OBUSTAVA NASILJA

Azijske države postigle dogovor o okončanju mjanmarske krize: ‘Ovo nismo očekivali‘

Nismo ovo očekivali, rekao je malezijski premijer nakon sastanka čelnika Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN)
 -/INDONESIAN PRESIDENTIAL PALACE/AFP

Vođe jugoistočne Azije rekli su da su se u subotu s čelnikom mjanmarske hunte složili oko plana za okončanje krize u državi pogođenoj nasiljem, a on između ostaloga uključuje obustavu ubijanja civilnih prosvjednika i prihvaćanje humanitarne pomoći.

"Nismo ovo očekivali", rekao je novinarima Muhyiddin Yassin, malezijski premijer, nakon sastanka čelnika Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN).

Vođe ASEAN-a zahtijevali su obuzdavanje sigurnosnih snaga koje vodi Min Aung Hlaing, zapovjednik mjanmarske vojske, i koje su, prema riječima svjedoka, ubile 745 ljudi od početka masovnih nereda izazvanih vojnim pučem 1. veljače i zatvaranjem izabrane civilne čelnice Aung San Suu Kyi. Osim toga, tražili su oslobađanje političkih zatvorenika.

"Dobro je što nije odbacio naše zahtjeve", rekao je Muhyiddin o zapovjedniku koji je bio na sastanku s ostalim čelnicima.

Prema izjavi Bruneja, predsjedatelja skupine, postignut je dogovor u vezi pet točaka, a to su: prekid nasilja, konstruktivan dijalog između svih strana, izbor posebnog izaslanika ASEAN-a za olakšavanje dijaloga, prihvaćanje pomoći i dolazak izaslanika u Mjanmar.

"Rekao je da će sve uzeti u obzir i da će prihvatiti naša stajališta za koja misli da su korisna", izjavio je Lee Hsien Loong, premijer Singapura, a prenosi televizijski program NewsAsia.

"Nije se protivio tome da ASEAN ima konstruktivnu ulogu, niti je odbio prijedlog o posjetu delegacije ni o humanitarnoj pomoći".

Lee je, međutim, dodao kako se radi o dugom procesu "jer jedno je reći da ćete prekinuti nasilje i osloboditi političke zatvorenike, a druga stvar je to zaista učiniti".

Sastanak ASEAN-a prvi je koordinirani međunarodni korak ka ublažavanju krize u Mjanmaru, siromašnoj zemlji koja graniči s Kinom, Indijom i Tajlandom. Mjanmar je član ASEAN-a, udruženja od 10 država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:19