AUTENTIČNA SNIMKA?

Bin Laden: Ubijat ćemo Francuze ako ne odete iz Afganistana i ne prestanete zabranjivati veo

Francuska namjerava početi s povlačenjem iz Afganistana 2011., no tvrdi da to nije povezano s najnovijom prijetnjom
Al Qaeda leader Osama bin Laden addresses a news conference in Afghanistan in this May 26, 1998 file photo. Bin Laden urged European nations in an new audio tape aired on September 25, 2009 to withdraw their troops from Afghanistan. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN HEADSHOT IMAGES OF THE DAY)
 REUTERS

PARIZ - Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer da bi nova poruka Osame bin Ladena, koji ovaj put prijeti francuskim državljanima, mogla biti autentična. U snimci objavljenoj na portalu arapske TV-postaje al-Jazeere, glas, za koji se tvrdi da pripada vođi al-Qa’ide, najavljuje ubijanje Francuza ako se ta zemlja ne povuče iz Afganistana i ne ukine zabranu muslimanskog vela.

Francuski parlament je, podsjetimo, donio zabranu nošenja velova koji prekrivaju lice u javnosti, što će se početi primjenjivati od travnja, a u Afganistanu i njegovoj blizini se nalazi 4000 francuskih vojnika.

- Ne možete sudjelovati u okupaciji naše zemlje, pomagati Amerikancima da ubijaju naše žene i djecu, a živjeti u miru i sigurnosti. Kao što ubijate i vas će ubijati. Kao što otimate i vas će otimati, stoji u poruci. Nedavna otmica petorice Francuza u Nigeru, za što je odgovornost preuzeo navodni ogranak al-Qa’ide u Sjevernoj Africi, izvedena kao upozorenje, ističe se.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner to odbacuje.

- Ne vjerujem da bin Laden ima puno utjecaja na militante u Sjevernoj Africi. Samo se okoristio tom situacijom. Bin Laden danas nije moćan kao što je bio, izjavio je Kouchner, ali i istaknuo kako je Francuska i dalje u stanju pripravnosti zbog opasnosti od terorističkih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:29