IZBJEGAVANJE SANKCIJA

‘Armada duhova‘ pomaže Putinu u financiranju ratnog stroja: ‘Koriste staru igru...‘

Služe se različitim tehnikama lažiranja, od lokacije putem GPS transpondera do nošenja zastava različitih nacija

Tanker, ilustracija

 Rodger Bosch/Afp

U izbjegavanju sankcija Zapada Rusiji pomažu iranski brodovi, 'armada duhova', koji prevoze njezinu naftu, tvrdi međunarodna neprofitna organizacija United Against Nuclear Iran (UANI). Tvrtke povezane s Kremljom, prenosi britanski Daily Mail, prevoze naftu u teheranskoj floti brodova na crnom tržištu i tako zaobilaže zabrane SAD-a, Velike Britanije i EU na izvoz ruske nafte. Stoga UANI poziva zapadne saveznike da formiraju 'istjerivače duhova', tim koji će spriječiti da prokazani brodovi pomažu Vladimiru Putinu u financiranju ratnog stroja.

I sam suočen s međunarodnim trgovinskim sankcijama, Iran je koristio flotu od 123 broda da bi ih izbjegao, kako je prošle godine otkrio Mail on Sunday, služeći se različitim tehnikama lažiranja, od lokacije putem GPS transpondera do nošenja zastava različitih nacija, s pripadajućom dokumentacijom. UANI sada tvrdi da je identificirao najmanje pet iranskih 'armada duhova' koji prevozi naftu iz Rusije u Kinu i Indiju.

Prema riječima Ivora Robertsa, savjetnika UANI-a i bivšeg šefa odjela za borbu protiv terorizma u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, da bi zadržala pritjecanje novca, Putinova Rusija i naftne tvrtke koje Kremlj podupire sada koriste iransku igru za transport nafte diljem svijeta.

"Savez koji se protivi Rusiji mora se uhvatiti u koštac s ovom trgovinom, ako želimo dovesti Putina za pregovarački stol", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:20