NEMIRI U KINI

Bijesni vlasnici nedovršenih nekretnina uznemirili Partiju, vlada panika da će se prosvjedi rasplamsati

Predsjednik Xi Jinping silno je želio stabilnost prije jeseni i partijskog kongresa, ali sve je više destabilizacije
 AFP PHOTO/Courtesy Of An Anonymous Source

Kineski predsjednik Xi Jinping suočava se s prosvjedima vlasnika nekretnina koji prijete da će prestati plaćati hipoteke na nedovršene projekte. Vlasnici bojkotiraju isplatu hipoteka u najmanje 301 projektu u 91 gradu. Prosvjednici optužuju nekretnitnske poduzetnike za prijevaru.

Vrijednost hipoteka prosvjednika procjenjuje se na 297 milijardi dolara. Iako bojkoti utječu samo na mali dio portfelja kombiniranih hipoteka (oko četiri posto ukupnih nenaplaćenih hipoteka), eskalacija prosvjeda potaknula je strah da bi se nezadovoljstvo moglo rasplamsati diljem Kine zbog sve većeg broja odgođenih projekata.

"Najvažniji sektor"

Kako prenosi kineski gospodarski magazin Caixin Media, stotine tvrtki bilježe zaostatke građevinskih projekata i ne mogu naplatiti račune. Procjene nedovršenih projekata uvelike variraju, od pet do 20 posto projekata diljem zemlje.

Osim što prosvjeduju i prijete bojkotom hipotekarnih kredita, kupci nekretnina prijete prepuštanjem poslovanja državnim poduzetnicima i inzistiranjem na kupnji isključivo već završenih stanova i kuća. Ako vlasnici nekretnina prestanu plaćati hipoteke, to bi se moglo odraziti na cijeli sektor nekretnina. Prošle su godine, naime, privatne tvrtke prodale čak 90 posto novih stambenih jedinica prije završetka gradnje te mnoge tvrtke možda neće preživjeti promjenu u ponašanju kineskih kupaca stanova.

Problemi su za "najvažniji sektor u svemiru" počeli kad je kineski građevinski div i drugi najveći investitor u zemlji, China Evergrande Group, završio pred bankrotom jer nije plaćao kamate za izdane obveznice. Zbog nagomilanih dugova intervenirao je i Peking kako bi spriječio kolaps. Kineska je vlada poslala svoje stručnjake u Evergrande kako bi nadzirali upravljanje rizicima. Evergrande je golema kompanija koja posjeduje oko 1300 objekata u više od 280 kineskih gradova. Bankrot Evergrandea naštetio bi vlasnicima nekretnina, ali i širem financijskom sustavu.

Raste i nezaposlenost

Imovina čini petinu kineske ekonomike resursa, a oko 70 posto bogatstva domaćinstva vezano je uz nekretnine. Trenutačna nekretninska kriza predstavlja test za lokalne vlasti i ključno je kako će reagirati da ublaže posljedice. Rješavanje nekretninske krize važno je i za predsjednika Xi Jinpinga koji na jesen treba dobiti novi mandat.

Ranije ove godine Peking je najavio da će uspostaviti fond za stabilizaciju koji bi trebao zaštititi tvrtke od velikog financijskog rizika i uspostaviti međusektorski mehanizam za otkrivanje i uklanjanje rizika. Središnja kineska banka je krajem prošle godine objavila da će upumpati 188 milijardi dolara u gospodarstvo, što bi trebalo spriječiti pad na tržištu nekretnina. Od lokalnih vlasti će se vjerojatno tražiti da uskoče i preuzmu manjinske udjele u projektima ili sudjeluju u prikupljanju sredstava putem obveznica.

Čak i ako se pronađe kratkoročno rješenje, kineskom predsjedniku Xi Jinpingu ostaju dugoročni problemi. Diljem Kine sve je opipljivije ekonomsko nezadovoljstvo građana zbog tržišta nekretnina koje je u neviđenom neredu, ali i zbog gotovo rekordne nezaposlenosti. Prosvjedi se događaju u najgorem trenutku za Peking koji nastoji osigurati stabilnost uoči predstojećeg 20. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Tome treba dodati i usporavanje ekonomije - u odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje aktivnost je gotovo stagnirala, uz stopu rasta od 0,4 posto, najnižu od početka 2020. godine kada je zaključavanje rezultiralo padom aktivnosti za 6,9 posto. Na početku 2022. porasla je 4,8 posto, što je posljedica politike zaključavanja velikih gradova i ove godine.

Zamrznuli pologe, pa ih nisu isplatili

Prošlog su vikenda u kineskoj pokrajini Henanu stotine ljudi prosvjedovale zbog zamrznutih depozita. Četiri su banke u travnju zamrznule oko 5,8 milijardi dolara depozita, navodno zbog nadogradnje sustava. Kako banke s klijentima nisu komunicirale od travnja, građani su svoje nezadovoljstvo odlučili iskazati na ulicama Zhengzhoua, glavnoga grada pokrajine.

Nakon što su se prosvjedi pretvorili iz mirnog marša u tučnjavu s policijom, henanske su vlasti objavile da će omogućiti podizanje novca klijentima čiju su štednju agrarne banke zamrznule. No, isplata štednje ići će u ratama, i to samo onima koji su uložili manje od 7500 dolara. Također, rekli su da novac neće isplatiti onima za koje se sumnja da rade "ilegalnim sredstvima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:17