‘DODIKOV OPASNI PLAN‘

Amerikancima konačno prekipjelo, istup ambasadora odjeknuo Balkanom: ‘Ovako grozno nije bilo od ratnih 90-ih!‘

Washington trenutačno s različitih aspekata gleda na stanje na zapadnom Balkanu te nije siguran odakle prijeti veća opasnost
 Elvis Barukcic/Afp

Američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy rekao je da je trenutačna situacija u Bosni i Hercegovini "najgora od ratnih 90-ih godina" te da je "politička klima vrlo loša", a primjetan je porast međuetničke netolerancije i govora mržnje.

Američki diplomat smatra da BiH ide u "pogrešnom smjeru", a predsjednika srpskog entiteta u BiH Milorada Dodika definirao je kao glavnog remetilačkog i destabilizacijskog faktora.

Naime, Murphy ističe kako mu je već dosta da gotovo svaki dan sluša zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela te "svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje". No, kaže da je Milorad Dodik posebno odgovoran za te nabrojane probleme.

"Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje, a njegovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu. Njegov autoritaran pristup vlasti jasno podsjeća na njegova "bliskog prijatelja" Vladimira Putina, a građanima RS-a uskraćuje osnovna prava i slobode", naveo je američki ambasador u svom dopisu.

Vjerojatno je Murphy ovime želio skrenuti pažnju i na europsku i na američku politiku prema BiH, jer je evidentno da je Aleksandar Vučić krenuo u neku završnu fazu svoje verzije "memorandumsko-miloševićevskog" projekta.

Stalne provokacije

Naime, američkom ambasadoru već su preko glave stalne Dodikove provokacije o secesiji i odvajanju RS-a iz BiH te mu je dao do znanja da je njegov plan za "mirno razdruživanje" zapravo "opasna fantazija", koja je uz to "nezakonita te predstavlja prijetnju suštinskim interesima SAD-a u BiH".

image

Milorad Dodik

Pedja Milosavljevic/Cropix

Naime, Murphy je napao nedavni Vučićev i Dodikov Svesrpski sabor, koji je održan u Beogradu i s kojeg su poslane zabrinjavajuće poruke za regiju kojoj se zapravo prijeti ponavljanjem 90-ih i novim miloševićevsko-memorandumskim projektima.

Zanimljivo da dok je američki ambasador u Srbiji Christopher Hill, koji izigrava pokrovitelja i zaštitnika Aleksandra Vučića (zadatak mu je da ga nastoji držati što dalje od Vladimira Putina pa mu tolerira i igranje sa šibicama u regiji), bio prilično suzdržan i benevolentan prema tom toksičnom nacionalističkom Vučićevu derneku ("veliki događaj i jedna posebna manifestacija s folklorom", ocijenio je Hill), njegov kolega Michael Murphy bio je vrlo oštar te je uočio sav rizični potencijal tog Vučić-Dodikova "saborovanja" za sigurnost regije, a u prvom redu BiH.

Podsjetimo da je ambasada SAD-a u BiH tada reagirala, ukazujući na to da su zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru "napad na Daytonski sporazum i državne institucije BiH". Doduše, srpski neovisni analitičar i bivši diplomat Srećko Đukić kaže kako Hill smatra da je za SAD u regiji "Kosovo veći problem od BiH".

SAD još izgleda nije označio prioritete na ovom području, još dvojeći o tome kojem problemu i krizi se treba dati veća pažnja.

Naime, iz ovoga se može iščitati da Washington trenutačno s različitih aspekata gleda na stanje na zapadnom Balkanu te nije siguran odakle prijeti veća opasnost za sigurnost ovog prostora, od napetosti oko Kosova ili pak secesionističkih eskapada Milorada Dodika uz, očitu, podršku Vučića, ma što god on izjavljivao javno.

Vučićeva igra

Poznato je da Vučić izigrava mirotvorca, dok iza leđa drži batinu kojom prijeteći maše regiji. Naime, Murphy je nakon Dodikovih najava o "mirnom razdruživanju", koje je izrekao ohrabren nakon završetka tog novog memorandumskog velikosrpskog sijela, poručio da "Ustav BiH ne predviđa mogućnost da se entiteti odvoje od BiH, ili da dođe do mirnog razlaza, ili bilo kojeg drugog termina koji koristi Dodik ili političari u Republici Srpskoj".

Murphy je naglasio kako je to "neustavno i antidaytonsko djelovanje".

- Republika Srpska nije država i može postojati samo unutar BiH i u kontekstu Daytonskog ustava. I nikako drukčije. Američka politika prema BiH jasna je već 30 godina. Put kojim je krenuo, ili pokušao krenuti, Milorad Dodik je slijepa ulica. Ne samo za njega nego i za ljude oko njega i stanovnike BiH, uključujući građane Republike Srpske. Put za budućnost je u EU i on se treba otvoriti građanima BiH - rekao je tada Murphy.

No, čak se i Vučić svisoka, očito ohrabren različitim stavovima ovdašnjih američkih ambasadora, upustio u prepirku s Murphyjem, kojoj ipak nije dorastao. Iako se i Dodik i Vučić stalno pozivaju na Dayton, oni ga upravo svojim ponašanjem i stalnim destabiliziranjem i pokušajima razbijanja BiH naveliko krše.

Podsjetimo da je dodatni impuls tom toksičnom Svesrpskom saboru bila i UN-ova Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju su u Srbiji i RS-u proglasili "antisrpskom". I Murphy navodi da je "zabrinjavajuće negiranje genocida, a veličanje ratnih zločinaca dijeli ljude i zajednice u BiH te je velika prepreka procesu pomirenja u BiH".

Svakako je zabrinjavajući podatak, koji je naveo američki ambasador, da svake godine oko 50 tisuća građana BiH, bez obzira na nacionalnost, napusti zemlju, te da čak 60 posto mladih vidi svoju budućnost izvan BiH.

U svojoj analizi Murphy kaže da građani žive u etnički sve homogenijim zajednicama te da je povjerenje među Bošnjacima, Hrvatima i Srbima rođenima nakon rata - sve gore.

Ovaj istup američkog ambasadora sigurno će odjeknuti regijom, a možda je i znak da će administracija SAD-a ipak malo ozbiljnije shvatiti Dodikove podvale i diverzije, ali mora biti i upozorenje Draganu Čoviću da ne prelazi "crvenu liniju" (ionako je, kažu, na rubu da i on poput Dodika "popije" američke sankcije i zbog opstruiranja plinovoda Južna interkonekcija) te da se konačno otarasi malignog utjecaja Milorada Dodika, koji sigurno nije ni saveznik ni zaštitnik interesa hrvatskog korpusa u BiH, kakvim se on često lažno predstavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 20:27