NEHOTICE OTKRILI?

Analitičari bruje o detalju s kineskog air showa: ‘Sad znamo koliko najmodernijih borbenih aviona imaju‘

Stručnjaci kažu da je kineska zrakoplovna industrija značajno napredovala

Borbeni zrakoplovi J-20

 STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Prema analizi tvorničkih brojeva na kineskim borbenim zrakoplovima, Narodna Republika Kina raspolaže s najmanje 200 "stealth" borbenih zrakoplova Chengdu J-20 te više od 240 višenamjenskih borbenih zrakoplova Shenyang J-16, piše Defense News.

Sudeći prema tvorničkim brojevima na zrakoplovima koji su sudjelovali na letačkoj manifestaciji Zhuhai, a koja se od 8. do 13. studenog održava u istoimenom gradu, Andreas Rupprecht, autor više knjiga o kineskoj vojnoj industriji te kineskom ratnom zrakoplovstvu, smatra da su do sada proizvedene četiri serije zrakoplova J-20 i 11 serija zrakoplova J-16.

Rupprecht je za Defense News rekao da je iza nadstrešnice jednog zrakoplova J-20 uočio kod "CB0369" dok je iza nadstrešnice drugog spazio kod "CB0370".

image

Borbeni zrakoplovi J-20

STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sudeći prema javno dostupnim fotografijama i videima kineskih zrakoplova, ta su dva proizvedena tijekom četvrtog proizvodnog ciklusa. "CB03" oznaka je četvrte serije dok je "CB00" oznaka prve.

Posljednje dvije znamenke kodova "CB0369" i "CB0370" sugeriraju da se radi o 69. i 70. primjerku četvrte serije.

Rupprecht tvrdi da su prethodno proizvedene serije zrakoplova J-20 sadržavale 18, 46 i 56 modela. Ako je tijekom četvrtog proizvodnog ciklusa proizvedeno još 70 modela te otprilike 18 pred-serijskih modela niže kvalitete, to znači da je do sada proizvedeno 208 zrakoplova J-20.

image

Borbeni zrakoplovi J-10

STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Letačka manifestacija Zhuhai javnosti je otkrila i da su J-20-ice ugrađeni motori Shenyang WS-10C, turbo-ventilatorski motor za zrakoplove koji proizvodi sama Kina.

Justin Bronk, viši istraživač za zrakoplovstvo i tehnologiju u britanskom trustu mozgova Royal United Services Institute (RUSI), kaže da se na temelju površinskih detalja na zrakoplovima može vidjeti da je kineska zrakoplovna industrija značajno napredovala u pogledu kontrole kvalitete. Dodao je da Kina, kada se radi stealth zrakoplovima, nastavlja sustizati Sjedinjene Američke Države.

image

Borbeni zrakoplov J-16

STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Što se tiče zrakoplova J-16, Rupprecht je rekao da je na trupu jednog od njih uočen tvornički broj "1105", što bi značilo da se radi o petom primjerku iz 11. serije.

Tvrtka Shenyang Aircraft, proizvođač J-16-ica, do sada je proizvela 10 serija tih zrakoplova, a svaka je od njih sadržavala 24 primjerka. To znači da je zrakoplov koji je bio izložen na letačkoj manifestaciji Zhuhai 245. primjerak koji je do sada proizveo Shenyang Aircraft.

Zrakoplov J-16 tvorničkog broja 1105 pripada 172. zračnoj brigadi Ratnog zrakoplovstva Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:12