RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Amerikanci šalju Ukrajini dosad najveći pojedinačni paket vojne pomoći: ‘To nije tenk, to je ubojica tenkova‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Borbena vozila M2 Bradley i tenkovi M1A1 Abrams

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/alamy/alamy/prof

Ključni događaji:

- Putin naredio prekid vatre za pravoslavni Božić

- Ukrajina odbacila prekid vatre: ‘Tek kad odete!‘

- Washington tvrdi da zna zašto je Prigožin odabrao Bakhmut kao metu

- Britanci objavili nove rezultate obavještajnih službi

- Ruska državna televizija objavila da počinje božićno primirje

- Situacija na bojištu nejasna nakon unilateralnog primirja


Zelenski kaže da će zapadno oružje izdići Ukrajinu na novu razinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je ponovno izrazio zahvalnost nakon što su Washington, Berlin i Pariz obećali zemlju opskrbiti oklopnim borbenim vozilima.

"Uspjeli smo dovesti ukrajinsku snagu i obrambenu suradnju s partnerima na novu razinu", rekao je u video obraćanju.

"Odsad, Ukrajina ima više zračne obrane, više oklopnih vozila, po prvi put zapadne tenkove, više oružja i projektila."

"Njemačka je napravila značajan korak naprijed u ojačavanju sigurnosti ne samo Ukrajine, nego ukupno i Europe", rekao je Zelenskij.

Njemačka i Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da će opskrbiti Ukrajinu oklopnim vozilima. U zajedničkom priopćenju nakon razgovora predsjednika Joea Bidena i kancelara Olafa Scholza, Sjedinjene Države rekle su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder.

Ta je objava uslijedila je nakon što je Francuska ranije ovog tjedna donijela odluku o isporuci izvidničkih vozila opisanih kao "laki tenkovi".

Washington je potom u petak najavio dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara, što je najveći pojedinačni paket pomoći do sada.

Američki državni tajnik Antony Blinken u priopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješačka borbena vozila Bradley, topničke sustave, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i streljivo.


Novi američki paket vojne pomoći za Ukrajinu

Američka vlada poslat će Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara, što je najveći pojedinačni paket pomoći do sada, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Jean-Pierre je najavila da će informacije o sadržaju paketa vojne pomoći biti obznanjene kasnije u petak.

Američki državni tajnik Antony Blinken potom je objavio da se radi o 3,75 milijardi vojne pomoći za Ukrajinu i druge zemlje pogođene ruskom invazijom.

image

M2 Bradley

/Profimedia

U priopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješačka borbena vozila Bradley, topničke sustave, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i streljivo.

To je već u četvrtak bio najavio predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

U zajedničkom priopćenju nakon razgovora Sjedinjene Države rekle su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder.

Bradley "nije tenk, to je ubojica tenkova", rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona general Ryder. “Uvjereni smo da će to (ukrajinskim snagama) puno pomoći na bojnom polju”, dodao je.


Borrell: Prekid vatre koji je objavila Moskva nije vjerodostojan

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell opisao je u petak kao "licemjerje" prekid vatre koji je Moskva objavila u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića, ocijenivši ga "nevjerodostojnim".

"Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojnost i ova izjava o želji za jednostranim prekidom vatre nije vjerodostojna", rekao je Josep Borrell novinarima na marginama posjeta Fezu u Maroku.

“Odgovor koji svima nama pada na pamet je skepticizam pred toliko licemjerja”, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak svojoj vojsci da poštuje primirje "duž cijele crte dodira između strana u Ukrajini" 6. i 7. siječnja, što je prvo veliko primirje od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana. Unatoč toj najavi, u petak su nastavljeni topnički napadi.

image

Josep Borrell

Kenzo Tribouillard/Afp

Da bi se prekid vatre smatrao valjanim, "mora postojati potpuni prekid vojnih napada. Mora doći do povlačenja (ruskih) trupa i njihove vojne opreme s ukrajinskog teritorija", objasnio je Borrell.

"U nedostatku takvih konkretnih akcija, jednostrani prekid vatre izgleda kao pokušaj Rusije da kupi vrijeme kako bi pregrupirala svoje trupe i pokušala obnoviti teško narušeni međunarodni ugled", rekao je Borrell.

Također je uperio prst u rusku "propagandu" koja za globalni skok cijena hrane i energenata krivi "europske sankcije" što posebno kažnjava Afriku.

"To je potpuna neistina. Ruska vojska je ta koja je uništila silose za žito, koja je uništila polja i posijala mine, uništila ceste i blokirala luke u Ukrajini", naglasio je visoki europski dužnosnik.

Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja.

Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.

Zvuci artiljerijske paljbe čuli su se na liniji bojišnice u Ukrajini u petak, nakon što je službeno stupilo na snagu primirje.


