UZROK JE STRES

Assange doživio moždani udar u zatvoru, zaručnica krivi britanske vlasti: ‘SAD vas je natjerao da glumite krvnika‘

Osnivač WikiLeaksa ima spušteni desni kapak, probleme s pamćenjem i znakove neurološkog oštećenja

Julian Assange

 Justin Tallis/AFP

Zaručnica osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea optužila je britanske vlasti da su igrale ulogu 'krvnika' nakon što je Assange doživio moždani udar u zatvoru Belmarsh.

Stella Moris (38) rekla je da 50-godišnjak ima spušteni desni kapak, probleme s pamćenjem i znakove neurološkog oštećenja nakon moždanog udara koji je imao u listopadu.

Vjeruje da je uzrok moždanog udara stres zbog sudske bitke koja se odvija na Visokom sudu, a koji treba odlučiti hoće li Assange biti izručen SAD-u ili ne.

image

Stella Moris

Niklas Halle‘n/AFP

Stella Moris, majka njegovo dvoje djece, već je ranije upozoravala da se zdravlje njena partnera pogoršava.

"Njegovo zatvaranje ima katastrofalan učinak na njegovo zdravlje. Vlada SAD-a planirala ga je ubiti i pronašla je način kako da to učini - natjerat će Veliku Britaniju da odigra ulogu krvnika. Ovo je slow-motion slučaja Khashoggi (ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, op.a.) koji se odigrava u srcu Londona. Zastrašujuće je da je Britanija to sebi dopustila", rekla je Moris, piše Daily Mail.

Assange može biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će mu suditi za špijunažu, odlučio je londonski Visoki sud u žalbenom postupku nakon što je niži sud odbio inicijalni zahtjev SAD-a. Londonski Okružni sud presudio je u siječnju ove godine da Assangea ne bi trebalo izručiti jer postoji ozbiljna opasnost da bi u američkom zatvoru mogao počiniti samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:15