ZATOČENI U INOZEMSTVU

Biden otvara put sankcijama protiv vlada koje su ‘neopravdano‘ zatvorile Amerikance

State Department će u uputama za Amerikance o putovanjima u inozemstvo početi isticati i podatak o tomu u kojim zemljama postoji povećan rizik od nepravednog pritvaranja

Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je otvorio put za donošenje sankcija protiv vlada zemalja koje zatvaraju Amerikance te je naredio da se izdaju detaljnija upozorenja o putovanjima nakon niza pritvaranja visokih dužnosnika.

Biden je potpisao uredbu kojom se omogućuje proširenje niza alata koji su na raspolaganju američkoj vladi u, kako je rekao državni tajnik Antony Blinken, ustrajnim nastojanjima da se oslobode američki građani koji su zatočeni u inozemstvu.

"Kada su Amerikanci zarobljeni u inozemstvu, mi moramo učiniti sve što možemo da bismo zajamčili njihovo oslobađanje", rekao je Blinken.

Ovaj je potez uslijedio nakon medijskih izvješća po kojima je u Rusiji zbog droge pritvorena Brittney Griner, košarkaška zvijezda čija je supruga najprije rekla da Biden ne čini dovoljno da ga oslobodi.

Izvršna uredba ovlašćuje vladine agencije da nametnu financijske sankcije ili da zabrane putovanja stranim dužnosnicima ili nedržavnim akterima umiješanim u nepravedna pritvaranja Amerikanke.

"Primjena sankcija možda neće uvijek pridonijeti nečijem oslobađanju, pa ćemo stoga biti razboriti i na strateški način upotrijebiti ove ovlasti", rekao je novinarima američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"No obitelji pritvorenih osoba najbolje poznaju slučaj(eve) svojih najbližih, pa kanimo saslušati njihove dobre zamisli i poslušati njihove preporuke", rekao je.

State Department će u uputama za Amerikance o putovanjima u inozemstvo početi isticati i podatak o tomu u kojim zemljama postoji povećan rizik od nepravednog pritvaranja.

Prvu grupu nacija koje će nositi oznaku "D", a ona će se odnositi na rizik od mogućeg pritvora, činit će Kina, Iran, Mjanmar, Sjeverna Koreja, Rusija i Venezuela, rekao je drugi dužnosnik. Prioritet će biti položaj zatvorenika i talaca.

Unatoč sve većim napetostima kada je riječ o ratu u Ukrajini, Bidenova administracija u travnju je s Rusijom dogovorila zamjenu Trevora Reeda, bivšeg marinca zatvorenog zbog navodnog napada na policiju dok je bio u alkoholiziranom stanju. Zamijenjen je za ruskog pilota osuđenog zbog krijumčarenja droge.

U Iranu je Bidenova administracija inzistirala na tomu da se nuklearni sporazum ne može oživjeti, a da se ne prethodno ne oslobode zatvoreni američki državljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:00