silvio. Glavni izvršni direktor MFE-a učenik je Berlusconijeva prijatelja iz školskih dana Fedelea Confalonierija, predsjednika uprave MFE-a. Kad je Berlusconi jednom pjevao u jednom noćnom klubu, Confalonieri ga je pratio na klaviru.

image

Pier Silvio Berlusconi

Miguel MEDINA/AFP

Malo je pak vjerojatno da će posao upravljanja Fininvestom preuzeti netko od njegove djece iz braka s Veronicom Lario. Barbara Berlusconi neko je vrijeme obnašala visoku funkciju u nogometnom klubu AC Milanu, klubu koji je Silvio Berlusconi 1986. kupio i spasio od bankrota. Berlusconi ga je prodao 2016. godine za otprilike 520 milijuna eura. Barbarin staž u AC Milanu mnogi pamte po vezi s brazilskim napadačem Alexandreom Patom koja je trajala od 2011. do 2013. godine.

Barbara se u međuvremenu posvetila podizanju svoje petero djece. Eleonora Berlusconi je svojevremeno sa svojim partnerom, britanskim manekenom Guyjem Binnsom, pokušala kupiti viktorijansku kuću u Londonu, a Luigi Berlusconi u Milanu ulaže u start-upove.

image

Barbara Berlusconi

GIUSEPPE CACACE/AFP

Berlusconijeva se djeca rijetko kad pojavljuju u medijima. The Times navodi da je to zato što im se paparazzi ne žele zamjeriti, ali i zato što su fokusirani na svoju djecu i karijere. Ako neki tračerski časopisi o njima nešto i objave, onda to uglavnom radi časopis Chi, koji je u vlasništvu izdavačke kuće Arnoldo Mondadori Editore, koja je pak u vlasništvu Berlusconijevih.

Chi je tako 2010. objavio toples fotografije Marine Berlusconi - svoje šefice. Barbara Berlusconi je 2007. fotografirana dok je izlazila iz jednog noćnog kluba, međutim te fotografije nikad nisu objavljene jer ih je Silvio Berlusconi kupio za 20 tisuća. Kada je Chijev konkurent 2022. objavio fotografiju na kojoj se može vidjeti da partner Eleonore Berlusconi Guy Binns ljubi nepoznatu ženu, Chi je u narednim danima objavio da su se Eleonora i Guy razišli.

image

Eleonora Berlusconi

Piovanotto Marco/Abaca Press/Profimedia

Pitanje je hoće li talijanski i svjetski mediji nastaviti šutjeti kada krene rezbarenje vlasničkog udjela Silvija Berlusconija u Fininvestu. Marina je već vlasnica osam posto tvrtke, a isti vlasnički udio ima i njezin brat Pier Silvio. Barbara, Eleonora i Luigi posjeduju zajednički vlasnički udio od 21,4 posto. Kome će pripasti Silvijev?

- Pitanje je kakve će pozicije u obiteljskom biznisu dobiti troje Silvijeve mlađe djece. Očekujem da će tu biti gorčine - rekao je Sandro Orlando, novinar talijanskog časopisa Oggi. - Odnos između Marine i Pier Silvija te Barbare, Eleonore i Luigija oduvijek je bio hladan, a dodatno se ohladio kada su Silvio i Veronica razveli - dodao je Orlando.

image

Luigi Berlusconi (desno)

Piero CRUCIATTI/AFP

Unatoč tome, insajderi su The Timesu rekli da nije izgledno da će troje Silvijeve mlađe djece napasti Marinu. Previše je novca u igri, a Marina s njim najbolje barata. Barbara, Eleonora i Luigi trebali su u veljači podijeliti dividendu od 90 milijuna eura.

- Svi slušaju Marinu jer znaju da će ona povući najbolje poslovne poteze. Ovo je više sapunica, a manje Nasljeđe. Talijanske dinastije običnu krenu s velikim liderom, međutim, kako Talijani znaju reći, krv se potom razrijedi. Generacije koje dođu nakon tog lidera uglavnom ne talasaju i ubiru dividendu - rekao je Alan Friedman, američki novinar koji je napisao scenarij za dokumentarni film Moj način: Uspon i pad Silvija Berlusconija.

Maria Latella, autorica biografije Veronice Lario, smatra da će tranzicija proći bezbolno.

- Mislim da je sve već odlučeno jer je Berlusconijevo zdravlje neko vrijeme bilo upitno. Njegova su djeca stekla golema bogatstva. Mislim da su njihovi odnosi u redu. Uostalom, vidjeli su dovoljno propalih tranzicija i mislim da su prepametni da bi se sada koškali - rekla je Latella.

Iako je Silvio Berlusconi s njom bio u vezi od 2020. godine, Marta Fascina ne spominje se u kontekstu podjele njegovog udjela u Fininvestu. Fascina je rođena 1990. godine, odrasla je u Napulju, a diplomirala je književnost i filozofiju na Sveučilištu u Rimu. Neko je vrijeme radila kao novinarka u časopisu Il Giornale, a 2018. se pridružila Berlusconijevoj stranci Naprijed Italija. Fascina i Berlusconi su se upoznali preko zajedničkog prijatelja, bivšeg glavnog izvršnog direktora AC Milana Adriana Gallianija. Njegova su djeca bila protiv njihove veze te se zbog toga Fascina i Berlusconi nikad nisu vjenčali iako joj je on obećao da će je učiniti svojom suprugom. Ipak, svoju su ljubav svijetu obznanili 19. ožujka 2022. godine.

Prema pisanju talijanskih medija, brak je najviše zabrinuo Marinu i Pier Silvija, koji su strahovali da bi on promijenio odrednice razvoda njihovog oca i Veronice Lario. Zato su se Berlusconi i Fascina morali zadovoljiti simboličkim brakom i slavljem u Villi Gernetto u mjestu Lesmo u Lombardiji.

Premda vjerojatno neće biti drame pri dijeljenju Berlusconijevog vlasničkog udjela u Fininvestu, njegova će smrt gotovo sigurno uzdrmati talijansku politiku. Berlusconi je Naprijed Italija izgradio na svome liku i ona bi se bez njega mogla raspasti. Roberto D’Alimonte, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Luiss u Rimu smatra da će se Marina Berlusconi politički aktivirati te da će se kandidirati na nadolazećim izborima za Europski parlament.

- Čini mi se da je obitelj Berlusconi odlučila da mora kontrolirati stranku te da to može raditi samo član obitelji - rekao je D’Alimonte. Međutim, D’Alimonte kaže da nije izgledno da će se Marina Berlusconi potpuno dati u politiku.

- Ona je prestidljiva, previše skrivena iza scene, a jako voli biznis. U najboljem slučaju, ona će izabrati idućeg lidera stranke - zaključio je D’Alimonte.

image

Smrt Silvija Berlusconija gotovo će sigurno uzdrmati talijansku politiku. Berlusconi je Naprijed Italija izgradio na svome liku i ona bi se bez njega mogla raspasti

Alberto PIZZOLI/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:53