UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Australija objavila fotografije oružja koje šalje u Kijev, Njemačka ima plan za ukrajinsko žito

Lideri zemalja članica Europske unije o ukrajinskom bi članstvu trebali raspravljati na samitu koji će se održati u četvrtak i petak

Ukrcavanje australskih oklopnih vozila u ukrajinskih teretni zrakoplov

 Ministarsvo Obrane Australije Via Ministarstvo Obrane Ukrajine/Twitter

>>> NOVO, 11:45 >>> Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov objavio je na komunikacijskoj platformi Telegram da su Rusi tijekom protekla 24 sata u više navrata bombardirali rubove Harkiva i gradsku četvrti Holodnohirski. Rekao je da prvi izvještaji kažu da nije bilo ozlijeđenih.

- Rusi nastavljaju terorizirati civile - rekao je Sinjehubov te pozvao građane Harkiva da ne ignoriraju uzbune te da ostanu u skloništima.

- Ne napuštajte ih kako bi ste išli u polja, na ceste i u šume - dodao je guverner.


>>> 11:30 >>> Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da je ruska blokada milijuna tona ukrajinskih žitarica ratni zločin, piše The Guardian.

- Pozivamo Rusiju da deblokira luke... Nezamislivo je to, nezamislivo je to da su milijuni tona žitarica blokirani u Ukrajini dok ostatak svijeta gladuje - rekao je Borrell.

- Ovo je pravi ratni zločin, pa ne mogu zamisliti da će to još dugo trajati - dodao je Borrell po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova članica Europske unije koji se u ponedjeljak treba održati u Luksemburgu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da Njemačka podržava inicijativu Poljske i Rumunjske koje su izrazile želju da prilagode svoje željeznice kako bi Ukrajina preko njih uspjela izvesti svoje žitarice.

- Željezničke pruge se moraju modernizirati, trebamo prikladne teretne vagone. Njemačka vlada i mnogi drugi rade na tome - rekla je Baerbock po dolasku u Luksemburg.

- Jasno je da u konačnici nećemo uspjeti izvući sve žitarice, no ako uspijemo izvući dio, to će nam pomoći jer se suočavamo s globalnim izazovom - dodala je njemačka ministrica.


>>> 11:10 >>> Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je u ponedjeljak izvještaj u kojem stoji da su rusko ratno zrakoplovstvo i ruske kopnene snage tijekom vikenda bili fokusirani na središnji Donbas. Uz to, Ministarstvo je reklo da se rusko ratno zrakoplovstvo tijekom rata u Ukrajini nije iskazalo, odnosno da je pokazalo manje nego što se od njega očekivalo.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.


>>> 10:45 Njemačka pomaže Poljskoj i Rumunjskoj u prilagodbi njihovih željeznica kako bi se omogućio izvoz milijuna tona žita zaglavljenog u Ukrajini zbog ruske blokade morskih luka, izjavila je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

"Željezničke pruge treba modernizirati, potrebni su nam pravi teretni vagoni - njemačka vlada radi na tome s mnogim drugim akterima", rekla je Baerbock prije sastanka s kolegama iz Europske unije u Luksemburgu.

"Jasno je da u konačnici sigurno nećemo moći izvući sve žitarice, ali ako uspijemo osloboditi barem dio, preko raznih ruta, to će svakako pomoći u trenutku kada se suočavamo s ovim globalnim izazovom", poručila je njemačka ministrica diplomacije.

Ukrajina i zapad optužuju Moskvu da hranu koristi kao oružje dok Moskva blokadu pripisuje ukrajinskim minama u Crnom moru i sankcijama Rusiji.


8:25 >>> Australija je Ukrajini poslala prva četiri oklopna vozila M113AS4s, a poslat će joj ih još 10, piše The Guardian. Vojna pomoć koju će Australija na koncu poslati Ukrajini vrijedit će 285 milijuna američkih dolara.

Oklopna su vozila u ukrajinski teretni zrakoplov ukrcana prošlog tjedna, i to nakon što je bivši ministar obrane Australije Peter Dutton obećao da će ta zemlja u svibnju Ukrajini dostaviti i 20 oklopnih vozila Bushmaster.

- Nastavit ćemo tražiti načine za pomaganje narodu Ukrajine. Australija podržava Ukrajinu i još jednom poziva Rusiju da prestane sa svojom ilegalnom invazijom Ukrajine - rekao je ministar obrane Australije Richard Marles.

Ukrajina se Australiji zahvalila na pomoći.

- Ukrajina ovo neće zaboraviti. Još jedna pošiljka australskih oklopnih vozila putuje prema Ukrajini. Zračni most koji pokriva pola svijeta ujedinjuje naše narode u ovim teškim vremenima za Ukrajinu - reklo je ministarstvo obrane Ukrajine na Twitteru.


>>> 8:15 >>> Količina nafte koju je Kina uvezla iz Rusije u svibnju je dosegla novi rekord, što predstavlja skok od 55 posto u odnosu na 2021. godinu, piše The Guardian. Rusija je tako postala najveći kineski dobavljač nafte u svijetu. Prethodno je to bila Saudijska Arabija.

