KAOS U KANADI

Bijesni prosvjednici ruše spomenike kraljicama: Ogorčeni su jer pronalaze sve više dječjih grobova

Nekoliko gradova u četvrtak je odgodilo proslave Dana Kanade zbog otkrića tijela djece u bivšim školama za domorodačko stanovništvo
Prosvjed u Kanadi
 Profimedia/Youtube

Dva spomenika - jedan britanske kraljice Viktorije, a drugi kraljice Elizabete II - srušeni su tijekom prosvjeda organiziranog zbog stotina grobova djece otkrivenih oko nekadašnjih škola za domorodačku djecu u Kanadi.

U četvrtak popodne ogorčeni prosvjednici su se okupili ispred zgrade pokrajinske vlade u Manitobi. Prvo su spomenik kraljici Viktoriji prekrili otiscima ruku u crvenoj boji koja simbolizira krv nevine djece koja su umrla tijekom boravka u internatima, a nakon toga je kompletna skulptura srušena na tlo.

Inače taj je spomenik prvi put otkriven 1904. godine.

Ubrzo je srušena i druga skulptura, ona kraljice Elizabete II. ispred nekadašnje zgrade vlade.

Inače, nekoliko gradova u četvrtak je odgodilo proslave Dana Kanade zbog otkrića tijela djece u bivšim školama za domorodačko stanovništvo.

Pozivi za manjim proslavama ili njihovim otkazivanjem počeli su u svibnju kad je pronađeno gotovo tisuću neoznačenih grobova kod nekadašnjih internata u saveznim državama British Columbia i Saskatchewan. Školama je većinom upravljala Katolička crkva, a financirala ih je vlast.

image
Prosvjed nakon otkrića dječjih grobova
Cole Burston/AFP

Dan Kanade se tradicionalno slavi roštiljem i vatrometom, slično kao 4. srpnja u Sjedinjenim Državama. No ove godine je kanadski premijer Justin Trudeau rekao kako taj dan treba biti „vrijeme za razmišljanje“ o povijesti.

U prijestolnici Ottawi održao se marš kojim se pozvalo na otkazivanje slavlja tog dana, a diljem zemlje su održane mise i skupovi kako bi se odala počast žrtvama kanadskog rezidencijalnog školskog sustava kojim su djeca nasilno odvajana od roditelja i smještana u internate gdje su morala učiti tradiciju europskih kolonijalista.

image
Prosvjed nakon otkrića dječjih grobova
Cole Burston/AFP

U takvim školama bilo je rašireno nasilje, a procjenjuje se da je iz svojih domova odvedeno oko 150 tisuća djece u internate širom zemlje, njih 139, sve do 1990-ih godina.

Mnoga su bila maltretirana i spolno zlostavljana, a više od 4000 ih je u tim institucijama umrlo, utvrdilo je istražno povjerenstvo koje je zaključilo da je to bio "kulturni genocid".

image
Prosvjed nakon otkrića dječjih grobova
Andrej Ivanov/AFP

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. je to proglasila „kulturnim genocidom“. U izvješću tog tijela stoji da je za vrijeme boravka u internatima umrlo više od 4,1 tisuće djece.

Stotine ljudi stoga su u četvrtak marširali središtem Toronta, noseći narančastu boju koja je postala simbol patnje tih žrtava.

image
Prosvjed nakon otkrića dječjih grobova
Andrej Ivanov/AFP

„Kanada se suočava sa svojom prošlošću“, rekao je Akwasi Owusu-Bempah, sociolog sa sveučilišta u Torontu koji se bavi rasom, zločinom i kaznenim pravom.

„Mislim da ne možemo slaviti ovu državu zbog onog što je bez da prihvatimo ono što ona nije – utopija i bastion jednakosti, slobode i jednakih prilika za sve pripadnike društva“, kazao je.

image
Prosvjed nakon otkrića dječjih grobova
Andrej Ivanov/AFP

Kanadska reputacija tolerantnog društva izgrađena je na njenim pokušajima, pokrenutih sedamdesetih, da radi na stvaranju multikulturalnog društva, prenosi Reuters. No podaci pokazuju da u državi i dalje postoji nejednakost koja posebno pogađa domorodačko stanovništvo i manjine.

U svojoj poruci za Dan Kanade Trudeau je rekao da su otkrića tijela djeca u internatima suočila Kanadu s njenim „povijesnim neuspjesima“ i nejednakošću s kojom je suočeno autohtono stanovništvo.

image
Prosvjed nakon otkrića dječjih grobova
Cole Burston/AFP

„Na ovaj Dan Kanade vratimo se učenju jedni od drugih i međusobnom slušanju, kako bi razbili barijere koje nas dijele, ispravili nepravde prošlosti i izgradili pravednije i ravnopravnije društvo za sve“.

Domorodačko stanovništvo danas čini 5 posto kanadske populacije, a suočeno je s visokim razinama siromaštva i nasilja te ima kraću životnu dob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:20