ZLOGLASNI PLAĆENICI

Amerikanci tvrde da Wagnerovci idu po svijetu i traže oružje, pomaže im i Pjongjang: ‘Sve su jači i jači‘

SAD tvrdi da grupa Wagner pretražuje svijet u potrazi za dobavljačima oružja kako bi podržala svoja vojna djelovanja u Ukrajini

Grupa Wagner

 Olga Maltseva/AFP

Ruska privatna vojna skupina Wagner preuzela je pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje, što upućuje na jačanje njene uloge u ratu u UKrajini, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

"Wagner pretražuje svijet u potrazi za dobavljačima oružja kako bi podržao svoja vojna djelovanja u Ukrajini", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

"Možemo potvrditi da je Sjeverna Koreja izvršila dostavu oružja za Wagner, koji je tu opremu platio. Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca dostavila pješadijske rakete i projektile u Rusiju za skupinu Wagner", kazao je Kirby.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da Wagner u Ukrajini ima 50.000 svojih pripadnika, uključujući 10.000 plaćenika i 40.000 zatvorenika unovačenih iz ruskih zatvora, dodao je Kirby.

Amerikanci procjenjuju da količina materijala koji je dostavila Sjeverna Koreja neće promijeniti situaciju na bojištu u Ukrajini, no očekuju da će Pjongjang dostaviti dodatnu opremu.

Pjongjang: Nemamo sporazum s Rusijom niti čemo ga imati

Sjeverna Koreja je u studenom, nakon što je Bijela kuća objavila da Pjongjang potajno opskrbljuje Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata, rekla da nikada nije imala sporazume s Rusijom o kupoprodaji oružja niti ih namjerava imati.

Ruska i sjevernokorejska predstavništva pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentarom u četvrtak.

image

Pripadnici skupine Wagner na bojištu u Ukrajini

Viktor Antonyuk/Sputnik/Prof/Viktor Antonyuk/sputnik/Profimedia

SAD je optužio Pjongjang i Moskvu za kršenje sankcija UN-a uvedenih Sjevernoj Koreji i svoje će informacije podijeliti s UN-ovim odborom nadležnim za sjevernokorejske sankcije, rekla je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield u izjavi.

Nakon što je SAD rekao da je Pjongjang dostavio oružje ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner, Sjevernu Koreju je osudila Velika Britanija.

"Činjenica da se (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin okreće Sjevernoj Koreji za pomoć je znak ruskog očaja i izolacije", poručio je u izjavi britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

"Surađivat ćemo s našim partnerima kako bismo osigurali da Sjeverna Koreja plati visoku cijenu zbog podržavanja ruskog nezakonitog rata u Ukrajini", dodao je Cleverly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:51