Kineska je carina u ponedjeljak objavila da je od Rusije nabavila 8,42 milijuna tona nafte. To bi značilo da je Kina dnevno od Rusije nabavljala gotovo dva milijuna barela nafte. U travnju je ta brojka iznosila 1,59 milijuna barela po danu.

Rusija je u svibnju od izvoza nafte zaradila otprilike 20 milijardi američkih dolara.


>>> 7:25 >>> Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak će u Luksemburgu raspravljati o tome kako "osloboditi" milijune tona žitarica koje iz Ukrajinu ne mogu van jer je Rusija blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, piše The Guardian.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, no trenutno zbog ruske invazije ne može izvesti više od 20 milijuna tona žitarica koje se trenutno nalaze u njezinim silosima.

Europska unija podržava nastojanja Sjevernoatlantskog saveza da postigne dogovor s Rusijom koji bi omogućio nastavak isporuke ukrajinskih žitarica. The Guardian navodi da bi Rusija u zamjenu za deblokadu luka mogla tražiti da joj se omogući da u svijet plasira svoju hranu i gnojivo.

Turska, koja je u dobrim odnosima i s Kijevom i Moskvom, rekla je da je spremna preuzeti određenu ulogu u okviru "mehanizma promatranja".

Nije jasno bi li se Europska unija vojno angažirala kako bi osigurala takav dogovor, odnosno kako bi čuvala i pratila komercijalne brodove koji bi prevozili ukrajinske žitarice.


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju navečer da smatra da će napadi koje će Rusija izvesti ovog tjedna biti brojniji jer lideri Europske unije razmatraju trebaju li Ukrajini omogućiti da joj pristupi, piše Reuters.

- Trebali bismo očekivati da će Rusija ovog tjedna pojačati napade protiv Ukrajine, ali drugih europskih zemalja. Pripremamo se. Spremni smo. Upozoravamo svoje partnere - rekao je Zelenski tijekom svog uobičajenog nedjeljnog obraćanja.

Ukrajina je četiri dana nakon početka ruske invazije izrazila želju za članstvom u Uniji. Europska je komisija u petak izdala preporuku da bi Ukrajini trebalo dati status kandidata za članstvo u EU.

Lideri zemalja članica Europske unije o tom bi pitanju trebali raspravljati na samitu koji će se održati u četvrtak i petak, a očekuje se će podržati Ukrajinsku inicijativu unatoč tome što se ta ideja nekim članicama ne sviđa. Proces pristupanja EU obično traje više godina.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini poduzima jer ne želi da Kijev postane dio zapadnih organizacija poput Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Europske unije.

Putin je prošlog petka rekao da je Moskva "nema ništa" protiv toga da se Ukrajina pridruži EU, međutim glasnogovornik Kremlja rekao je da Rusija pomno promatra ukrajinske napore da se pridruži Uniji jer je uočila da su zemlje članice počele intenzivnije surađivati na obrambenom polju.

Što se tiče situacije na bojištu, Reuters piše da Rusija još uvijek pokušava preuzeti kontrolu nad Donbasom, regijom čiji su dio i prije početka rata u Ukrajini koji je počeo 24. veljače kontrolirali proruski separatisti.

Rusi trenutno rade na zauzimanju industrijskog grada Sjeverodonjecka, a u nedjelju su rekli da su zauzeli selo Metjolkine nedaleko od grada. Ruska državna novinska agencija TASS piše da su se mnogi ukrajinski vojnici koji su se nalazili u selu predali. Ukrajinska je vojska rekla da su Rusi na tom području bili "djelomično uspješni".

Guverner Luhanske oblasti Sergej Hajdaj rekao je za jednu ukrajinsku televizijsku postaju da je ruski napad na Toškivku, mjesto koje je od Sjeverodonjecka udaljeno 35 kilometara južno, "imao određeni stupanj uspjeha".

Hajdaj je rekao da Rusi kontroliraju glavni dio Sjeverodonjecka, ali ne i cijeli grad. Reuters je rekao da nije mogao potvrditi izjave ukrajinskih lidera o stanju na bojišnici.

Hajdaj je dodao da su Rusi uništili stambene zgrade i privatne kuće u Lisičansku, sestrinskom gradu Sjeverodonjecka.

- Ljudi umiru na ulicama i u skloništima - rekao je Hajdaj.

Analitičari Instituta za proučavanje ratovanja u američkom gradu Washingtonu rekli su da će ruska vojska u narednim tjednima vjerojatno zauzeti Sjeverodonjeck, ali da će je to koštati jer je veći broj jedinica sudjelovao u napadima na tako malom području.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama te pozvao zemlje Zapada da nastave Ukrajini slati moderno oružje.

- Moramo se pripremiti na to da bi (rat u Ukrajini) mogao trajati godinama. Ne smijemo posustati kada se radi o pružanju podrške Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23