PRVACI NA BALKANU

Ana Brnabić za njemački list objasnila zašto je Srbija druga u Europi u cijepljenju protiv covida

Premijerka je naglasila kako je dobra suradnja pružila mogućnost Srbiji da nabavi cjepiva i sa Zapada i od prijatelja iz Kine i Rusije
Ana Brnabić
 Afp/Afp/Profimedia

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je na državnoj televiziji ARD rekla da je sklona korištenju ruskog cjepiva protiv covida-19. Također je otvorila vrata kineskom cjepivu i naglasila da zemlja poput "Srbije cijepi brže" od ostatka Europe "s kineskim cjepivom".

O tome je u intervjuu za njemački časopis "Fokus" govorila premijerka Ana Brnabić, koja je istaknula da Srbija pitanje nabavke cjepiva protiv koronavirusa nijednog trenutka nije politizirala, čak ni porijeklo cjepiva nije bilo važno, sve dok su cjepiva sigurna. Zaključila je da je to glavni razlog uspjeha Srbije u procesu cijepljenja stanovništva, prenosi Blic.

Njemački 'Fokus' ukazuje na činjenicu da u Europi, poslije Velike Britanije, nijedna zemlja ne cijepi brže od Srbije, dodajući da je to zbog toga što koriste i rusko i kinesko cjepivo.

- Do sada smo u Srbiji cijepili oko 470.000 ljudi, na temelju čega smo vodeći u regiji i drugi u Europi. Glavni razlog za naš uspjeh je što smo imali mogućnost nabaviti cjepiva sa svih strana svijeta - istaknula je Brnabić.

Premijerka je naglasila kako su se upravo uravnoteženost i "dobra suradnja" pokazali korisnim i pružili mogućnost Srbiji da nabavi cjepiva i sa Zapada i od prijatelja iz Kine i Rusije.

Jednostavno pitanje

Ona je dodala da je za Srbiju to pitanje bilo od početka jednostavno - što je potrebno da se zaštiti stanovništvo, kako nabaviti što više cjepiva za građane, kako bi mogli otvoriti gospodarstvo i vratiti se normalnom životu, koju svi priželjkuju.

Naglasila je da je ohrabrivala na takvu strategiju i da su danas prioriteti u tome da se ne raspravlja o vanjskopolitičkim premisama, već da se učini sve što je moguće za sigurnost građana.

- Zahvalni smo na podršci iz inozemstva i zahvaljujemo se našim neumornim zdravstvenim radnicima koji su u mogućnosti cijepiti našu populaciju u najkraćem mogućem roku - rekla je Brnabić.

Na upit da komentira kritike Bruxellesu zbog sporog procesa nabavke cjepiva, koji je EU argumentirala zaključkom da samo zajedničko naručivanje može osigurati da i male zemlje dobiju cjepiva, Brnabić je rekla da su različite zemlje imale različit pristup u nabavci cjepiva, što je i razumljivo, ali da sada, nakon više od mjesec dana cijepljenja - brojke govore same o sebi.

- Pored Velike Britanije, Srbija je pokazala drastičan napredak, dok su drugi, na žalost, suočeni s kašnjenjem u raspodjeli cjepiva. Mogućnost individualnog razgovora sa izabranim partnerima je za nas bila vrlo učinkovita - dodala je ona.

Uzor - Izrael?

Na pitanje je ji Srbija učila od Izraela, čiji je premijer najavio da će njegova zemlja biti svjetski prvak u cijepljenju, Brnabić je potvrdila da je Beograd imao određene kontakte, radi boljeg razumijevanja uspjeha Izraela.

- Po uzoru na Izrael, koristili smo naše resurse da provedemo cijepljenje što sigurnije i brže moguće. Dok postoje brojni primjeri napetosti u svijetu, u naporima za cijepljenjem, mi se oslanjamo na suradnju i znanstvenu razmjenu, kao kroz razgovore s Izraelom - objasnila je.

Brnabić je podsjetila da je Srbija prvi ugovor zaključila sa Pfizer/BioNTechom, i da je prve doze dobila upravo od te tvrtke.