SAD uveo nove sankcije protiv dobavljača iranskih dronova za Rusiju

Sjedinjene Američke Države u petak su uvele nove sankcije protiv dobavljača iranskih bespilotnih letjelica za koje je Washington rekao da su ih ruske snage koristile za gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

Američko ministarstvo financija priopćilo je da je uvelo sankcije protiv šest direktora i članova uprave iranske tvrtke Qods Aviation Industries (QAI), poznate i pod nazivom Light Airplanes Design and Manufacturing Industries.

Ministarstvo financija opisalo je Qods Aviation Industries (QAI), koji je pod američkim sankcijama od 2013., kao ključnog iranskog proizvođača odgovornog za projektiranje i proizvodnju dronova.

"Nastavit ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo uskratili (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu oružje koje koristi za vođenje svog barbarskog i neizazvanog rata protiv Ukrajine", poručila je priopćenjem ministrica financija Janet Yellen.

Iran je ranije priznao da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji, ali da se to dogodilo prije ruske invazije koja je započela u veljači.

Moskva je zanijekala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice protiv Ukrajine.

Među osobama protiv kojih su uvedene sankcije je čelnik QAI-a i visoki dužnosnik u iranskom ministarstvu obrane Sejed Hojatola Goreiš koji je "vodio iranska vojna istraživanja i razvojne napore te je odgovoran za dogovor Irana s Rusijom o opskrbi iranskih (dronova) za ruski rat u Ukrajini”, priopćilo je ministarstvo financija.


Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi dopušteno služenje mise u Kijevsko-pečerskoj lavri

Ukrajinska pravoslavna crkva dobila je dopuštenje za služenje mise za Božić u Kijevsko-pečerskoj Lavri, poznatom samostanskom kompleksu u Kijevu, prenosi dpa.

Nakon preporuke ministarstvo kulture, ravnateljstvo muzeja dalo je dopuštenje za subotnju jutarnju misu u spomeniku Svjetske baštine UNESCO-a, objavio je ministar kulture Oleksandr Tkačenko na Telegramu u petak.

Ukrajinska pravoslavna crkva objavila je u petak video prema kojemu dopuštenje nije bilo izdano do podneva u četvrtak.

Ministar je sada pojasnio da je prijavu za misu u katedrali Uznesenja djevice Marije uprava muzeja zaprimila u četvrtak poslijepodne.

Većina pravoslavnih crkava tradicionalno slavi Božić 7. siječnja.

Predsjednik Volodimir Zelenskij zabranio je vjerske organizacije povezane s Rusijom. Donedavno je Ukrajinska pravoslavna crkva bila povezana s Moskovskom patrijaršijom.

Ugovor o korištenju dviju glavnih od ukupno 10 crkava u samostanskom kompleksu nije produžen Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi na kraju godine.

Crkva proces smatra nezakonitim jer obavijest o raskidu ugovora nije dostavljena na vrijeme.


Borbe u Ukrajini nakon što je Rusija jednostrano proglasila primirje

Zvuci artiljerijske paljbe čuli su se na liniji bojišnice u Ukrajini u petak, nakon što je službeno stupilo na snagu primirje koje je jednostrano proglasila Moskva, a odbacio Kijev, piše Reuters.

Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić, koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja.

Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je primirje stupilo na snagu u 10 sati prijepodne "uzduž cijele crte bojišnice", ali da Ukrajina nastavlja granatirati naseljena područja i vojne položaje.

image

Volodimir Zelenski, rat u Ukrajini

/Afp

Reuters nije uspio potvrditi je li intenzitet borbi usporio nakon početka primirja.

Jedan svjedok blizu fronte u regionalnoj prijestolnici Donecku, koji je okupirala Rusija, zamijetio je ispaljivanje projektila s položaja ruskih snaga na obodima grada nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu.

Ruske granate su rano u petak, kada Rusi i mnogi Ukrajinci slave Badnjak, pogodile Kramatorsk, ukrajinski grad blizu bojišnice u regiji Doneck blizu bojišnice.

Oštećeno je 14 kuća, ali nema žrtava, rekao je gradonačelnik.

Jedan je vatrogasac poginuo, a četiri su ozlijeđena nakon što su ruske snage granatirale vatrogasnu postaju u gradu Hersonu na jugu Ukrajine prije stupanja primirja na snagu rano u petak, kazao je guverner regije.

Reuters nije mogao potvrditi te navode.

Nedugo nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu, lokalni ruski dužnosnici optužili su Ukrajinu za granatiranje Donecka, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

Denis Pušilin, čelnik okupiranog dijela Donecka koje su postavile ruske vlasti, kazao je u četvrtak da se Putinova odredba odnosi samo na ofenzivne operacije te da će njegove snage uzvratiti u slučaju ukrajinskih napada.

