TURSKA BLOKADA

Amerikanci se nadaju brzom rješenju za švedsku i finsku kandidaturu za članstvo u NATO-u

Visoki turski dužnosnici nisu izrazili isti osjećaj hitnosti kao Donfried i rekli su da summit NATO-a u Madridu nije krajnji rok
 Photo by Henrik MONTGOMERY/TT News Agency/AFP

Sjedinjene Države se nadaju da će uskoro doći do pozitivnog rješenja pitanja između Turske, Finske i Švedske u vezi s nastojanjima dviju nordijskih zemalja za pristupanje NATO-u, izjavila je glavna diplomatkinja State Departmenta za Europu u srijedu.

Pomoćnica tajnice za Europu i euroazijska pitanja Karen Donfried, govoreći na saslušanju u Senatu, u odboru za vanjske odnose, rekla je da Sjedinjene Države "guraju i nastoje" da sve strane nađu dogovore oko toga pitanja prije summita NATO-a sljedećeg tjedna u Madridu.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Njihove kandidature su naišle na protivljenje Turske, koja je ljuta zbog, kako kaže, potpore Helsinkija i Stockholma kurdskim militantima i embarga na oružje Ankari.

Čelnici NATO-a sastat će se u Madridu od 29. do 30. lipnja. Za članstvo u NATO-u potrebno je odobrenje svih 30 članica saveza. Turska je saveznica u NATO-u više od 70 godina i ima drugu po veličini vojsku saveza.

Obraćajući se novinarima u Bruxellesu ranije ovog tjedna nakon njihovih razgovora s najvišim predstavnicima Švedske, Finske i NATO-a, visoki turski dužnosnici nisu izrazili isti osjećaj hitnosti kao Donfried i rekli su da summit NATO-a nije krajnji rok.

Svaki napredak u nordijskim nastojanjima za članstvo "ovisi o smjeru i brzini kojom će te zemlje poduzeti korake", rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:45