POSLJEDICE PADA

Amerikanci priznaju: ‘Dosta našeg oružja je ostalo talibanima, sumnjam da će nam ga predati‘

Službenici ministarstva obrane i savjetnik Bidena za nacionalnu sigurnost priznali su novinarima
Jake Sullivan
 Andrew Caballero-reynolds/AFP

Već malo tko u svijetu ne zna za razvoj situacije u Afganistanu posljednjih dana - talibani su napravili veliku ofenzivu te su na bijeg natjerali veći dio zapadnjačkog vojnog i diplomatskog osoblja.

Međutim, posljednjih dan-dva, dok traje evaluacija novog talibanskog režima, javlja se drugo sigurnosno pitanje koje je potegnuo ruski RT. Koliko je američke vojne opreme zapravo palo u ruke talibanskog (para)vojsci?

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, u utorak je održao presicu u Bijeloj kući, gdje je odgovorio na pitanje o zaostaloj američkoj vojnoj tehnologiji.

"Nemamo potpuno jasnu sliku o tome gdje je niz vojnog materijala nestao, ali je sigurno da je dobar dio pao u ruke talibana. Nemamo dojam da će nam to samo tako predati u zračnoj luci", priznao je Sullivan.

Osim njega, pred novinare je u ponedjeljak u ime Pentagona stao general-bojnik Hank Taylor. On je upitan o tome koliko je vojska SAD-a učinila u naporima da talibanima ne ostavi oružje i vojnu opremu te je li bilo pokušaja da se bombardiranjem baza afganistanske vojske to oružje uništi, na što je Taylor rekao kako trenutno nema odgovor na to pitanje te je zapravo demantirao da su se bombardiranja afganistanskih baza uopće dogodila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:00