AMERIČKI ‘DAN D‘

Bio je manji od makovog zrna, jedva je hodao, a u sudnici je samo procijedio: ‘Nisam kriv‘

Trumpovi odvjetnici usprotivili su se videosnimanju, fotografiranju i radijskom prijenosu ročišta
 Ed Jones/Afp

Najvažniji događaji

- Trump je uhićen i izjasnio se da nije kriv

- Trump se oglasio na svojoj društvenoj mreži: ‘Ne mogu vjerovati da se ovo događa u Americi‘

- Bivši američki predsjednik suočio se s optužnicom za kršenje pravila financiranja kampanje

- Trump je optužen da je isplatio porno zvijezdi kako bi šutjela o njihovom odnosu prije predsjedničkih izbora

- Stotine pristaša bivšeg američkog predsjednika prosvjeduju ispred sudnice


NOVO 23:00 Trumpov branitelj Todd Blanche tvrdi da je optužnica "žalosna" i obećao da će se boriti protiv nje.

Bivši predsjednik odbacuje optužbe i tvrdi da su politički motivirane. Tijekom vožnje u štićenoj koloni prema sudnici, Trump je na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao kako mu se proces čini „nadrealnim“ i da „ne može vjerovati da se to događa u Americi“.

Sudac je odredio sljedeće ročište za 4. prosinca. Trump će se braniti sa slobode.

Neki od dokaza protiv Trumpa uhvaćeni su u audiosnimci razgovora Trumpa i njegova odvjetnika iz rujna 2016. kad su razgovarali o tome kako suzbiti objavljivanje informacija koje mu mogu naštetiti, rekli su tužitelji.

U sudskim dokumentima navodi se kako se Trumpa može čuti kako govori: "Pa koliko imamo platiti za ovo?"

Sve zajedno, optužbe nose maksimalnu kaznu od više od 100 godina zatvora prema njujorškom zakonu, ali stvarna zatvorska kazna, bude li Trump bude osuđen, bila bi daleko manja, ocjenjuje Reuters.

image

Alvin Bragg

Angela Weiss/Afp

Tužitelj Bragg, koji je nakon ročišta održao konferenciju za novinare, rekao je da je Trump u 34 slučaja lažirao poslovnu evidenciju, te da je to učinio kako bi prikrio druge ilegalne aktivnosti.

„To je kazneno djelo u saveznoj državi New York, nevezano tko ste. Ne smijemo i nećemo normalizirati ozbiljnu kriminalnu aktivnost“, rekao je tužitelj.

Bragg je rekao da je Trump tjerao i druge da lažiraju evidenciju te da je svog odvjetnika plaćao za navodne pravne usluge.

Naglasio je da će dokazi pokazati da je Trump lažirao financijska izvješća kako bi prikrio dogovor njega, odvjetnika i drugih suradnika u zavjeri da prikupljaju i sprječavaju objavu negativnih informacija koje bi mogle naštetiti njegovoj kampanji. U tu svrhu su osnovane i lažne tvrtke.

image

Todd Blanche

Andrew Caballero-reynolds/Afp

„Nitko nije iznad zakona. Nikakva količina novca ili moći ne može to promijeniti“, zaključio je Bragg konferenciju.

Povratak na Floridu

Nakon čitanja optužnice Trump je otišao u zračnu luku i poletio prema na Floridu gdje će se javnosti obratiti iz svog imanja Mar-a-Lago.

Govor se očekuje u 2 sata i 15 minuta u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, priopćio je njegov ured.

Pravni stručnjaci ističu da bi proces protiv Trumpa mogao trajati najmanje godinu dana. Čak i u slučaju osude, ne bi bio spriječen da iduće godine bude kandidat na predsjedničkim izborima.

image

Donald Trump

Steven Hirsch/Afp

U natjecanju za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke njegovo se vodstvo u odnosu na suparnike povećalo, pokazala je anketa Reutersa/Ipsosa objavljena u ponedjeljak, provedenoj nakon što su u javnosti objavljene vijesti da će se suočiti s optužbama za kaznena djela.