Usprkos zračnim uzbunama u nekoliko regija, ukrajinski dužnosnici nisu zabilježili veće zračne udare nakon stupanja na snagu primirja.


Situacija na bojištu nejasna nakon što je Rusija proglasila božićno primirje

Primirje koje je unilateralno proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin stupilo je na snagu u petak, no borbe su se prije toga nastavile, a Kijev je odbacio potez Moskve kao obmanu.

Prvi kanal ruske državne televizije objavio je da je primirje počelo u 10 sati prijepodne "uzduž cijele crte bojišnice" u sukobu, koji je započeo ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Reuters nije odmah mogao utvrditi je li zaista došlo do prestanka borbenih djelovanja.

Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić, koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja.

Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.

"Sada žele iskoristiti Božić kao paravan, doduše kratko, kako bi zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu i donijeli opremu, streljivo i unovačene vojnike bliže našim položajima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci u četvrtak.

Američki predsjednik Joe Biden je kazao da je ponuda primirja znak "očaja".

"Mislim da [Putin] pokušava pronaći malo kisika", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Ruske granate su rano u petak, kada Rusi i mnogi Ukrajinci slave Badnjak, pogodile Kramatorsk, ukrajinski grad blizu bojišnice u industrijskoj pokrajini Donjeck, koju Rusija smatra svojim teritorijem, rekao je gradonačelnik.

"Kramatorsk je pod paljbom. Ostanite u skloništima", rekao je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na društvenim mrežama, no nije pružio pojedinosti o nastaloj šteti.

Proruski dužnosnici su optužili Ukrajinu za granatiranje grada Donjecka nedugo nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Ukrajinski službenici nisu zabilježili nijedan veći zračni napad nakon početka primirja iako su se u nekoliko pokrajina oglasile sirene za uzbunu.

Sukobi nisu popuštali ranije tijekom blagdanske sezone, a Rusija je povećala broj zračnih napada u vrijeme oko Nove godine, što je inače razdoblje slavlja u Ukrajini i Rusiji.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo je objavilo da su njegovi vojnici odbili mnoge ruske napade tijekom proteklog dana i da se Moskva usredotočuje na zauzimanje gradova u Donjecku, uključujući Bahmut.

"Neprijatelj usredotočuje svoje glavne napore na pokušaje da uspostavi kontrolu u pokrajini Donjeck" bez uspjeha, stoji u priopćenju ukrajinskog zapovjedništva u kojem se dodaje da su obje zemlje tijekom proteklog dana izvršile vojne napade.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi najnovije izvještaje o bojištu.


Lukašenko posjetio ruske vojnike stacionirane u Bjelorusiji

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetio je vojnu bazu u kojoj su stacionirani ruski vojnici, priopćilo je ministarstvo obrane u petak.

Tijekom posjeta Lukašenko je razgovarao s neimenovanim predstavnikom ruske vojske o zajedničkim vojnim vježbama dviju država, rečeno je.

"U ovoj fazi, postrojbe oružanih snaga Ruske Federacije spremne su izvesti zadaće kako je predviđeno", rekao je predstavnik.

Bjelorusija, bliska saveznica Rusije, priopćila je u četvrtak da će primiti još oružja i opreme iz Rusije dok dvije zemlje jačaju vojnu suradnju što produbljuje strahove da bi bjeloruski teritorij mogao biti korišten kao polazište za ruske napade na Ukrajinu sa sjevera.

Minsk je rekao da neće ulaziti u rat u Ukrajini, ali Rusija je iskoristila Bjelorusiju kao lansirnu rampu za invaziju 24. veljače te i dalje koristi bjeloruski zračni prostor za napade bespilotnim letjelicama i raketama.


Moskva objavila: ‘Počinje božićno primirje‘

Ruski jednostrani prekid vatre službeno je započeo u podne po moskovskom vremenu, javlja ruska državna TV.

Prekid vatre navodno je motiviran time kako bi se ruskim vojnicima omogućila proslava pravoslavnog Božića. Prvi ruski državni TV kanal izvijestio je:

"Danas u podne duž čitave linije fronte stupio je na snagu režim prekida vatre. Trajat će do kraja 7. siječnja."

Podsjećamo, Moskva je već kritizirana jer primirje nije i ponudila 25. prosinica. Mnogi promatrači špekuliraju da pravi cilj ovog primirja nije omogućiti ruskim vojnicima odmor nego pregrupirati snage i zaustaviti napredovanje ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je odbacio samu ideju, rekavši da je primirje motivirano planom da se iz Moskve dopreme dodatne snage kojima će cilj biti zaustaviti ofenzivu ukrajinskih snaga u Donjecku i širem istočnom području Donbasa.

"Žele iskoristiti Božić kao paravan, da zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu i dovedu opremu, streljivo i mobilizirane trupe bliže našim položajima”, rekao je Zelenski u svom video obraćanju u četvrtak navečer.

