SLOBODAN ULAZ

Australija nakon dvije godine ponovno otvara svoje granice: ‘Nisam majku vidio godinama‘

‘Živjet ćemo s tim virusom i nećemo dopustiti da nas povuče ondje gdje smo bili‘, rekao je premijer Scott Morrison

Aerodrom Tullamarine u Melbournu; ilustracija

 William West/AFP

Australija je u srijedu ponovo otvorila granice za cijepljene kvalificirane migrante i strane studente nakon gotovo dvogodišnje zabrane njihova ulaska, u pokušaju da ojača gospodarstvo pogođeno zatvaranjima zbog covida-19.

Izvanredna situacija zbog nove omikron varijante prisilila je dužnosnike da odgode za dva tjedna ponovno otvaranje međunarodnih putovanja nakon što su zdravstveni dužnosnici tražili pauzu da dobiju više informacija o omikroni za koji se čini da pokazuje blaže simptome od ostalih varijanti koronavirusa.

"Upravo sam se sastao sa svojom mamom, prvi put u četiri godine. Tako sam sretan i zahvalan što su se granice otvorile", rekao je Kang Jin, putnik iz Južne Koreje, novinarima u Sydneyu.

Ponovno otvaranje australskih granica dolazi u trenutku kada je njihova najmnogoljudnija država Novi Južni Wales izvijestila o najvećem dnevnom porastu broja zaraženih u četiri mjeseca, premda je premijer Scott Morrison rekao da je vlada u dobroj poziciji da se nosi s porastom broja zaraženih.

"Živjet ćemo s tim virusom i nećemo dopustiti da nas povuče ondje gdje smo bili", rekao je Morrison za radijsku postaju 4BC.

"Imamo jednu od najviših stopa procijepljenosti, što znači da se protiv te stvari možemo boriti. Ne moramo se predati", rekao je.

Australija je cijepila dvjema dozama blizu 90 posto ljudi u dobi iznad 16 godina i skratila vrijeme čekanja za booster dozu nakon pojave omikrona.

Morrison, koji se smatrao slučajnim kontaktom nakon što je prošli tjedan prisustvovao događaju zajedno s osobom zaraženom covidom, rekao je da je nakon negativnih rezultata testa dobio dozvolu za let u Queensland.

Australija je zatvorila svoje granice u ožujku 2020. u pokušaju da suzbije širenje novoga koronavirusa.

Očekuje se da će ublažavanje graničnih pravila smanjiti nestašice radne snage, koja otežava gospodarski oporavak.

Novi Južni Wales u srijedu je zabilježio 1360 novih slučajeva, što je najveći dnevni porast u više od tri mjeseca i otkako je gotovo četveromjesečna karantena završila početkom listopada.

Australija je od početka pandemije zabilježila oko 235.500 slučajeva i 2117 smrtnih ishoda od posljedica povezanih s koronavirusom.

Ministar zdravstva Novog Južnog Walesa Brad Hazzard upozorio je da bi broj zaraženih mogao porasti na 25.000 dnevno do kraja siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:20