Oko 48 posto republikanaca želi da Trump bude kandidat njihove stranke za predsjednika, što je porast u odnosu na 44 posto u anketi provedenoj od 14. do 20. ožujka.

Drugoplasirani guverner Floride Ron DeSantis pao je s 30 posto na oko 19 posto.


NOVO 22:54 Nešto nakon 14:30 sati po lokalnom vremenu, Donald Trump je ušao u sudnicu u pratnji nekoliko pripadnika tajne službe. Lice mu je bilo bezizražajno, a koraci teški i spori.

Sjedio je u prvom redu za suđenje. Sve je bilo vrlo službeno, bez cirkuske atmosfere.

Sudac je ročište vodio smirenim i ujednačenim tonom i ni u jednom trenutku nije povisio glas. Pristojno je, smireno i odlučno razgovarao s Donaldom Trumpom, pazeći da bivši predsjednik razumije svoje prava.

Trump je šutke sjedio tijekom gotovo cijelog postupka. Govorio je samo kada se od njega tražilo, bilo da se izjasnio da nije kriv ili da je sucu odgovarao kad mu se izravno obratio.


22:13 Tužitelj Alvin Bragg drži konfereciju za medije na kojoj detaljno objašnjava za što sve terete Donalda Trumpa.

- Bivši predsjednik je opetovano falsificirao poslovne knjige u New Yorku, a usput je tjerao i druge da lažu. Tvrdio je da je platio svom bivšem odvjetniku Michaelu Cohenu za pravne usluge 2017., ali to ‘jednostavno nije istina‘. Devet mjeseci zaredom je u rukama držao dokumente koje su sadržavali ključnu laž i osobno je potpisivao čekove kojima je plaćao Cohena. Pazite, tu se ne radi o jednom dokumentu, već o 34 dokumenta - rekao je tužitelj Alvin Bragg.


22:10 Prema više izbora, iduće saslušanje održat će se u prosincu, a suđenje neće početi do siječnja 2024. Prema tom rasporedu, Trump bi se trebao pojaviti pred sudom taman u trenutku kada počnu republikanski preliminarni izbori za predsjedničkog kandidata.


21:45 Trump se na sudu suočio s 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije, a nakon što je Trump napustio sudnicu, konačno je objavljeno za što ga se tereti. Optužnicu možete pročitati OVDJE.

U optužnici, tužitelji optužuju Trumpa da je "opetovano krivotvorio kriminalnu poslovnu dokumentaciju u New Yorku kako bi prikrio od glasačke javnosti tijekom predsjedničkih izbora 2016. prikrio kriminalno ponašanje.

“Od kolovoza 2015. do prosinca 2017., optuženik je s drugim sudionicima osmislio plan kako bi utjecao na predsjedničke izbore 2016. tako što je spriječio objavu informacija koje mu nisu išle u prilog, stoji u optužnici.

"Kako bi proveli ovaj nezakoniti plan, sudionici su prekršili izborne zakone te krivotvorili poslovne knjige raznih subjekata u New Yorku."

Javnosti će se uskoro obratiti i tužitelj Alvin Bragg.


21:36 Donald Trump je napustio sudnicu na Manhattanu nakon što se izjasnio nevinim po 34 točke optužnice. Iako je bilo najavljeno da će se kratko obratiti javnosti, to se ipak nije dogodilo. Bivši predsjednik se odvezao u štićenoj koloni, a pretpostavlja se da ide aerodrom odakle će poletjeti prema Floridi.


21:35 Novinar NBC-a doznaje da se Trump aktivno branio, čak da je i u jednom trenutku pretjerao pa mu je sudac dao opomenu. Sudac ga je opomenuo i zbog vrijeđanja po društvenim mrežama.

Također, NBC doznaje da je Trump prije ulaska u sudnicu dao otiske prstiju.


