SVE JAČI PRITISAK

Bibija stišće najvažniji saveznik, oštre podjele i u Izraelu; Legendarni general: ‘Nismo ostvarili cilj!‘

Nakon 15 tjedana rata, jača pritisak na izraelskog premijera da proglasi primirje i pregovorima izbori oslobađanje preostalih talaca
 Jack Guez/Afp

Iako je izraelski premijer Benjamin "Bibi" Netanyahu odbio pritisak SAD-a i drugih zemalja da nakon rata u Gazi prihvati rješenje s dvije države, američki predsjednik Joe Biden je nakon razgovora s Netanyahuom poručio da je stvaranje neovisne države za Palestince moguće i dok je Netanyahu na toj funkciji.

image

Joe Biden i Benjamin Netanyahu (arhiva)

Gpo/ Handout/Anadolu Via Afp

Biden i Netanyahu razgovarali su u petak prvi put u gotovo mjesec dana. Dok se broj palestinskih žrtava u Gazi približava brojci od 25.000, raste pritisak na Izrael da okonča napade.

Prema vijestima od subote, izraelska vojska nastavila je bombardirati Khan Younis, najveći grad na jugu Gaze, palestinski mediji javljaju o vatri oko Jabalije na sjeveru.

image

Benjamin Netanyahu

Ronen Zvulun/AFP

Netanyahu je na press konferenciji u izravnom televizijskom prijenosu prenio kako je američkim dužnosnicima jasno rekao da neće podržati palestinsku državu kao dio bilo kakvog poslijeratnog plana. Netanyahu je u četvrtak odbacio dugo zacrtani cilj vanjske politike SAD-a: mirovni proces koji bi doveo do uspostave suverene palestinske države, piše The New York Times. Kako se naveliko pisalo da je Bidenova administracija došla do zaključka da je Netanyahuov odlazak s liderske pozicije ključan za njihove planove za Gazu i regiju, Biden je na pitanje je li rješenje s dvije države nemoguće dok je Netanyahu još na dužnosti, odgovorio: "Ne, nije."

Izrael je dosad odbacivao pozive da se međunarodno priznatim palestinskim vlastima dopusti da upravljaju i Gazom i okupiranom Zapadnom obalom, za što se zalaže Washington. Umjesto toga predlaže formiranje novih vlasti u kojima bi značajnu nadzornu ulogu imale izraelske obrambene snage, piše britanski The Guardian. Biden je u petak ponovno potvrdio svoju predanost pomoći Palestincima da krenu prema vlastitoj državnosti.

image

Prosvjedi protiv rata u Gazi

Davide Longari/AFP

Za vrijeme nedavnog posjeta Izraelu, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da su arapski čelnici diljem Bliskog istoka spremni pomoći u obnovi Gaze, ali samo "kroz regionalni pristup koji uključuje put do palestinske države". Blinken je ovoga tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu rekao da Izrael i njegovi susjedi imaju veliku priliku za rješavanje višegeneracijskog izraelsko-palestinskog sukoba. Upitan misli li da je Netanyahu spreman iskoristiti trenutak, Blinken je negirao.

"To su odluke koje trebaju donijeti Izraelci. To je duboka odluka koju treba donijeti zemlja kao cjelina: kojim smjerom žele ići? Vide li i mogu li iskoristiti priliku?".

Izrael mora imati sigurnosnu kontrolu nad svim teritorijem zapadno od Jordana, rekao je Netanyahu u četvrtak.

"Ovu istinu govorim našim američkim prijateljima i zaustavljam pokušaje da nas prisile na stvarnost koja bi ugrozila državu Izrael", istaknuo je izraelski premijer. Biden je u petak, nakon sastanka s američkim gradonačelnicima, pojasnio da se Netanyahu ne protivi svim rješenjima s dvije države, a postoji nekoliko mogućih varijanti.

Netanyahu je također pod sve snažnijim domaćim pritiskom: sve manje se vjeruje u uspjeh "totalne pobjede" nad Hamasom, u anketama pada popularnost njegovom Likudu. No zbog toga je Netanyahu još ovisniji o još desnijim članicama vladajuće koalicije.

Nakon gotovo 15 tjedana rata, oštre podjele unutar Izraela oko toga kako naprijed u Pojasu Gaze sve više izlaze na vidjelo, piše The New York Times. U četvrtak je Gadi Eisenkot, umirovljeni načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga, žestoko napao Netanyahuovo vođenje ofenzive protiv Hamasa i pozvao na sporazum o prekidu vatre kako bi se oslobodila 132 preostala taoca u rukama Hamasa. Samo bi dogovor s Hamasom osigurao oslobađanje talaca, istaknuo je general Eisenkot, dodajući da Izraelska vojska dosad nije uspjela ostvariti cilj koji su postavili, a to je uništenje Hamasa.

image

Gadi Eisenkot

Jack Guez/Afp/Profimedia/Jack Guez/afp/profimedia

Generalov 25-godišnji sin poginuo je u borbama u Gazi prošloga mjeseca. Također raste pritisak obitelji preostalih talaca. Prestanite nam lagati, niste poduzeli sve što možete, poručuje Shir Siegel, čiji je 64-godišnji otac, Keith Siegel, među taocima. General Eisenkot je pozvao na nove izbore u roku od nekoliko mjeseci: izbori bi mogli ugroziti ratno jedinstvo, ali nedostatak povjerenja izraelske javnosti u svoju vladu nije ništa manje strašan, istaknuo je general.

Istovremeno, svijet sve više kritizira Izrael zbog ubojstava civila u Gazi i strašnih uvjeta za tamošnje stanovništvo. UNICEF je izvijestio da je ovo rat protiv djece, ali čini se da te istine ne prolaze, rekao je dužnosnik UN-ove organizacije za zaštitu djece Ted Chaiban, zamjenik izvršnog direktora agencije.

Opisao je strašne uvjete pod kojima su prisiljene raditi bolnice, gdje se čak i djeci amputacije obavljaju bez anestezije. Samo 15 od 36 bolnica u Gazi čak je djelomično funkcionalno, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:50