UPOZORENJE

Berlin kritizirao organizaciju za zaštitu ljudskih prava Amnesty International zbog osude Izraela

‘Svatko tko se zalaže za ljudska prava trebao bi paziti da svojim izjavama nesvjesno ne potpiruje antisemitizam‘

Agnes Callamard, generalna tajnica Amnesty Internationala

 Ronaldo Schemidt/AFP

Njemačka vlada kritizirala je u srijedu izvješće organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, koji je Izrael optužio da nad Palestincima provodi aparthejd.

"Mi odbacujemo pojmove poput aparthejda kao i jednostranu koncentraciju na politiku Izraela. To ne pomaže rješenju bliskoistočnog pitanja", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

On je istodobno naglasio da u trenutku kada se bilježi porast antisemitizama u Europi treba biti još oprezniji s ocjenama.

"Svatko tko se zalaže za ljudska prava trebao bi paziti da svojim izjavama nesvjesno ne potpiruje antisemitizam", priopćio je predstavnik njemačke vlade.

"Njemačka i dalje odbacuje gradnju novih židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima te se zalaže za rješenje dviju samostalnih država", poručeno je iz ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

Isto tako se ocjenjuje kako neki potezi izraelskih vlasti poput rušenja palestinskih kuća u okupiranim područjima "krše međunarodno pravo".

Amnesty International u utorak je optužio Izrael da nad Palestincima u okupiranim područjima provode politiku aparthejda temeljenu na politici "segregacije, oduzimanja posjeda i isključenja" za koju je rekao da je zločin protiv čovječanstva.

Skupina za ljudska prava sa sjedištem u Londonu rekla je da su saznanja u izvješću od 211 stranica temeljena na istraživanju i pravnim analizama o izraelskoj zapljeni palestinske zemlje i vlasništva, nezakonitim ubojstvima, prisilnom preseljenju ljudi i uskraćivanju državljanstva.

Izrael kaže da se u izvješću, drugome u manje od godinu dana u kojemu AI optužuje Izrael za provođenje politike aparthejda, "učvršćuju i recikliraju laži" skupina za širenje mržnje te da je izvješće osmišljeno da "raspiri vatru antisemitizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:53