Zelenski, oštro govoreći na ruskom, a ne na ukrajinskom, poručio je da će rat završiti onda kad se okonča ruska agresija.

"Rat će završiti kad vaši vojnici odu ili kad ih mi izbacimo!", istaknuo je.


Britanci objavili najnovije obrambeno obavještajne podatke o Ukrajini

Britanci tvrde da su milicije iz Luganske i Donjecke Narodne Republike službeno integrirane u rusku vojsku 31. prosinca. Nadalje, podsjećaju da su regije pod diskretnom kontrolom Moskve još od 2014. godine.

Moskva tvrdi ove da su ove regije sastavni dijelovi Ruske Federacije tek od referenduma o pristupanju u rujnu 2022. Status ove dvije regije izaziva i same podjele unutar Rusije. Mnogi tvrde da predstavljaju bačvu bez dna, u smislu beskonačnog financiranja.


Prigožin se bori za kontrolu rudnika soli i gipsa u Bakhmutu

Prema dužnosnicima Bijele kuće, Jevgenij Prigožin, šef grupe Wagner, pokušava steći kontrolu nad rudnikom soli i gipsa u blizini grada Bahmuta.

image

Jevgenij Prigožin, rat u Ukrajini, Volodimir Zelenski

/Afp/profimedia

Wagner grupa je, podsjećamo, odigrala ključnu ulogu u ofenzivi na Bahmut koji je, iz strateške perspektive, nevažan grad. Ovi bi navodi mogli objasniti zašto je Prigožin odabrao Bakhmut kao svoju metu.

I prije je grupa Wagner bila optuživana za krađu prirodnih resursa u Srednjoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugdje kako bi financirala rat Kremlja.


Zelenski odbacuje navode o primirju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odmah je odbacio teze o ruskom primirju tijekom ruskog pravoslavnog Božića koje počinje u petak u podne i završava u subotu u ponoć. Ističe da je riječ o triku koji ima za cilj zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga u istočnoj regiji Donbasa i dovesti pojačanje.

"Žele iskoristiti Božić kao paravan, da zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu. i dovedu opremu, streljivo i mobilizirane trupe bliže našim položajima”, rekao je Zelenski u svom video obraćanju u četvrtak navečer.

Zelenski, oštro govoreći na ruskom, a ne na ukrajinskom, poručio da će rat završiti onda kad se okonča ruska agresija.

"Rat će završiti kad vaši vojnici odu ili kad ih mi izbacimo!", poručio je.


Biden o Putinovu primirju: ‘Mislim da pokušava uhvatiti malo kisika‘

Predsjednik SAD-a Joe Biden sugerirao je da je borba Vladimira Putina u Ukrajini nakon deset mjeseci rata i tisuća izgubljenih života potaknula ruskog predsjednika da ponudi 36-satno primirje, rekavši: "Mislim da pokušava pronaći malo kisika".

Kremlj je izvijestio kako je Putin naredio prekid vatre od petka u podne nakon poziva moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, na božićno primirje.

Ukrajina je odbacila ponudu prekida vatre tijekom ruskog pravoslavnog Božića, uz poruku da neće biti primirja dok Moskva ne povuče svoje invazijske snage s okupirane zemlje.

Biden je na pitanje o predloženom primirju novinarima u Bijeloj kući rekao: "Nerado odgovaram na bilo što što Putin kaže. Bilo mi je zanimljivo da je bio spreman bombardirati bolnice, jaslice i crkve... 25. prosinca i na Novu godinu. Mislim, mislim da pokušava pronaći malo kisika".

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov optužio je američku administraciju da nema nikakvu želju za političkim rješenjem, dodajući da se "čak" i jednostrano proglašeni prekid vatre označava kao pokušaj pronalaska kisika.

"Sve to znači da je Washington spreman boriti se s nama ‘do posljednjeg Ukrajinca‘, a sudbina naroda Ukrajine uopće ne zabrinjava Amerikance", rekao je Antonov u primjedbama na Facebook stranici veleposlanstva koje su uokvirene kao odgovori na pitanja medijima.

Putinov prekid vatre započeo bi u vrijeme obilježavanje Božića Ruske pravoslavne crkve 7. siječnja. Bilo bi to prvo veliko primirje u ratu koji traje više od deset mjeseci, odnoseći desetke tisuća života i razorivši velike dijelove Ukrajine.

Ukrajinska pravoslavna crkva, kojoj je crkvena hijerarhija priznala neovisnost od 2019., odbacuje svaku pomisao o odanosti moskovskom patrijarhu, a mnogi ukrajinski vjernici pomaknuli su svoj kalendar i slave Božić u prosincu, 25-og, kao na Zapadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:26