- Mi smo jedna od prvih zemalja svijeta koja je s Pfizerom potpisala ugovor. Istovremeno smo, međutim, tražili sve druge moguće partnere kako bi osigurali stabilnu i predvidljivu opskrbu cjepivima za naše stanovništvo. Uvjereni smo u dobre odnose sa svim stranama, a tako i s Rusijom, Kinom, ali I EU, od koje je Srbija dobila ogromnu podršku tijekom pandemije. Isporuke cjepiva Srbiji su samo dodatni primjer naše suradnje - izjavila je premijerka.

Brnabić je rekla da se u pandemiji radi o spašavanju života, a ne geopolitici.

- Kada su cjepiva raspoloživa, ako možemo da ih nabavimo - naša je dužnost da to učinimo u interesu stanovništva - kazala je premijerka.

Fokus spominje kako je njemački ministar zdravlja rekao da sve osobe koje žele da se cijepe moraju prihvatiti cjepivo koje je na raspolaganju, dok Srbija omogućava građanima da biraju cjepivo.

- U ranoj fazi smo spoznali da je problematično da se oslonimo na jednog proizvođača. Ako bi jedan pojedinačni proizvođač svakoj zemlji mogao isporučiti samo male količine, jasno je da je najbolji pristup u tome da se razna cjepiva kombiniraju u procesu cijepljenja - objasnila je Brnabić.

Koordinacija

Ukazala je da taj pristup, međutim, zahtijeva više koordinacije i edukaciju osoblja koji cijepe, kako bi se osiguralo da se razumiju različitosti različitih cjepiva.

image
Ana Brnabić
A.k./Ata Images/Profimedia

- Istovremeno, mora se poštivati vremensko razdoblje između cijepljenja i građani moraju biti brzo informirani o terminu - rekla je ona.

Brnabić je ukazala da svako ima različit stav prema različitim cjepivima i njihovom porijeklu.

- Ovakav pristup nam omogućuje da uzmemo u obzir želje građana i pustimo ih da sami odluče koje cjepivo žele dobiti. To je jedinstvena sloboda i sretni smo što možemo našim građanima ponuditi tu mogućnost - kazala je ona.

Na upit koje cjepivo uživa najveće povjerenje među stanovništvom Srbije, Brnabić je rekla da su građani sretni što je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u svijetu koja je imala tako uspješan početak cijepljenja, kao i da je njihovo povjerenje u sva cjepiva veliko, što je slučaj i u srpskoj vladi.

- Osobno sam se cijepila Pfizer/BioNTechovim cjepivom kako bih odmah na početku iskazala povjerenje u to cjepivo. Međutim, ne preferiramo nijednog proizvođača u odnosu na drugog. Na građanima je da sami odluče - istaknula je premijerka.

Što je s Kosovom?

"Fokus" je ukazao i da postoje informacije da je Srbija počela cijepiti i srpsko stanovništvo na Kosovu pa su upitali premijerku da li tako ipak od cijepljenja prave geopolitičku temu, a Brnabić je odgovorila da se tu isključivo radi o spašavanju života.

- Srbi na Kosovu se ne nalaze svojom voljom na pogrešnoj strani graničnog spora koji je pokrenula Priština i za to ih nećemo kažnjavati. Uz to su privremene institucije u Prištini početak cijepljenja planirale za veljaču, a mi smo čvrsto odlučni da ne gledamo samo kako geopolitika Prištine građanima iz gradova sa srpskim stanovništvom ne omogućuje naša cjepiva, ili ih stavi na kraj liste. Taj rizik nismo željeli dopustiti - naglasila je Brnabić.

Ona je podsjetila da je Srbija Prištini poslala PCR testove kada su ostali bez njih, a isto važi i za cjepiva, jer je Beograd spreman pomoći, kako je rekla.

Na upit za ulogu digitalizacije u uspjehu cijepljenja Srbije, Brnabić je kazala da je digitalizacija bila ključni faktor.

- U samo nekoliko dana smo uspostavili registar cijepljenja, kao i sistem za administraciju cijepljenja Preko tog sistema građani se mogu brzo prijaviti za cijepljenje. Ubrzo dobiju obavijest kada i gdje mogu primiti cjepivo. Sve digitalno, bez papira i olovke - ukazala je ona.

Brnabić je objasnila da sustav prati i tko je već dobio cjepivo, te i regulira opskrbu i raspodjelu cjepiva u cijeloj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:04