BROJ SLUČAJEVA PAO

Austrija tijekom Božića i Nove godine privremeno ublažava lockdown za necijepljene

Austrijska vlada, kao i druge u svijetu, priprema se za eksploziju infekcija zaraznijom omikron varijantom.

Austria, pandemija koronavirusa

 Askin Kiyagan

Austrija je u petak priopćila da tijekom Božića i Nove godine privremeno ublažava lockdown za one koji nisu potpuno cijepljeni protiv covida-19 zahvaljujući smanjenju broja zaraženih.

"Božić bi nam trebao još jednom pokazati koliko je važan kontakt s našim najdražima i koliko je dragocjeno zajedničko vrijeme", rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein.

Austrija je bila prva zemlja u zapadnoj Europi koja je prošli mjesec ponovno uvela lockdown - četvrti od početka pandemije - jer je broj zaraženih dosegao rekordne razine. To je izazvalo ponovne ulične prosvjede.

image

Ulični prosvjedi u Austriji.

Alexander Pohl/Ddp Usa/Profimedia

S obzirom na to da je od tada broj slučajeva naglo pao, vlada je prošli vikend ublažila potpunu blokadu, ali je zadržala ograničenja za necijepljene i planira učiniti cijepljenje obveznim od veljače.

"Zadnjih tjedana stekli smo prednost koju želimo iskoristiti. Želimo je iskoristiti da odvojimo trenutak za pauzu tijekom Božića i prisjetimo se onoga što je stvarno važno", rekao je Mueckstein novinarima.

Unatoč sezonskom opuštanju, austrijska vlada, kao i druge u svijetu, priprema se za eksploziju infekcija zaraznijom omikron varijantom.

Do sada je registrirano 75 slučajeva omikrona.

Iako necijepljenim Austrijancima općenito nije dopušteno sastajati se istodobno s više od jedne osobe iz drugog kućanstva, bit će im dopuštena iznimka da se pridruže okupljanjima do 10 ljudi od 24. do 26. prosinca i 31. prosinca, rekao je Mueckstein.

Rano zatvaranje za sektor ugostiteljstva bit će ukinuto u novogodišnjoj noći, dodao je.

Mueckstein je odbio reći hoće li Austrija uvesti još jednu potpunu blokadu u siječnju zbog omikrona, ali je rekao da ta zemlja dva do tri tjedna zaostaje za Danskom i Britanijom gdje je situacija zabrinjavajuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 02:19