ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE

BBC: Prigožin je sakrio da je vlasnik aviona i jahte, otkrili smo kako; Cijela država dodana na crnu listu

Tvrtka na čijem je čelu ruska poslovna žena Viktorija Valkovskaja nije se ograničavao samo na krug blizak Putinu

Jevgenij Prigožin

 Sergei Ilnitsky/Afp

Prema zapanjujućem otkriću BBC-ja, offshore kompanija Alpha Consulting umiješana je u stvaranje tvrtki povezanih s najužim krugom Vladimira Putina. Ne samo da su tvrtke bile povezane s moćnim pojedincima nego su i iskoristile rupu u britanskim zakonima kako bi prikrile svoje prave vlasnike. Alpha Consulting, čije je sjedište na Sejšelima, odigrao je ključnu ulogu u formiranju više od 900 britanskih partnerstava koja su tu pravnu smicalicu koristila u tajnosti, a njihove aktivnosti imaju dalekosežne posljedice.

U istrazi koju su proveli BBC, novinska organizacija Finance Uncovered i Seychelles Broadcasting Corporation analiziralo se interne dokumente Alphe i još tisuće poslovnih zapisa.

Među prikrivenim korisnicima Alphinih usluga bio je Jevgenij Prigožin, pokojni čelnik Wagner grupe. Alphina upletenost omogućila je Prigožinu da prikrije vlasništvo nad svojim privatnim zrakoplovom i jahtom koje su Sjedinjene Države sankcionirale 2019. Alpha je osnovala paravan za Prigožina, Beratex Group Ltd. na Sejšelima, a skriveni vlasnik bila je Prigožinova punica.

Alpha Consulting, na čijem je čelu ruska poslovna žena Viktorija Valkovskaja, nije se ograničavao isključivo na krug blizak Putinu; pokazao se, naime, i kao plodan pomagač u iskorištavanju zakonskih rupa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neke od partnerskih tvrtki u čijem je uspostavljanju kompanija pomogla bile su navodno umiješane u prijevare, a čak su se i upletale u strane izbore.

Alpha Consulting je odgovoran za stvaranje 927 ograničenih partnerstava, što čini petinu onih registriranih u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj od 2017. Ta ograničena partnerstva, koja se često koriste za zajedničko poslovanje, također služe kao sredstvo za zaobilaženje propisa o transparentnosti. Velika Britanija je 2016. godine zahtijevala od britanskih tvrtki da izjave tko ih stvarno kontrolira. No, od tada je broj u tom obliku registriranih tvrtki u Walesu, Engleskoj i Sjevernoj Irskoj u porastu.

Premda je zabrinutost zbog njihove zloupotrebe za pranje novca i druge nedopuštene aktivnosti sve veća, britanska vlada nije uspjela proširiti pravni okvir koji zahtijeva identifikaciju stvarnih vlasnika.

Djelovanje Alfe nadilazilo je iskorištavanje pravnih praznina. Tvrtka je stvorila ograničena partnerstva koja su stekla imovinu i prikrila njihove prave vlasnike, uključujući i vlasništvo nad tankerom Delfi koji je izazvao onečišćenje naftom na obali Ukrajine nakon što je potopljen 2019. Istraga je pokazala da je vlasnik tankera bila tvrtka s ograničenim partnerstvom Mister Drake PC, čije je sjedište u Cardiffu.

Činilo se da je u djelomičnom vlasništvu stanovnika Sejšela, poduzetnika Luthera Denisa. Međutim, Alphina su partnerstva uključivala imenovane ili lažne partnere, a poduzetnici poput Denisa često su svoje ovlasti prenosili na tajnog "stvarnog vlasnika" te nisu znali čime se bave tvrtke kojima su pomogli u osnivanju.

Kao rezultat toga, regulatorna su se tijela borila da identificiraju stvarnog vlasnika i pozovu ga na odgovornost za štetu u okolišu. Sud je izrekao novčanu kaznu, međutim Mister Drake PC ne imajući imenovanog pravog vlasnika, nikad nije platio iznos za uništavanje okoliša.

Alpha se uključila u partnerstva uključena u razne nedopuštene aktivnosti, poput ilegalne prodaje lijekova, vođenja usluge pisanja eseja i prijevare velikih razmjera. Ove radnje, s korištenjem nominiranih partnera, izazivaju značajnu zabrinutost u vezi s integritetom procesa.

Smatra se da je Alpha možda prekršila zakon koji se odnosi na škotska partnerstva, koja zahtijevaju otkrivanje stvarnih vlasnika. Alpha je pomogla partnerskoj tvrtki Biniatta Trade LP u prikrivanju vlasništva. Vlasništvo Biniatte ostalo je skriveno zbog njezine tajnosti kao offshore tvrtke i lažnih direktora. Međutim, u 2017. tvrtka je pomogla američkom lobistu u ime Lulzima Bashe, čelnika Demokratske stranke Albanije.

Lobist je organizirao pristup republikanskim političarima, Basha je dobio priliku za fotografiranje s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je poslije korišteno u predizbornoj kampanji u Albaniji. Izvješća su sugerirala da je kampanja koju je podržavala Biniatta tajno poduprla Rusija iznosom od pola milijuna dolara.

Iako ova otkrića bacaju sjenu na aktivnosti Alpha Consultinga, kompanija oštro poriče bilo kakvu nezakonitu umiješanost te tvrdi da je dosljedno slijedila zakon i da je korištenje nominiranih partnera standardna praksa u industriji. Usto je navela da koristi postupke dubinske analize kako bi otkrila pranje novca.

Prošli mjesec Sejšeli su dodani na crnu listu poreznih oaza EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:16