20:45 Nakon što mu je pročitana optužnica, Trump se pred sucem izjasnio da "nije kriv" po 34 točke koje mu se stavljaju na teret.

image
Seth Wenig/Afp

20:44 Pojavila se i prva fotografija Donalda Trumpa u sudnici. Kraj njega sjede njegovi odvjetnici Joe Tacopina, Susan Necheles i Todd Blanche.


20:34 Televizijske kamere uspjele su snimiti Trumpa u zgradi suda prvi put nakon službenog uhićenja. Ušao je u sudnicu oko 20 minuta nakon što je tužitelj, Alvin Bragg, viđen kako ide u istom smjeru.

Iako su novinari pokušali dobiti njegovu izjavu, Trump nije reagirao na njihove povike, već je samo prošao u tišini.


20:06 Osiguranje Donalda Trumpa pripremilo se kako bi bivšeg predsjednika odvezli iz zgrade suda. Novinari ispred zgrade izvijestili su da su vidjeli SUV-ove kako se okreću prema smjeru iz kojeg su došli.

Nije poznato kamo će Trump krenuti odmah nakon saslušanja, ali očekuje se da bi se večeras trebao vratiti na Floridu.

Ranije je Trumpov savjetnik Jason Miller tvitao sliku iz povorke automobila na putu do zgrade suda.


19:53 Dok Donald Trump čeka saslušanje u zgradi suda na Manhattanu, njegova odvjetnica Julie Rendelman rekla je kako "nikada nije mislila da će doživjeti ovakav dan". "Iskreno, ne mogu vjerovati da se ovo događa", dodala je.

Rekla je i kako će tužiteljstvo morati dokazati da je Trump sve ovo učinio zbog kampanje.


19:42 Trump se predao američkim vlastima i sada je i službeno uhićen!

Ovo je prvi put u povijesti SAD-a da se sadašnji ili bivši predsjednik našao u ovoj situaciji.

Unatoč tome što je uhićen, novinarima Sky Newsa rečeno je da Trumpu neće staviti lisice na ruke jer su tako zahtijevali njegovi agenti tajne službe.


19:31 Dok je dolazio na sud, Trump se oglasio na svojoj društvenoj mreži. ‘WOW, uhitit će me! Ne mogu vjerovati da se ovo događa u Americi‘, napisao je.


19:26 Trump je stigao u zgradu suda kako bi se suočio s optužnicom koja je podignuta protiv njega. Mahao je svojim pristašama dok je izlazio iz svog SUV-a u pratnji agenata tajne službe.

Bivši predsjednik prvo ide u ured tužitelja gdje će formalno biti uhićen i gdje će mu biti uzeti otisci prstiju te ga fotografirati, odnosno napraviti tzv. ‘mugshot‘.

Novinari Sky Newsa dobili su potvrdu da će se Trump izjasniti da nije kriv.


19:11 Donald Trump je napustio svoj penthouse na 5. aveniji i krenuo na sudu. U pratnji agenata tajne službe i svog pravnog tima, bivši američki predsjednik ušao je u SUV koji ga je čekao ispred nebodera.

image
Spencer Platt/Getty Images Via Afp
image
Leonardo Munoz/Afp
image
Spencer Platt/Getty Images Via Afp

17:55 Krajnje desničarska kongresnica Marjorie Taylor Greene, inače veliki pristaša bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, stigla je na skup podrške koji se održava u blizini zgrade suda na Manhattanu gdje će se Trump pojaviti za nekoliko sati.

Prizor je, kako javlja Sky News, bio poprilično kaotičan, a jedan je novinar primijetio kako se čini da su predstavnici medija uvelike brojčano nadmašili Trumpove pristaše.

Greene je vrlo brzo napustila mjesto prosvjeda.

image

Marjorie Taylor Greene

Drew Angerer/Getty Images Via AFP

Novinar NBC-a opisao je trenutak kao "jednu od najluđih scena kojima sam svjedočio na prosvjedima". Dodao je da je "gomila fotografa, novinara i protuprosvjednika zviždala zviždaljkama kako bi omela Greene da izađe iz svoga SUV-a".


