DIPLOMATSKA OFENZIVA

Antony Blinken Turskoj donio novčanu pomoć, ali i upozorenje iz Sjedinjenih Država

Çavuşoğlu je rekao da Turska neće dozvoliti kršenje američkih ili europskih sankcija u Turskoj

Antony Blinken i Mevlut Cavusoglu

 Adem Altan/Afp

Američki državni tajnik odrađuje obveze američke vanjske politike na istočnomediteranskom vektoru. Iz Münchena se spustio u Tursku, gdje je s turskim kolegom Mevlütom Çavuşoğluom obišao područja stradala u potresu.

SAD je tako pokazao solidarnost sa stradanjima koja koroborira 85 milijuna dolara, kako je rekao Blinken, vrijedne pomoći koja je upućena odmah, a uključuje smještaj, vodu, hranu, lijekove i odjeću. "Mogu najaviti da ćemo osigurati još 100 milijuna dolara za pomoć onima kojima je to očajnički potrebno. To smo izvukli iz Hitnog fonda za izbjeglice i migracije, kao i iz fonda za humanitarnu pomoć koji imaju State Department i USAID, a koji će se uskoro pokrenuti", rekao je američki državni tajnik u Turskoj. Najavio je i da američka pomoć time ne prestaje jer slijede veliki izazovi.

"Ovo će biti dugotrajan zadatak. Potraga i spašavanje bliže se, nažalost, kraju. Oporavak je u tijeku, a onda će uslijediti velika operacija obnove", rekao je Blinken, potvrđujući da će SAD cijelo vrijeme pružati potrebnu pomoć saveznici iz Sjevernoatlantskog saveza. Na terenu neumorno radi 265.000 turskih spasilaca, u pratnji gotovo 11.500 spasilaca iz inozemstva, a Turska je u nedjelju objavila da će prekinuti većinu potraga: nijedna preživjela osoba nije pronađena u posljednja 24 sata.

Iskrena pomoć

U iskrenost američke pomoći u katastrofama ne smije se sumnjati; iz SAD-a su je slali i Iranu kad su ga poharali potresi, ali i u tako teškim situacijama na djelu je politika. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan već neko vrijeme nema dobre odnose s Washingtonom, što je pogoršao kupovinom ruskog oružja. Antiamerikanizam uvijek dobro zvuči u predizbornim kampanjama, a sada je izgubio mogućnost napada na politike Washingtona: Blinken je došao i donio novac i to su prenijeli svi turski mediji. Ne samo to, Erdoğan se sastao s američkim državnim tajnikom u zračnoj luci glavnog grada, Ankare.

To je već ozbiljno razbijanje protokola koje pokazuje koliko je Blinkenov posjet važan turskom predsjedniku. Ministar Çavuşoğlu je s Blinkenom otvorio teme koje bole Ankaru i rekao da Turska očekuje podršku američkog Kongresa za ostvarivanje planiranog dogovora o prodaji američkih zrakoplova F-16. Turska je do daljnjeg, zbog kupovine ruskog proturaketnog sustava S-400, isključena iz projekta najmodernijeg američkog borbenog zrakoplova F-35.

Istaknuti treba i, kako prenosi Reuters, da je turski šef diplomacije naglasio da Ankara ne prodaje proizvode koji bi mogli koristiti Rusiji u njezinoj invaziji na Ukrajinu. Çavuşoğlu je rekao da Turska neće dozvoliti kršenje američkih ili europskih sankcija u Turskoj ili preko Turske te da Ankara poduzima korake kako bi se to spriječilo. Turska nije Moskvi nametnula sankcije i u društvu je Srbije i Bjelorusije među europskim državama.

Proširenje NATO-a

"Sjedinjene Države snažno podržavaju pristupanje Švedske i Finske članstvu u NATO-u što je brže moguće... to nije bilateralno pitanje", rekao je Blinken. Oštar rječnik koji pokazuje nezadovoljstvo američke politike turskim zavlačenjem ratifikacije ulaska dviju nordijskih zemalja u NATO. Što je izuzetno važno u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu zbog osiguranja sjevernih članica Saveza, ali i očekivanih sukoba na Arktiku. Çavuşoğlu je rekao da sve strane u Savezu moraju uvjeriti Švedsku da poduzme više kako bi uklonila zabrinutost Ankare i zadobila njezinu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:14