DRAGAN ČOVIĆ

‘BiH ne može biti klasična građanska država, to bi vodilo dominaciji jednoga, bošnjačkoga naroda‘

Naš hrvatski identitet moramo do kraja zaštititi, rekao je na predizbornome skupu u Tomislavgradu

Dragan Čović

 Ranko Suvar/CROPIX

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i tamošnjeg HDZ-a Dragan Čović izjavio je u utorak kako Bosna i Hercegovina ne može biti klasična građanska država jer bi se pretvorila u državu s dominacijom jednoga, bošnjačkoga naroda.

- Ovo ne može biti klasična građanska država. Povijest joj ne dopušta. Ovo ne može biti država jednoga naroda - rekao je Čović na predizbornome skupu u Tomislavgradu, gdje se obratio okupljenima.

Najveći broj bošnjačkih stranaka zagovara promjenu političkoga i izbornoga sustava kako bi se odlučivalo prostom većinom posve zanemarujući zajamčenu raspodjelu vlasti i ulogu triju konstitutivnih naroda, što je potpisano Daytonskim mirovnim sporazumom te je sastavni dio ustava te zemlje i izbornoga zakonodavstva.

Zahvaljujući rupama u izbornim propisima bošnjački birači su u tri navrata većinom glasova izabrali Željka Komšića za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Sad prijeti opasnost da ključne hrvatske stranke, okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH, budu izbačene iz vlasti biranjem etničkih Hrvata s bošnjačkih stranačkih lista u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Tome se protive hrvatske stranke u zemlji inzistirajući na provedbi presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića, kojim se traži izbor legitimnih političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda bez preglasavanja od brojnijih naroda.

Iako se očekivalo da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati u izborno zakonodavstvo i tijekom ljeta provesti presudu Ljubić, to se nije dogodilo. Sad se nagađa da bi pravila o načinu biranja izaslanika za Dom naroda te načina izbora izvršne vlasti Schmidt mogao promijeniti nakon okončanja izbornoga procesa 2. listopada.

Čović je na stranačkome skupu istaknuo kako će se hrvatske stranke zauzimati da se suverenost i konstitutivnost hrvatskoga naroda vrate u sve dokumente koji definiraju budućnost BiH.

- Naš identitet moramo do kraja zaštititi - istaknuo je Čović.

Ocijenio je ogromnim iskorakom to što zahtjeve hrvatske strane u BiH danas razumije pola članica Europske unije zahvaljujući snažnom lobiranju te potpori Zagreba.

Kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto ocijenila je da se Hrvatima mora zajamčiti mogućnost biranja vlastitih predstavnika u svim institucijama gdje se štite kolektivna prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 00:32