‘NEMA PUMPANJA‘

Bijela kuća odbacuje optužbe iz Europe: ‘Laž je da SAD profitira od povećanih cijena LNG-ja‘

Europske zemlje su u potrazi za energentima nakon što je Rusija prekinula isporuke kao odgovor na sankcije zapada zbog invazije na Ukrajinu

Ilustracija

 Sebastien Salom-gomis/Afp

Bijela kuća odbacila je optužbe da SAD profitira od drastično povećanih cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG) koje isporučuje Europi.

Dužnosnik američke administracije rekao je novinarima na telefonskoj konferenciji u ponedjeljak navečer da je ta optužba laž te da Washington isporučuje LNG Europi kako bi joj pomogao da se pripremi za zimu.

Naime, većina LNG-ja iz SAD-a se isporučuje prema dugogodišnjim ugovorima sa stranim trgovinskim kompanijama, a među njima je i nekoliko europskih kompanija koje tada preprodaju plin europskim potrošačima, objasnio je,

Europske zemlje su u potrazi za energentima nakon što je Rusija prekinula isporuke kao odgovor na sankcije zapada zbog invazije na Ukrajinu.

LNG, pod visokim pritiskom duboko zamrznuti prirodni plin koji se transportira brodovima u tekućem obliku, jedna je od alternativa. Za sada većina europskih zemalja dobiva LNG iz SAD-a.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck je nedavno optužio zemlje izvoznice LNG-a da u jeku energetske krize "pumpaju" cijene ukapljenog prirodnog plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:39