POGLEDAJTE VIDEO

Biden kiptio na presici nakon nalaza istrage: ‘Kako se, dovraga, usuđuju postaviti to pitanje?!‘

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak navečer, vidno uznemireni Biden se obrušio na dijelove izvješća koji se tiču njegovog pamćenja

Joe Biden na press konferenciji

 /Screenshot Youtube

Američki predsjednik Joe Biden silno se naljutio i uputio oštre kritike na istragu koja je otkrila da je pogrešno baratao strogo povjerljivim dokumentima i ustvrdila da se Biden ne može točno sjetiti nekih važnih događaja u životu, piše BBC.

Na iznenadnom obraćanju novinarima u četvrtak navečer, Biden je kazao: ‘Moje pamćenje je dobro.‘

Obrušio se na tvrdnju da se ne može sjetiti kada mu je sin umro.

‘Kako se, dovraga, usuđuju to reći?‘, kazao je ljutiti Biden.

Istraga je pokazala da je Biden ‘namjerno zadržao i otkrio‘ povjerljive datoteke, ali je ipak donesena odluka da neće biti optužbe.

Posebni tužitelj Ministarstva pravosuđa Robert Hur utvrdio je da Biden doista jest nepropisno čuvao povjerljive dokumente koji se odnose na vojsku i vanjsku politiku u Afganistanu nakon što je obnašao funkciju potpredsjednika.

U izvješću na 345 stranica, navodi se da predsjednikovo pamćenje ima ‘značajna ograničenja‘.

Hur je u sklopu istrage razgovarao s 81-godišnjim predsjednikom više od pet sati.

Rekao je da se Biden ne može sjetiti kada je bio potpredsjednik (od 2009. do 2017.) ili kada je točno umro njegov sin Beau (2015.).

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak navečer, vidno uznemireni Biden se obrušio na dijelove izvješća koji se tiču njegovog pamćenja.

‘Da budem iskren, kad su mi postavili to pitanje, pomislio sam da to nije njihova prokleta stvar‘, rekao je. ‘Ne treba mi nitko da me podsjeća kada je Beau umro.‘

Rekao je da je bio ‘vrlo zaokupljen rješavanjem međunarodne krize‘ kad je razgovarao s posebnim tužiteljem od 8. do 9. listopada prošle godine - točno u vrijeme kad je izbio rat između Izraela i Hamasa.

U izvješću se također navodi da je Biden podijelio neke osjetljive materijale iz rukom pisanih bilježnica s autorom koji mu pomaže napisati memoare. Tu tvrdnju je predsjednik opovrgnuo.

Posebni tužitelj zaključio je da bi bilo teško osuditi predsjednika za nepropisno rukovanje dosjeima jer bi se ‘na suđenju Biden vjerojatno poroti predstavio kao simpatičan, dobronamjeran, stariji čovjek slabijeg pamćenja - kao što je učinio tijekom intervjua‘.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da predsjednikova dob zabrinjava birače u SAD-u uoči izbora za Bijelu kuću u studenom. Ali Biden je u četvrtak rekao novinarima da je on najbolji kandidat.

‘Dobronamjeran sam. I stariji sam. No znam što, dovraga, radim. Ovu sam zemlju ponovno postavio na noge‘, rekao je Biden.

Na pitanje tko je odgovoran za držanje povjerljivih dokumenata u njegovom domu, Biden je okrivio svoje osoblje.

Rekao je da nije znao da su osjetljive memorandume stavili u njegovu garažu - ‘pokraj ležaja za pse‘, kako je naglasio tužitelj.

Kad je jedan novinar rekao da su američki građani zabrinuti zbog njegovih godina, Biden je oštro uzvratio: ‘To je vaša procjena!‘

Bidenov odvjetnički tim također je kritizirao primjedbe posebnog tužitelja o očiglednim gubicima pamćenja predsjednika Bidena.

‘Izvješće je puno predrasuda kad opisuje uobičajenu pojavu među svjedocima: nemogućnost prisjećanja na događaje stare nekoliko godina‘, napisao je odvjetnik Bijele kuće Richard Sauber u pismu priloženom izvješću.

Strogo povjerljivi dosjei pronađeni su u Bidenovoj kući u Wilmingtonu, u Delawaru, i u bivšem privatnom uredu između 2022. i 2023. godine.

Do otkrića je došlo nakon što je odvojena istraga optužila bivšeg predsjednika Donalda Trumpa (77) za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima nakon njegova odlaska iz Bijele kuće. Ovog svibnja čeka ga suđenje u tom slučaju.

Izvješće Roberta Hura naglašava da se ta dva slučaja razlikuju jer je Biden predao dokumente vladinim arhivistima, dok je Trump ‘navodno učinio suprotno‘.

‘Prema optužnici, ne samo da je mjesecima odbijao vratiti dokumente, već je i opstruirao pravdu nagovarajući druge da unište dokaze, a zatim da lažu o tome‘, stoji u izvješću o gospodinu Trumpu.

Trump je na to odgovorio da bi tužitelj ministarstva pravosuđa trebao odustati od suđenja u vezi povjerljivih dokumenata.

‘Ako posebni tužitelj Jack Smith želi učiniti dobro za našu zemlju i pomoći u njenom ujedinjenju, trebao bi odustati od svih parnica protiv mog političkog protivnika Joea Bidena, mene, i pustiti našu zemlju da ozdravi‘, napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

No Biden, čak i dok je pokušavao razuvjeriti novinare da ima poteškoća s pamćenjem, slučajno je pomiješao dvojicu svjetskih vođa.

Upitan da prokomentira najnovije vijesti u ratu između Izraela i Gaze tijekom konferencije za novinare u četvrtak, pobrkao je meksičkog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora s egipatskim predsjednikom Abdulom Fattahom al-Sisijem.

‘Mislim da, kao što znate, predsjednik Meksika, Sisi, nije htio otvoriti granicu kako bi omogućio ulazak humanitarne pomoći‘, rekao je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:02