GLAVNA POLITIKA

Biden ima dva bilijuna dolara vrijedan plan ulaganja u infrastrukturu: Bit ćemo uspješniji od Kine!

Plan predviđa obnovu 32.000 kilometara cesta i autocesta, popravak tisuća mostova i dvostruko veća savezna izdvajanja za javni prijevoz
 Jim Watson/AFP

Američki predsjednik Joe Biden predložit će u srijedu dva bilijuna američkih dolara vrijedan plan ulaganja u infrastrukturu kojim se želi modernizirati američku prometnu mrežu, što će otvoriti milijune radnih mjesta i omogućiti zemlji da bude uspješnija od Kine.

Prva faza plana, koji će demokratski predsjednik predstaviti u govoru u Pittsburghu, obuhvatit će velika ulaganja u razdoblju od osam godina.

Plan predviđa ulaganje 620 milijardi dolara u transport, uključujući obnovu 32.000 kilometara cesta i autocesta, popravak tisuća mostova i dvostruko veća savezna izdvajanja za javni prijevoz.

Biden želi da taj plan bude jedna od njegovih glavnih politika.

Ulaganja će se djelomično pokriti povećanjem korporativnog poreza s 21 na 28 posto.

"Predsjednik predlaže da se iz temelja reformira zakon o korporativnom porezu kako bi poticao otvaranje radnih mjesta i ulaganja... i osigurao da velike korporacije plaćaju svoj pravedni dio", rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Novi prijedlog zakona dolazi nedugo nakon što je Kongres usvojio gotovo dva bilijuna dolara vrijedan program poticaja gospodarstvu zbog pandemije covida-19.

Bidenov plan predviđa i "poticanje revolucije električnih automobila" izgradnjom mreže 500.000 punionica, zamjenom 50.000 javnih vozila na dizel i elektrifikacijom 20 posto školskih autobusa.

Infrastrukturu se želi učiniti otpornijom na klimatske promjene.

Budući da velik dio američke infrastrukture potječe iz 1950-ih, mnogi Amerikanci sanjaju o novim cestama, mostovima, prugama i zračnim lukama.

No politički konsenzus o ostvarenju Bidenova plana bit će teško postići.

I Barack Obama i Donald Trump imali su velike ambicije i dali su velika obećanja u tom pogledu, ali nisu puno postigli.

Glavno pitanje je tko će to platiti.

"Mislim da se sada pruža velika prilika da se osigura potpora obiju stranaka za veliku, smjelu viziju kad je riječ o infrastrukturi", rekao je ministar prometa Pete Buttigieg.

"Amerikance ne treba puno uvjeravati da bi shvatili da moramo učiniti velike stvari kad je u pitanju naša infrastruktura".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:31