‘NOĆ DUGIH NOŽEVA‘

Bešker: U Italiji sasječene predsjednica Senata i šefica tajnih službi, a predsjednik ostao - isti

Sergio Mattarella je stari i novi predsjednik Talijanske Republike. Izabrala ga je talijanska Velika izborna skupština u osmom glasanju

Glasanje o predsjedniku Italije

 Gregorio Borgia/AFP

Sergio Mattarella je stari i novi predsjednik Talijanske Republike. Večeras ga je – sa 759 glasova od ukupnih 1009 – izabrala talijanska Velika izborna skupština u osmom glasanju, poslije "noći dugih noževa" (kako su je nazvali na televiziji La7) u kojoj je sasječena već dogovorena nova predsjednica Elisabetta Belloni.

Iako šefica talijanskih špijunaža, nije doznala unaprijed što će joj se dogoditi, nekoliko sati pošto je kao kandidatkinja lansirana i pokopana Maria Elisabetta Alberti Casellati, predsjednica Senata.

Tako se opetovala situacija rata svih protiv sviju, gdje su jedni na druge nasrtali vetom, ne samo između koalicija, nego i unutar koalicija, pa i unutar pojedinih stranaka. Vođe političkih stranaka nisu bili kadri usuglasiti se oko barem jednog imena od uistinu postojećih dostojnih kandidatkinja i kandidata.

I u jutrošnjemu sedmom glasanju je dosadašnji predsjednik Sergio Mattarella dobio 387 glasova, daleko više bilo od kojega inog kandidata.

Sve po starom

Veliki izbornici (članovi Parlamenta odnosno delegati oblastî), glasajući sve češće za Mattarellu iako ga nijedna stranka nije službeno predlagala (a nije ni smjela), s jedne strane su prosvjedovali protiv svojih vođa, a s druge su ih natjerali da prignu šiju i popodne u 15 sati zamole Mattarellu da ostane predsjednik Republike, pa da onda i Mario Draghi ostaje na svome mjestu kao predsjednik svoje vlade.

U poklonstvo na Kvirinal otišli su vođe zastupničkih i senatskih staračkih klubova, te u posebnoj delegaciji svi predsjednici talijanskih oblasti, izabrani među delegatima svojih oblasti. Mattarellu, koji je na sve načine govorio da ne želi biti izabran, koji se već bio do zadnjeg listića iselio iz Kvirinalske palače, morali su uljudno zamoliti za dopuštenje da ga opet biraju. Stari političar, zagazio u deveto desetljeće života, vidio je situaciju i pristao. Rekao je: "Imao sam druge planove, ali poštujem Parlament. Ako je nužno, evo me."

Draghi nije krio ambiciju da bude sljedeći predsjednik Republike nakon Mattarelle. Političari su pokazali da su bankara, makar koliko uspješnoga doma i u Evropi, smatrali uljezom, koji političarima otima pozornicu. Draghija nijedna stranka nije pošteno podržala, pa je ovo i njegov djelomičan poraz.

Rusvaj

Prepričani rusvaj je poraz sve političke klase, a ponajprije političkih vođa, nesposobnih razlučiti poželjno od mogućega.

Sinoć u 22 sata činilo se da će jutros biti izabrana Elisabetta Belloni. U ponoć je bila sasječena a da se za nju nije ni glasalo. Koliko smo doznali, nju je predložio Giuseppe Conte (PoKret 5 zvjezdica), Matteo Salvini (Liga) ju je prihvatio, ali se istrčao, podržala ju je Giorgia Meloni (oporbena postfašistička Braća Italije), i tog trenutka se i Conte usprotivio, da mu protivnici ne bi ispali pobjednici (tajnik Demokratske stranke Enrico Letta je bio rezerviran, moramo priznati). Salvini je težak gubitnik.

Predizborne koalicije, smišljene u bipolarizmu, jedva preživjele u tripolarizmu (anomalnome s anomalnim PoKretom 5 zvjezdica), načete Draghijevom velekoalicijom, dobile su nov udarac. "Desni centar više ne postoji", twittala je Giorgia Meloni. Otvara se put za povratak proporcionalnog sustava, kad ionako "svatko za se travu pase", trudeći se "da komšiji crkne krava".

Meloni je dobila vjetar u leđa, autocestu pred sobom, kao jedina konstantna oporba i, napokon, jedina koja je ustrajala u podršci nekoj ženi.

Draghi će sada, kurtoazno, podnijeti ostavku vlade Mattarelli, kao novoizabranom predsjedniku, a Mattarella će je kurtoazno odbiti i pozvati ga da vodi vladu do kraja ovoga parlamentarnog saziva, najkasnije s proljeća 2023.

Poslije ovoga nedostojnoga kaosa, koji se očitavao kroz biranje predsjednika Republike, veoma je vjerojatno da će svi sljedeći mjeseci biti kompromitirani dugom predizbornom kampanjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:31