zveckanje oružjem

Australski dužnosnici upozoravaju na mogući rat u indopacifičkoj regiji, spominju ‘ratne bubnjeve‘

Tenzije između Kine i Tajvana i trgovinski sporovi s Australijom izazivaju zabrinutost indopacifičkih država
Južno kinesko more
 Mcs2 Markus Castaneda/u.s. Navy/Zuma Press/Profimedia

Viši australski sigurnosni dužnosnik upozorio je da indopacifičke države "ponovno mogu čuti udaranje ratnih bubnjeva" u trenutku u kojem je ponovno počela rasti napetost na tom području, javljaju australske novine, prenosi DW.

Upozorenje dolazi u trenutku u kojem se produbljuje sukob Australije i Kine oko trgovinskih pitanja i odnosa Pekinga prema Tajvanu.

"Danas slobodne nacije ponovno čuju udaranje bubnjeva i gledaju zabrinjavajuću militarizaciju otvorenih pitanja, za koja smo posljednjih godina smatrali da neće biti pokretači rata", rekao je državni tajnik u australskom ministarstvu unutarnjih poslova Mike Pezzullo.

On je ovu poruku poslao tijekom obilježavanja Dana australskih veterana.

Istom prilikom, australski ministar obrane Peter Dutton rekao je da ne treba isključiti mogućnost konflikta između Kine i Tajvana.

Kako su reagirali australski političari?

Australski dužnosnici i zastupnici različito su reagirali na komentare Pezzulla i Duttona usred rastućih napetosti s Pekingom.

U odgovoru na Pezzullovu izjavu, ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews rekla je da je "glavna poruka Vlade da treba biti oprezan, ali da nema prostora za uzbunu".

Premijer Zapadne Australije Mark McGowan, koja s Kinom ima bliske trgovinske odnose, pozvao je saveznu vladu da "ublaži retoriku" oko vojnih tenzija.

Zastupnik oporbene Laburističke stranke Bill Shorten izrazio je zabrinutost zbog Pezzullova istupa o "ratnim bubnjevima", opisujući ga "pretjeranim".

"Nisam siguran da bi se naši viši javni službenici trebali služiti takvim jezikom jer to zapravo ne pomaže ničemu, osim što povećava osjećaj tjeskobe", rekao je Shorten.

Što Kina kaže o Tajvanu?

U odgovoru na Duttonove komentare o Tajvanu, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekla je da je Tajvan dio kineskog unutarnjeg pitanja te da Peking ne želi nikakva vanjska uplitanja.

"Nadamo se da će Australija prepoznati da je tajvansko pitanje vrlo osjetljivo, držati se politike jedinstvene Kine, paziti što govore, izbjegavati slanje bilo kakvih pogrešnih signala tajvanskim separatističkim snagama i ponašati se tako da pridonose miru i stabilnosti", rekla je Wang.

Što stoji u pozadini sukoba Australije i Kine?

Prošle godine razdor među dvjema zemljama produbio se nakon što je Australija zatražila neovisnu istragu o podrijetlu pandemije koronavirusa.

Kina, jedan od najvećih trgovinskih partnera Canberre, od tada je nametnula carine i druge restrikcije za određenu australsku robu.

Prošlog tjedna, Australija je otkazala dva ugovora za velike infrastrukturne projekte, zbog čega je Peking pobjesnio.

Peking kaže kako bi takva odluka mogla dodatno narušiti bilateralne odnose dviju država i da bi to na kraju moglo naštetiti Australiji.

Kina je pojačala i svoju prisutnost u Južno kineskom moru, što je također izazvalo zabrinutost u indopacifičkoj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:53