16:20 Snimatelj Donalda Trumpa putovao je s njim od Floride do New Yorka kako bi za kulisa dokumentirao predaju bivšeg predsjednika, tvrde dva izvora, što dodatno ukazuje na to kako Trumpov tim cijelu ovu situaciju planira iskoristiti za svoju političku korist.

Očekuje se da će ga snimatelj pratiti do zgrade suda, ali ne zna se što će mu biti dopušteno snimati, s obzirom na stroga ograničenja suda.

Sudac je u ponedjeljak odlučio da novinskim kućama neće biti dopušteno prenositi suđenje, ali fotografi ipak mogu fotografirati prije početka saslušanja.


16:10 - Donald Trump oglasio se prvi put danas uoči čitanja optužnice. Na svojoj društvenoj mreži bivši predsjednik je objavio da traži pomicanje današnjeg ročišta i selidbu na Staten Island. Kompletnu poruku Trump je napisao velikim slovima, a njegova meta bio je sudac Juan Merchan kojeg je opisao kao mrzitelja Trumpa. Selidbu ročišta obrazložio je tezom da je Manhattan ‘demokratsko uporište‘.

Također, Trump je danas svojim pristašama poslao i mail u kojem piše da je danas dan ‘u kojem oplakujemo gubitak pravde u Americi‘.


14:18 - Izvori kažu da je 35.000 policajaca u pripravnosti u slučaju velikih prosvjeda ispred Trump Towera ili bilo gdje drugdje u New Yorku. Odjel ukupno zapošljava približno 36.000 policajaca, tako da je njujorška policija spremna angažirati gotovo sve snage ako bude potrebno.


13:57 - Sudac Juan Merchan zabranio je korištenje digitalnih uređaja na saslušanju Trumpa, što znači da neće biti dozvoljeno snimanje.

Nekim će fotografima biti dopušteno fotografiranje prije početka suđenja, no nakon toga u sudnici će biti zabranjeni mobilni telefoni i prijenosna računala.

Zbog toga će samom ročištu moći pristupiti ograničen broj novinara.


13:55 - Optužnica protiv Donalda Trumpa vjerojatno će biti "tipična obrada, koja ne traje dugo, 20-30 minuta", rekao je njegov odvjetnik Joe Tacopina za ABC, dodajući da će bivši predsjednik biti "obrađen kao i svi drugi bi."

Rasprave između Trumpovog pravnog tima i tužitelja bile su "o određenim proceduralnim stvarima, ali ništa bitno o optužnici", rekao je Tacopina.

Kada je voditelj George Stephanopoulos sugerirao da bi se Trump jednostavno mogao izjasniti krivim za prekršaje kako bi slučaj nestao, Tacopina je odgovorio: "Mogu vas uvjeriti da u ovom slučaju neće biti priznanja krivnje."

Što se tiče ostalih ograničenja koja su postavljena Trumpu, Tacopina je rekao: “Nema naznaka da će doći do zabrane. U ovom slučaju to se ne može dogoditi.”


13:03 - Pristaše i protivnici Donalda Trumpa okupili su se ispred Trump Towera u New Yorku.

Ne iznenađuje da postoji malo konsenzusa - vrlo je malo nijansi sive.

S jedne strane su oni koji žele da se bivši predsjednik vrati u Bijelu kuću, s druge strane oni koji misle da bi trebao biti iza rešetaka.

image
Andrew Caballero-reynolds/Afp
image
Leonardo Munoz/Afp

12:20 - Bivši američki predsjednik Donald Trump je objavio video snimku povorke automobila na kojoj se vidi kako putuje u New York na suđenje. CNN piše da je objava snimke pokušaj prikupljanja sredstava za svoju predsjedničku kampanju 2024.

