IZBORI U NJEMAČKOJ

Ankete tvrde da na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu pobjeđuju demokršćani

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, SPD kancelara Olafa Scholza u Bavarskoj podržava svega 9 posto birača

Markus Soeder

 Christof Stache/Afp

U nedjelju se u dvije gospodarski snažne njemačke savezne pokrajine, Bavarskoj i Hessenu održavaju izbori za lokalni parlament, a ispitivanja pokazuju da bi demokršćani mogli zadržati vlast u obje pokrajine.

Premijeri obje savezne pokrajine, Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) u Bavarskoj i Boris Rhein (Kršćansko-demokratska unija CDU) u Hessenu, računaju s pobjedom. Prema aktualnim ispitivanjima javnog mnijenja CSU u Bavarskoj može računati s podrškom od oko 36 posto birača, a CDU u Hessenu s 31 posto.

To je daleko od nekadašnje rekordne potpore strankama demokršćanske Unije CDU/CSU u ovim saveznim pokrajinama, ali dovoljno za nastavak sadašnjih koalicija.

Nastavak aktualne koalicije

CSU je u Bavarskoj na izborima 2018. izgubio apsolutnu većinu i od tada tvori koaliciju s ideološki sličnom strankom Slobodnih glasača. Predsjednik CSU-a i premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako i nakon nedjeljnih izbora želi nastaviti koaliciju sa Slobodnim biračima i to usprkos činjenici da se predsjednik te stranke Hubert Aiwanger nedavno našao u središtu skandala tijekom kojeg su na svjetlo dana izišle simpatije prema krajnjoj desnici koje je ovaj političar gajio u mladosti.

I CSU i Slobodni birači su se tijekom predizborne kampanje usredotočili na napade na desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD), koja je na posljednjim izborima ušla u parlament u Muenchenu i CSU stajala apsolutne većine. Zajednički bi CSU i Slobodni birači, koje trenutno podržava 15 posto birača, mogli opet imati većinu u parlamentu.

AfD je 2018. osvojio 10 posto, a prema posljednjim ispitivanjima ovu stranku, koja se u Bavarskoj nalazi na listi stranaka koje zbog ekstremnih stajališta prati Ured za zaštitu ustavnog poretka, podržava 14 posto birača.

Loši izgledi za stranke vlade Olafa Scholza

Stranke koje na saveznoj razini tvore vladu, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) bi u nedjelju u obje savezne pokrajine mogle doživjeti debakl.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, SPD kancelara Olafa Scholza u Bavarskoj podržava svega 9 posto birača. Zelenima je popularnost pala sa 17 na 15 posto, a FDP s trenutnih 4 posto strahuje da neće prijeći izbori prag. Gotovo je sigurno da ulazak u parlament u Muenchenu neće poći za rukom stranci Ljevica.

U Hessenu je situacija slična: i ovdje se očekuje da će birači, zbog nezadovoljstva radom vlade kancelara Scholza, kazniti stranke na lokalnoj razini.

Ovdje sve stranke vladine koalicije mogu računati s gubicima. Popularnosti jedino raste vladajućem CDU-u i AfD-u, koji i u ovoj saveznoj pokrajini može računati s podrškom od 15 posto glasača.

Premijer ove savezne pokrajine Boris Rhein (CDU) nije isključio nastavak aktualne koalicije sa Zelenima, ali ne odbacuje ni koaliciju sa SPD-om koja je već bila na vlasti u ovoj saveznoj pokrajini.

Migracije - važna predizborna tema

Glavna kandidatkinja SPD-a u Hessenu je aktualna savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja se već mjesecima nalazi na udaru kritika i optužbi da ne čini dovoljno kako bi smanjila priljev izbjeglica, koji je od početka godine u Njemačkoj opet drastično porastao.

U predizbornim kampanjama u obje savezne pokrajine pitanje migracija je bilo jedno od najvažnijih tema, pri čemu vodeći demokršćani vladi Olafa Scholza upućuju kritike zbog neučinkovitosti. U Bavarskoj stranke vodeće koalicije posebno napadaju Zelene koji, prema navodima CSU-a i Slobodnih birača, u svojoj agresivnoj politici zaštite klime ne obraćaju pozornost na običnog građana te pogotovo ne na poljoprivrednike, u pokrajini koja je tradicionalno okrenuta poljoprivredi.

Odbojnost jednog dijela građana prema politici Zelenih dovela je do toga da je glavna kandidatkinja ove stranke na izborima u Bavarskoj Katharina Schulze na predizborne skupove izlazila uz policijsku zaštitu.

U Bavarskoj i Hessenu živi oko četvrtina stanovnika Njemačke, a ove dvije savezne pokrajine spadaju među gospodarski najsnažnije regije Njemačke.

Sljedeće godine se održava i niz izbora u saveznim pokrajinama koje se nalaze na istoku Njemačke, gdje se očekuje velik uspjeh AfD-a, koji u ispitivanjima javnog mnijenja vode u nekoliko saveznih pokrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:51