POVRATAK OTPISANOG

Bio je pred ostavkom, Putin mu okrenuo leđa, spasio ga je rat: ‘Otišao je u Mariupolj, huškao...‘

Guverner Sankt Peterburga Beglov postao je jedan od najglasnijih pobornika rata u Ukrajini, što mu je pomoglo u karijeri

Vladimir Putin i Aleksandar Beglov

 Alexei Nikolsky/Tass/Profimedia

Početkom ove godine činilo se da je Aleksandar Beglov, guverner Sankt Peterburga, bliži nego ikad ostavci. Političar kojeg su stalno kritizirali posvađao se s lokalnim elitama, a sredinom siječnja uprava Sankt Peterburga nije uspjela riješiti niz problema: ulice su bile zatrpane snijegom i neprohodne, prepunih kontejnera za smeće (kao i u nekim drugim gradovima), pa su ih otvoreno kritizirali čak i mediji lojalni gradskim vlastima. Ali Beglov nije bio zabrinut zbog situacije na ulicama, nego zato što se ruski predsjednik Vladimir Putin nije sastao s njim kada je tih dana došao u posjetu Sankt Peterburgu. Bila je to jasna poruka 66-godišnjem guverneru da u Kremlju na njega više ne računaju.

Međutim, nakon 24. veljače sve se promijenilo. Beglov je počeo aktivno podržavati rusku invaziju i držati govore o borbi protiv ukrajinskih "nacista" i "fašista". Štoviše, vlasti Sankt Peterburga obnovit će Mariupoljj, grad koji je postao jedan od glavnih simbola ovog rata, a zapravo ga je uništila ruska vojska. Beglov je posjetio Mariupolj, gdje se slikao u uniformi kaki boje kakve nose ruski političari kada se slikaju u blizini ratišta. To nije bio kraj njegovih domoljubnih nastupa.

image

Aleksandar Beglov u Mariupolju

Nikolai Trishin/Tass/Profimedia/Nikolai Trishin/Tass/Profimedia

"Za Rusiju je ovo doba pobjeda. Petar Veliki sanjao je na obalama Neve. Sakupio je ruske zemlje, stvorio snažnu i veliku silu. A danas je Rusija jača nego ikad", rekao je kad je 24. lipnja nastupio na tradicionalnoj maturalnoj zabavi u Sankt Peterburgu. Nekim čudom, početkom lipnja, Putin se u dva navrata prisjetio Petra Velikog, hvaleći tog cara jer je "vraćao" zemlje i "jačao" državu.

Tako je Beglov za samo četiri mjeseca prešao put od jednog od najgorih guvernera u Rusiji do najglasnijeg zagovornika rata. Još početkom veljače žalio se da su neki "utjecajni ljudi" pokrenuli kampanju za diskreditaciju vlasti Sankt Peterburga. Beglov nije naveo imena tih ljudi, no neovisni portal Meduza je objavio informaciju da se radi o članovima užeg kruga predsjednika Putina, braći Kovalčuk te utjecajnom biznismenu Jevgeniju Prigožinu, koji upravlja plaćeničkom skupinom Wagner, čiji su članovi angažirani posvuda gdje Rusija ima interese, a sada su u Ukrajini.

Sukob Beglova s Prigožinom i Kovalčukovima ima financijsku pozadinu jer su svi oni legalna mafija. Poduzetnici bliski Jevgeniju Prigožinu namjeravali su sudjelovati u gradnji takozvane sudske četvrti u Sankt Peterburgu, u koju se trebao preseliti Vrhovni sud, međutim, Beglov je na toj lokaciji najavio izgradnju parka.

Sukob je presjekao Putin, koji je naredio izgradnju suda, ali i da se ostavi i prostor za park kako Beglov ne bi bio osramoćen. Guverner se usput zamjerio i braći Kovalčuk, kojima nije dao lukrativan posao s odvozom gradskog smeća, pa oni likuju jer je Sankt Peterburg užasno prljav.

image

Aleksandar Beglov u Mariupolju

Nikolai Trishin/Tass/Profimedia/Nikolai Trishin/Tass/Profimedia

Tada se ozbiljno razgovaralo o Beglovoj ostavci, ali je rat promijenio situaciju. Nakon 24. veljače sva kadrovska rješenja i smjene o kojima se odlučuje u Kremlju su odgođena, što je Aleksandru Beglovu pružilo vrijeme potrebno da se rehabilitira u Putinovim očima. I on je to iskoristio.

Beglov je postao jedan od najglasnijih pobornika "vojne operacije" u Ukrajini, čime je vratio naklonost Kremlja, iako je, prema rezultatima zatvorenih istraživanja javnog mnijenja, jedan od najnepopularnijih ruskih guvernera, a stupanj podrške "vojnoj operaciji" u Sankt Peterburgu znatno je niži nego u susjednim regijama.

Prema mišljenju nekih ruskih analitičara, Beglov to ne radi samo kako bi pridobio Putina nego je to i način da podigne vlastiti rejting kod određene skupine stanovništva. Podrška ratovanju i pokroviteljstvo nad gradovima na okupiranom ukrajinskom teritoriju kao što je Mariupolj dio su njegove predizborne kampanje. No, gradski službenici baš i nisu pokazali entuzijazam za odlazak u razoreni grad, pa je organizirao okupljanje mladih pripravnika, kojima su obećani dvostruki honorari ako odu raditi u Mariupolj.

Osim toga, Beglov se u svojim govorima često poziva na umirovljenike, kojih u Sankt Peterburgu ima oko milijun i pol, što je dovoljno za pobjedu na izborima. Naime, istraživanja pokazuju kako ruski umirovljenici najviše podržavaju akcije Rusije u Ukrajini.

Ukratko, guverner je postigao svoj glavni cilj: prema Meduzinim izvorima, odnos između "militantnog guvernera" i Putina poboljšao se usred rata, a Beglov sada ima "mandat za slobodu djelovanja" u gradu, čak i unatoč tekućem sukobu s Jevgenijem Prigožinom. Ili, kako je politolog Aleksandar Kinev, u razgovoru za Meduzu, Beglovljevu metamorfozu jezgrovito opisao kao spoj "manifestacije birokratskog instinkta" i "sposobnosti preživljavanja unutar sustava", i zahvaljujući tim vještinama više se ne sumnja da će on nastaviti vladati Sankt Peterburgom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:57