ZLOGLASNI ŠEF TALIBANA

‘Amputacija udova je ključna za sigurnost! Pogledajte Kabul danas, dućani rade i po noći!‘

"Ako se kazne javno izvrše, ljudima može biti dozvoljeno da snimaju ili fotografiraju kako bi ojačali učinak kazne"
Sastanak talibana
 STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Jedan od osnivača talibana i glavni provoditelj njihovog strogog tumačenja islamskog zakona rekao je da će se u Afganistanu ponovo pokrenuti val pogubljenja i amputacija udova. Doduše, dodao je da to možda neće raditi u javnosti, piše AP News.

U intervjuu za Associated Press, Mullah Nooruddin Turabi upozorio je svijet da se ne miješa u novu politiku Afganistana.

"Svi su nas kritizirali zbog kazni na stadionu, ali mi nikada nismo ništa rekli o njihovim zakonima i kaznama", rekao je Turabi za Associated Press, govoreći u Kabulu. “Nitko nam neće reći kakvi bi naši zakoni trebali biti. Slijedit ćemo islam i donijet ćemo naše zakone temeljem Kurana".

Turabijevi komentari ukazali su na to kako su vođe grupe ostali ukorijenjeni u duboko konzervativnom, tvrdokornom svjetonazoru, čak i ako prihvaćaju tehnološke promjene, poput videa i mobitela.

Turabi, sada u svojim ranim 60-im godinama, tijekom prve talibanske vladavine bio je ministar pravosuđa i čelnik "Ministarstva za širenje vrlina i sprječavanje poroka". Ili ukratko, šef vjerske policije.

Pogubljenja osuđenih ubojica obično su izvedena jednim hicem u glavu, a izvodila ga je obitelj žrtve, koja je mogla i odabrati da prihvati "krvavi novac" i pomilovati 'krivca'.

Za osuđene lopove kazna je bila amputacija ruke. Osuđenima za pljačku na autocesti amputirana je ruka i noga.

Turabi je rekao da će ovaj put suci - uključujući i žene - presuđivati ​​u predmetima, ali temelj afganistanskih zakona bit će Kuran. Rekao je da će se iste kazne oživjeti.

"Odrezivanje udova vrlo je potrebno radi sigurnosti", rekao je.

Posljednjih dana u Kabulu talibanski borci obnovili su kaznu koju su uobičajeno koristili u prošlosti - javno sramoćenje muškaraca optuženih za sitnu krađu.

Najmanje dvaput u posljednjih tjedan dana muškarci iz Kabula bili su stavljeni u stražnji dio kamioneta, vezanih ruku i voženi uokolo kako bi ih se ponizilo.

U jednom slučaju, njihova su lica bila išarana kako bi ih se identificiralo kao lopove.

Noseći bijeli turban i čupavu, zapuštenu bijelu bradu, zdepasti Turabi lagano je šepao na umjetnoj nozi, piše novinar AP-a. Izgubio je nogu i jedno oko u borbi sa sovjetskim trupama 1980-ih. Pod novom talibanskom vladom, on je zadužen za zatvore.

"Promijenili smo se", rekao je i nadodao da će talibani sada dopustiti televiziju, mobilne telefone, fotografije i video.

- Ljudima to treba, a mi to ozbiljno shvaćamo.

Još nije siguran hoće li se kazne javno izvršavati, ali dodao je da je vrlo važno da se takvi činovi snimaju mobitelima, jer to je jaka pouka za druge što se smije, a što ne.

Iako stanovnici Kabula izražavaju strah zbog novim talibanskim vladara, neki s negodovanjem priznaju da je prijestolnica već postala sigurnije mjesto za život. Prije preuzimanja talibana, lopovi su doslovce harali ulicama.

- Nije lijepo vidjeti kako ljude sramote u javnosti, ali to zaustavlja kriminalce. Gledaju jadne ljude i kažu sami sebi "ne želim da to budem ja", rekao je Amaan, vlasnik trgovine u centru Kabula.

Drugi trgovac rekao je da je to kršenje ljudskih prava, ali da je također sretan što može otvoriti svoju trgovinu nakon mraka, piše AP News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:02