- Ako živite loše kao mnogi od vas, ne šaljite ništa. Ako vam je dobro, što je omogućeno kroz politike Trumpove administracije, pošaljite svoju donaciju na donaldtrump.com . Moramo uzeti natrag svoju zemlju i UČINITI AMERIKU PONOVNO VELIKOM, napisao je Trump uz tu snimku.

image
Chandan Khanna/Afp
image
Bryan R. Smith/Afp

11:18 - Policija u New Yorku je u stanju pripravnosti uoči Trumpovog saslušanja na sudu.

Oko Trump Towera i zgrade suda su postavljene barikade, a bit će zatvorene i mnoge okolne ulice.

Prilikom Trumpovog pojavljivanja bit će zatvorene i sve ostale sudnice u zgradi. Na tom su području raspoređeni deseci tajnih agenata.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams je jučer upozorio da će oni koji prilikom Trumpovog pojavljivanja na sudu budu nasilno prosvjedovali, biti uhićeni i pozvani na odgovornost, bez obzira na to tko su.


Donald Trump, bivši predsjednik i favorit za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore 2024., pojavit će se pred sudom u utorak gdje će biti upoznat s optužnicom, uzet će mu se otisci prstiju i fotografirati za arhivu te se izjasniti o krivnji što je za SAD povijesni trenutak.

Prošli je tjedan protiv Trumpa podignuta optužnica, čime je postao prvi aktualni ili bivši predsjednik koji se suočava s optužbama za kaznena djela, zbog slučaja isplate novca 2016. porno zvijezdi Stormy Daniels za njezinu šutnju o odnosu s Trumpom.

Trump tvrdi da je nevin i na sudu će se izjasniti da nije kriv.

Trump će se predati u utorak uz jake mjere sigurnosti jer se očekuju demonstracije za i protiv čovjeka koji je razljutio liberale i neke globalne saveznike, ali ga hvale mnogi bijeli Amerikanci i konzervativni kršćanski birači.

"Moramo vratiti našu zemlju i UČINITI AMERIKU PONOVO VELIKOM!", napisao je Trump na svom profilu na društvenoj mreži Truth Social nedugo nakon što je u ponedjeljak stigao u New York s Floride, pozivajući pristaše da doniraju njegovoj kampanji.


Slušat će optužnicu

Suđenje u okviru kojeg će Trump u sudnici slušati optužbe i imati priliku izjasniti se o krivnji, planirano je za utorak u 20:15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Trumpovi odvjetnici usprotivili su se videosnimanju, fotografiranju i radijskom prijenosu ročišta, rekavši da bi to "pogoršalo ionako gotovo cirkusku atmosferu oko ovog slučaja" te bi umanjilo dostojanstvo i pristojnost postupka.

Sudac Juan Merchan kasno je u ponedjeljak presudio da će pet fotografa smjeti biti u sudnici prije početka ročišta kako bi snimali nekoliko minuta, a kamerama je dopušten pristup hodnicima zgrade.

Okružni tužitelj Alvin Bragg, demokrat, koji je vodio istragu, nakon ročišta će održati konferenciju za novinare.

Trump će se odmah vratiti na Floridu i obratiti se javnosti iz Mar-a-Laga u 20:15 sati po lokalnom vremenu u utorak (2:15 po srednjoeuropskom vremenu u srijedu), priopćio je njegov ured.

Konkretne točke optužbe u optužnici koju je potvrdila velika porota trebale bi biti objavljene u utorak.

Trump i njegovi saveznici optužbe su opisali kao politički motivirane.

Yahoo News kasno u ponedjeljak objavio je da će se Trump suočiti s 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije.

Kaznena djela

Pozivajući se na samo jedan izvor Yahoo je rekao da nijedna od optužbi protiv Trumpa nije prekršaj, u svim slučajevima radi se o kaznenim djelima.

Policija je tijekom vikenda počela postavljati barikade u blizini Trump Towera gdje je Trump prespavao nakon što je doletio s Floride i zgrade Kaznenog suda na Manhattanu, a prosvjedi se na oba mjesta očekuju u utorak.

Gradonačelnik je potencijalne buntovnike upozorio da se pristojno ponašaju.

