SASTANAK

Biden zajamčio čvrstu američku potporu Poljskoj: ‘Moramo djelovati prije nego što bude prekasno‘

Vlada zabrinutost da ruski predsjednik Vladimir Putin neće zaustaviti vojnu agresiju na granicama Ukrajine

Andrzej Duda i Donald Tusk na sastanku s Joeom Bidenom

 Brendan Smialowski/Afp

Američki predsjednik Joe Biden zajamčio je u utorak poljskim čelnicima da je američka potpora Poljskoj čvrsta, dok diljem Europe vlada zabrinutost da ruski predsjednik Vladimir Putin neće zaustaviti vojnu agresiju na granicama Ukrajine.

Biden se u Bijeloj kući sastao s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom i premijerom Donaldom Tuskom kako bi razmotrili sigurnosnu situaciju i pitanje što bi nedavno rusko teritorijalno napredovanje u Ukrajini mogli značiti za regiju u kojoj vlada napetost.

Poljski predsjednik s Bidenom je razgovarao o svom prijedlogu da saveznici u NATO-u povećaju proračun za obranu s 2 na 3 posto BDP-a kako bi odgovorili na, kako je rekao, "rat punih razmjera koji je Rusija započela odmah uz istočnu granicu NATO-a".

Biden je, u povodu 25. godišnjice poljskoga članstva u NATO-u, ponovio da SAD podupire NATO-ov članak 5 sporazuma o obrani po kojemu se napad na jednoga saveznika smatra napadom na sve. Istaknuo je da je američka potpora Poljskoj čvrsta.

Prošloga je mjeseca Bidenov vjerojatni suparnik na izborima, bivši predsjednik Donald Trump rekao da ne bi štitio saveznike u NATO-u koji ne izdvajaju dovoljno za obranu te da bi ohrabrio Rusiju da "čini što god želi".

Američki predsjednik pozvao je Kongres da donese zakon koji će omogućiti slanje pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 60 milijardi dolara. Senat je prošloga mjeseca izglasao taj zakon, ali republikanski čelnici u Zastupničkom domu odugovlače.

"Moramo djelovati prije nego što doslovce bude prekasno jer Rusija, kao što se Poljska dobro sjeća, neće stati na Ukrajini. Putin će krenuti dalje, dovodeći Europu i SAD i cijeli slobodni svijet u opasnost, po mojem mišljenju", rekao je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:34