PREMIJERKA SRBIJE

Ana Brnabić: ‘Srbiji u ovom trenutku nije potrebno obavezno cijepljenje‘

"Imamo ljude koji se sami prijavljuju", rekla je Brnabić, govoreći u kontekstu procjepljivanja stanovništva protiv koronavirusa
Ana Brnabić
 Andrej ISAKOVIC/AFP

Srbiji u ovom trenutku nije potrebno obavezno cijepljenje, ocijenila je u četvrtak srbijanska premijerka Ana Brnabić, komentirajući stajalište Europskog suda za ljudska prava kako je obavezno cijepljenje „neophodno u demokratskom društvu“.

"Za sada je velik interes i nema razloga razmišljati o uvođenju obaveznog cijepljenja. Imamo ljude koji se sami prijavljuju za cijepljenje", rekla je Brnabić govoreći u kontekstu procjepljivanja stanovništva protiv koronavirusa, premda se odluka europskog suda odnosila na obvezu cijepljenja djece u Češkoj protiv dječjih zaraznih bolesti.

Brnabić je istaknula da se "Srbija fokusira na svoje građane", ali da je odlučila donirati još 10.000 doza cjepiva Sarajevu, kako bi se pomoglo prijateljima i susjedima u borbi protiv epidemije.

Ranije danas državni tajnik Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za Radio-televiziju Srbije da je u srijedu, otkad je cijepljenje omogućeno i građanima koji se nisu prijavili kroz elektronički sustav, cijepivo primilo oko 22.000 ljudi koji nisu imali zakazan termin.

Po njegovim riječima, od početka masovnog procjepljivanja, koncem prosinca 2020. godine, u Srbiji je dosad prvu dozu primilo ukupno 1.578.800 građana, a potpuno ih je i prvom i drugom dozom cijepljeno 1.130.000.

"Moramo nastaviti sadašnjim tempom da bismo izišli iz ove teške situacije", rekao jer Đerlek, ocijenivši kako se u Srbiji "polako još više budi i svijest ljudi" koji shvaćaju da se bez cijepljenja ne može izići iz pandemije.

U namjeri da ubrza kampanju imunizacije koja je usporena unatoč milijunima doza nabavljenog cjepiva i uspostavljenom elektroničkom sustavu prijave registracije i kontrole, Srbija je u srijedu omogućila cijepljenje i bez prethodne prijave kroz državni e-sustav.

No, epidemiološki podaci i u srijedu i u četvrtak pokazuju da korona brojke baš i ne padaju kako se očekivalo nedavnim uvođenjem, ne baš strogog, zatvaranja.

Za posljednja 24 sata u Srbiji je od posljedica covida preminula 41 osoba, dan ranije 42, od 16.055 testiranih uzoraka potvrđeno je još 3625 novih zaraza, dok ih je u srijedu bilo 3.615.

Na bolničkom liječenju u četvrtak je 7929, a na respiratorima 265, a jučer ih je bilo 7938 i 267 na respiratorima.

Od početka epidemije potvrđeno je ukupno 633.013 slučajeva, preminulo je 5620 oboljelih uz stopu smrtnosti od od 0,89 posto, a službeno je prijavljeno testiranje 3.547.832 uzorka.

Srbijanske zdravstvene vlasti uvjerene su da bi, nastavi li se sadašnjim tempom procijepljivanja, Srbija do kraja lipnja mogla postići "odličan rezultat koji će omogućiti mirno ljeto".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:23