CHRISTIAN DROSTEN

Arhitekt njemačkog lockdowna najavio nove restrikcije, usput rekao da je ‘dobro cijepiti se pa se zaraziti koronom‘

"Otporan imunitet za stanovništvo može se postići samo stalnim kontaktom s koronavirusom", objasnio je Drosten
Virolog Christian Drosten
 KAY NIETFELD/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Mnogi stručnjaci su sigurni kako se koronavirusa nikad nećemo riješiti jer virus uvijek iznova mutira, piše Fenix magazin.

Možemo se zaraziti unatoč cijepljenju, a poznati njemački virolog, arhitekt tamošnjeg lockdowna u kojeg je kancelarka Angela Merkel imala veliko povjerenje, Christian Drosten, ide čak i korak dalje i kaže kako je infekcija nakon cijepljenja razumna.

- Otporan imunitet za stanovništvo može se postići samo stalnim kontaktom s koronavirusom - objasnio je Drosten u razgovoru za NDR.

Drosten kaže kako je dobro primiti cjepivo a onda se zaraziti koronavirusom jer samo tako ćemo postati dugotrajno imuni a virus će se pojavljivati svakih nekoliko godina.

Što se tiče rizika od infekcije nakon cijepljenja, virolog objašnjava: - Kao zdrava odrasla osoba koja je dva puta cijepljena protiv virusa, mogu preuzeti odgovornost za rizik. Za ostale skupine stanovništva, međutim, to se ne odnosi - kaže Drosten.

Dr. Georg-Christian Zinn, ravnatelj Higijenskog centra Bioscientia, kritizirao je takav stav Christiana Drostena.

- Još nismo imali nikakva istraživanja na tu temu. Znamo iz prošlosti da će infekcija reagirati na cijepljenje i to uglavnom nesvjesno dovodi do poticanja stvaranja antitijela. Prilično je neobično da ljudi to rade svjesno, a mi o tome nemamo podataka - objašnjava dr. Zinn u razgovoru za RTL.

Čak i ako bi kontakt s virusom mogao imati važnu ulogu u daljnjem endemskom tijeku, Christian Drosten vidi ključ uspješne borbe protiv virusa u cijepljenju populacije u cijeloj zemlji.

Zbog toga virolog smatra potrebnom kvotu cijepljenja od preko 90 posto, što se trenutno čini utopijskim. Prema posljednjim informacijama Instituta Robert Koch (RKI), do sada je samo 61 posto ukupnog stanovništva u Njemačkoj potpuno cijepljeno.

- Njemačkoj će stoga zasigurno na jesen ponovno trebati ograničenja kontakata - procjena je glavnog virologa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:54