ROĐEN U ZRAKU

Beba rođena tijekom avionskog leta na kojem su, slučajno, bili stručnjaci za porode

Kako nisu imali opremu, bili su kreativni: koristili su vezice na cipelama za vezivanje pupkovine i pametni sat za mjerenje pulsa
Mama i beba rođena u avionu
 Twitter/Hawaii Pacific Health

Žena koja se prerano porodila u avionu imala je sreću što je odabrala let na kojem su bili i neki visokokvalificirani suputnici, piše Guardian.

Lavinia 'Lavi' Mounga putovala je iz Salt Lake Cityja na Havaje 28. travnja na obiteljski odmor kada su joj počeli trudovi u 29. tjednu.

Kad je osoblje aviona pitalo ima li liječnika u zrakoplovu, javili su se neki vrhunski stručnjaci.

'Otprilike na polovici leta uputili su hitan poziv. To sam već iskusio i obično su prilično jasni i pitaju ima li liječnika u blizini', rekao je Dale Glenn, liječnik obiteljske medicine s havajskih pacifičkih obala. 'Ovaj poziv nije bio ovakav i bio je prilično hitan.'

Na letu su bile i tri medicinske sestre za intenzivnu njegu novorođenčadi iz bolnice North Kansas City. Svo četvoro krenuli su u akciju.

Bez posebne opreme, grupa je postala kreativna: koristile su vezice na cipelama za vezivanje pupkovine i pametni sat za mjerenje pulsa djeteta.

'Svi pokušavamo raditi u vrlo malom, zatvorenom prostoru u zrakoplovu, što je prilično izazovno. Ali timski je rad bio sjajan', rekao je Glenn.

Jedan od putnika zabilježio je pljeskanje i navijanje kad je posada aviona preko razglasa čestitala novopečenoj majci, dok je video na TikTok-u Julije Hansen pregledan više od 11 milijuna puta.

Medicinska ekipe ušla je u avion u Honoluluu nakon što je avion sletio tri sata kasnije. Čuli su se plač novorođenčeta dok su majka i dječak izlazili u invalidskim kolicima.

Hansen i prijateljica s kojom je letjela, Siearra Rowlan, rekli su za Washington Post da je situacija u početku izazvala pomutnju, ali da su putnici bili prilično 'ležerni' do kraja leta.

'Svi su samo ustali, uzeli ručnu prtljagu i otišli', rekla je Hansen.

Tri medicinske sestre posjetile su Moungu i bebu u bolnici Kapiolani u Honoluluu i rekle da je to bio vrlo emotivan susret.

'Svi smo se rasplakali. Nazvala nas je svojom obitelji i rekla da smo djetetove tetke. Bilo je sjajno vidjeti ih', reklao je Ho.

Mounga je otpuštena iz bolnice, ali beba Raymond ostat će na odjelu intenzivne njege novorođenčadi (NICU) dok ne bude spremna za povratak kući. 'Bilo je nevjerojatno', rekla je Mounga. 'Imam tu sreću da su u zrakoplovu bile tri medicinske sestre i liječnik koji su mi pomogli, stabilizirali bebu i osigurali da je sve u redu dok je trajao let.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:37