"Naša poruka je jasna i jednostavna: Kontrolirajte se. Grad New York je naš dom, a ne igralište za vašu promašenu ljutnju", rekao je Eric Adams.

Upitan je li zabrinut zbog mogućih nemira predsjednik Joe Biden, demokrat za kojeg se uvelike očekuje da će tražiti reizbor i suočiti se s Trumpom, rekao je: "Ne, vjerujem u policiju New Yorka."

Slučaj je podijelio ljude u New Yorku, gdje Trumpovo ime stoji na zgradama vezanim uz njegove poslovne pothvate.

"Ovo je sjajan dan. Nadam se da će proći dobro i da će on na kraju biti proglašen krivim", rekao je stanovnik New Jerseyja Robert Hoatson (71) ispred Trump Towera u ponedjeljak.

Ali Trumpova zagovornica Susan Miller, naslonjena na metalne barijere na 5. aveniji južno od Trump Towera u ponedjeljak navečer rekla je da se nada da će mu iskaz potpore "dati malo snage kad krene... u bitku".

"Nema poštenijeg", rekla je, dodavši da se planira vratiti u utorak.

Vodi u anketama

Trumpovo vodstvo povećalo se u odnosu na suparnike u natjecanju za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, prema anketi Reutersa/Ipsosa objavljenoj u ponedjeljak, provedenoj nakon što su u javnosti objavljene vijesti da će se suočiti s optužbama za kaznena djela.

48 posto republikanaca kaže da želi da Trump bude kandidat njihove stranke za predsjednika, što je porast u odnosu na 44 posto u anketi provedenoj od 14. do 20. ožujka. Drugoplasirani guverner Floride Ron DeSantis pao je s 30 posto na oko 19 posto.

Velika porota na Manhattanu koja je optužila Trumpa, mjesecima je slušala dokaze o isplati od 130.000 dolara za šutnju porno glumice Stormy Daniels u posljednjim danima predsjedničke kampanje 2016. godine.

Daniels je rekla da je bila plaćena da šuti o seksualnom ‘susretu‘ koji je imala s Trumpom u hotelu Lake Tahoe 2006. Trump poriče da je imao takav odnos s njom.

Optužnica ili čak i osuda pravno ne sprječavaju Trumpa da se kandidira za predsjednika.

Pojačavši svoj odvjetnički tim Trump je angažirao Todda Blanchea, istaknutog odvjetnika za kazneno pravo i bivšeg saveznog tužitelja.

Tek jedan od izazova

Istraga na Manhattanu samo je jedan od nekoliko pravnih izazova pred Trumpom.

On se također suočava sa zasebnom kaznenom istragom o tome je li nezakonito pokušao poništiti svoj poraz na izborima 2020. u Georgiji, te s dvije istrage posebnog tužitelja, uključujući istragu o njegovom postupanju s povjerljivim državnim dokumentima nakon odlaska s dužnosti.

Potencijalno suđenje u slučaju Manhattan moglo bi se odvijati najranije tek za godinu dana, rekli su pravni stručnjaci, što znači da bi se moglo dogoditi tijekom ili nakon predsjedničke kampanje.

Trumpova kampanja prikupila je 7 milijuna dolara u tri dana nakon što se vijest o optužnici pojavila prošlog četvrtka, rekao je njegov savjetnik Jason Miller.

Trump je 2018. isprva osporavao da zna bilo što o isplati Daniels.

Kasnije je priznao da je Cohenu nadoknadio uplatu, koju je nazvao "jednostavnom privatnom transakcijom".

Godine 2018. Cohen je priznao krivnju za kršenje zakona o financiranju kampanje zbog svoje uloge u organiziranju isplata za Daniels i osuđen je na tri godine zatvora. Posvjedočio je da ga je Trump uputio da izvrši plaćanja.

Cohen je svjedočio u ožujku i pred velikom porotom na Manhattanu koja je istraživala Trumpa.

Nakon Trumpove optužnice, rekao je za Reuters: "Odlučio sam da neću dopustiti da me povijest pamti kao negativca u njegovoj priči."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:02