ZAJEDNIČKA IZJAVA

BiH: Upravni odbor PIC-a dao punu potporu Valentinu Inzku i njegovu mandatu, Rusija protiv

Izjava Upravnog odbora PIC-a uslijedila je nakon pojačanih zahtjeva iz RS kojima se pridružio i HDZ BiH da se OHR što prije zatvori
Valentin Inzko
 Dado Ruvic/Cropix

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u srijedu je dao jasnu potporu mandatu visokog predstavnika Valentina Inzka a lokalne političare pozvao je da se smjere na provedbu reformi koje bi BiH približile članstvu u eurointegracijama, dok se Rusija ogradila od stajališta ostalih članica PIC-a.

Upravni odbor PIC-a kojega čine najutjecajnije zapadne države te Turska i Rusija, u Sarajevu je zasjedao na razini političkih direktora u ministarstvima vanjskih poslova zemalja-članica, a u zajedničkoj izjavi koja je nakon toga objavljena istaknuto je kako su oni "još jednom potvrdili svoju punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice u osiguranju punog poštivanja Općeg sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovog mandata sukladno Aneksu 10 Daytonskog sporazuma i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a što ostaje nepromijenjeno".

Izjava Upravnog odbora PIC-a uslijedila je nakon pojačanih zahtjeva iz Republike Srpske kojima se pridružio i HDZ BiH da se Ured visokog predstavnika (OHR) što prije zatvori a sva odgovornost za stanje u BiH prepusti lokalnim vlastima.

Takve zahtjeve u međunarodnoj zajednici podupire samo Rusija koja se ogradila od zajedničke izjave Upravnog odbora PIC-a uz konstataciju kako Moskva ne može pristati na miješanje u unutarnje stvari drugih država odnosno BiH.

"Snažno odbacujemo strano miješanje u unutarnje stvari BiH", stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a.

Rusija je u svom distanciranju od potpore OHR-u ostala usamljena a sve druge članice su stale iza izjave kojoj su odbačeni pritisci na Inzka i njegov ured ali i na mandat koji ostavlja otvorenim mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika u slučaju procjene kako oni krše odredbe Daytonskog sporazuma.

"Upravni odbor je istaknuo da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Daytonskog sporazuma", stoji u izjavi članica PIC-a koje su potvrdile kako je temeljni uvjet za zatvaranja OHR-a i dalje isti a on znači osiguranje trajne stabilnosti u BiH.

Upozorili su kako bi se lokalni političari trebali posvetiti reformama a posebice onima koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU.

Izrijekom su pozvali na preustroj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) koje potresaju skandali zbog sumnje u integriret predsjednika tog tijela Milana Tegeltije.

Reforma pravosuđa jedan je od pritoriteta naveden i u mišljenju Europske komisije o stanju u BiH iz 2019. godine u kojemu su navedene zadaće koje ta zemlja mora ispuniti kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU.

OHR je ranije pozvao Tegeltiju da podnese ostavku zbog skandala u kojemu ga se povezuje s pogodovanjem pri "namještanju" imenovanja jedne sutkinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:54