VELIKO OBEĆANJE KIJEVU

Biden najavio masovno naoružavanje Ukrajine: ‘Dobit će 600 tenkova, artiljeriju, PZO sustave...‘

‘Ukrajini smo tijekom mog mandata dali gotovo sedam milijardi dolara sigurnosne pomoći‘, rekao je Biden

Američki predsjednik Joe Biden (u sredini); raketni sustav HIMARS i protutenkovski sustavi Javelin (lijevo); ukrajinski tenk T-72 i haubica M777 (desno)

 AFP/Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak u Madridu da će tijekom narednih dana objaviti da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini poslati dodatnih 800 milijuna dolara za oružje te naglasio da će Sjevernoatlantski savez (NATO) braniti "svaki pedalj" svoga teritorija.

- Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin okupio je više od 50 zemalja, više od 50 zemalja, koje su dale nova obećanja, a ovo je globalni napor da se podupre Ukrajinu: gotovo 140 tisuća protutenkovskih sustava, više od 600 tenkova, gotovo 500 artiljerijskih sustava, više od 600 tisuća jedinica municije te napredni sustavi za lansiranje raketa, protubrodski sustavi i sustavi za zračnu obranu - rekao je Biden.

- SAD opet predvodi. Ukrajini smo tijekom mog mandata dali gotovo sedam milijardi dolara sigurnosne pomoći. U narednim ćemo danima objaviti da ćemo Kijevu poslati dodatnih 800 milijuna dolara pomoći. Taj će paket sadržavati i nove napredne zapadnjačke sustave za protuzračnu obranu, još artiljerije i municje, radare za odupiranje bombardiranju, dodatnu municiju za HIMARS višecijevne bacače i još višecijevnih bacača HIMARS iz drugih zemalja - dodao je Biden.

- Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude trebalo - rekao je Biden na konferenciji za novinare nakon završetka samita NATO-a, koji je nazvao povijesnim.

Biden je istaknuo da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do većeg jedinstva unutar NATO-a i da članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora ostaje neupitan. Članak 5 sadrži načelo da je napad na jednu članicu NATO-a, napad na sve njih.

- Branit ćemo svaki pedalj teritorija NATO-a - rekao je Biden.

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin želio dobiti "finlandizaciju NATO-a, a dobio je natoizaciju Finske".

Na samitu je donesena povijesna odluka o primanju Finske i Švedske u NATO-u, koje su dugo gajile tradiciju neutralnosti, ali ih je ruska invazija na Ukrajinu nagnala da zatraže članstvo u NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:06