CIJENE PODIVLJALE

Amerikanci potiho nagovaraju kompanije da uvoze rusko gnojivo: ‘Ma, pustite sankcije, moramo suzbiti inflaciju!‘

Ukupne isporuke ruskih žitarica smanjene su za samo 14%, no u Ukrajini je zato zaglavljeno više od 25 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda

Ilustracija

 Alexandr Kryazhev/Sputnik Via Afp

Američka vlada potiho ohrabruje poljoprivredne i brodarske kompanije da kupuju i prevoze više ruskog gnojiva, tvrde izvori upoznati sa situacijom, dok je zbog straha od sankcija došlo do snažnog pada zaliha, a što je posljedično dovelo do divljanja cijena hrane.

Vladini napori dio su kompleksnih i teških pregovora, koji uključuju i Ujedinjene narode, a kojima se želi povećati isporuka gnojiva, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Ukrajine, a što je poremetila invazija Vladimira Putina na svog južnog susjeda.

Američki i europski dužnosnici optužili su Kremlj da koristi hranu kao oružje, sprječavajući Ukrajinu da ju izvozi. Rusija to poriče, iako je napala ključne luke, a za prekide isporuke okrivila je sankcije koje su im nametnuli SAD i saveznici zbog invazije.

EU i SAD uvele su iznimke u svoja ograničenja poslovanja s Rusijom, kako bi dopustili trgovinu gnojivima, čiji je Moskva ključni svjetski dobavljač. No, mnogi vlasnici brodova, banke i osiguravatelji izbjegavali su takvu trgovinu iz straha da bi nehotice mogli prekršiti pravila. Ruski izvoz gnojiva ove je godine pao za 24%, a američki dužnosnici, iznenađeni ovim velikim oprezom, nalaze se u naizgled paradoksalnoj situaciji, tražeći načine kako da ih potaknu na veći uvoz, piše Bloomberg.

Ovaj američki pritisak dodatno naglašava izazov s kojim se Washington i njegovi saveznici suočavaju dok nastoje povećati pritisak na Putina, ali i ograničiti kolateralnu štetu globalnoj ekonomiji koja uvelike ovisi o zalihama robe iz Rusije - od prirodnog plina i nafte do gnojiva i sjemena. Cijene svih proizvoda dodatno su porasle od početka rata u veljači, što Putin redovito ističe u svojim javnim naporima da potkopa podršku zapadnim sankcijama.

Washington je ranije ovog mjeseca u Moskvu poslao svog predstavnika na razgovore o pitanjima opskrbe, a koji su se odvijali pod vodstvom UN-a, tvrde izvori upoznati sa situacijom. Neadekvatne isporuke gnojiva ove godine također bi mogle utjecati na usjeve iduće godine.

Kremlj je pozvao SAD da njihovim kupcima i otpremnicima gnojiva i žitarica da jamstva da ne podliježu sankcijama, sugerirajući da je to prvi uvjet da se odblokiraju isporuke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Iako Rusija tvrdi da strahovi od sankcija također koče njezin izvoz žitarica, ukupne isporuke ove sezone smanjene su za samo 14%, a izvoz pšenice se udvostručio u svibnju, prema ruskoj Uniji žitarica.

S druge strane, više od 25 milijuna tona žitarica, suncokretovog ulja i drugih poljoprivrednih roba zaglavljeno je u Ukrajini zbog sigurnosnih strahova oko crnomorskih luka i brodskih puteva koji se tradicionalno koriste za prijenos na globalna tržišta.

Pregovori o puštanju pošiljki teku sporo, a Putin je za to pokušao okriviti Ukrajinu kazavši kako ne želi iz luka ukloniti mine koje u postavljene kako bi ih obranile od mogućih ruskih napada. Kijev je uzvratio kako ne vjeruje Moskvi da ih neće napasti, napominjući da je Rusija također tvrdila prije rata da neće izvršiti invaziju.

Turska je prošlog tjedna podržala Rusiju koja je tražila da se ublaže sankcije, ali pokušaji Ankare da posreduje u rješavanju problema oko isporuke do sada nisu dali rezultate.

Brodarske tvrtke i dalje su iznimno oprezne, s obzirom na sankcije i sigurnosne strahove, a dužnosnici napominju da će biti potreban usklađenija međunarodna jamstva kako bi ih uvjerili u suprotno. Napori da se ukrajinski proizvodi otpreme željeznicom u Europu dali su pak ograničene rezultate zbog logističkih problema.

'Radimo s našim partnerima kako bismo dobili otprilike polovicu onoga što Ukrajina inače izvozi svaki mjesec, ali to će potrajati', rekao je James O'Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija u State Departmentu. 'Dakle, imat ćemo značajan deficit', zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:38